Vakıf Katılım web

#GEORGEFLOYD

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
O zamanlardan bu zamana kadar gelindi. Artık dünya üzerinde ülkeler ve ülkelerin vatandaşları olarak üreten, tüketen toplumlar olarak hayatlarımıza devam ediyoruz.

Kısaca sizlere “Biyosfer Yaşam Tarzı”nı anlatmak istiyorum. Biyosfer kelime anlamı, canlıların dünya üzerinde yaşadığı alanı kaplayan bölüme denir. Biyosfer yaşam tarzı ise geçmişten günümüze yaşanmış ilk insandan başlayıp geldiğimiz bugüne kadarki sürecin tamamıdır. En geçmişe dönüp baktığımızda insanlık tarihi avcı/ toplayıcı aileler ile kabileler halinde yaşama başlamışlardır. Daha hayvan gücünün keşfedilmediği zamanlarda kabile yaşamlarında bir kabilenin büyüklüğü 500 kişiyi geçmezdi ve kendi kabileleri dışındaki var olan kişilerin insan olduğuna inanmaz şeytani varlık olduğuna inanırlardı. Daha sonra Ortadoğu, Çin ve Güney Asya’daki vadilerde büyük su medeniyetlerinin ortaya çıkmasıyla yeni bir iletişim ve enerji sistemi doğmuştur, enerji rejiminin doğuşuna adım atılırken, pazar, silo, karayolu sistemleri ve madeni paranın basılmasına uzanan bir süreç yaşandı. Yazı ve sulu tarımın birleşmesi ile insan ruhunda mitolojik bilinçten teolojik bilince doğru kaymalar yaşandı. Ve hemen ardından eksen çağı ile dinler doğdu ve Mitoloji yerini dinlere bıraktı. Büyük dinlerin hepsi şöyle diyordu; “Kendine nasıl davranılmasını istiyorsan başkalarına da öyle davran.” Ve kabile sisteminden din kardeşliğine geçiş, ailenden olmayan ama aynı dine mensup olduğun kişiyi aile bireyin gibi görebilmen ile dinlerin doğuşu ile başladı.

 O zamanlardan bu zamana kadar gelindi. Artık dünya üzerinde ülkeler ve ülkelerin vatandaşları olarak üreten, tüketen toplumlar olarak hayatlarımıza devam ediyoruz. Düşünsenize daha insan gücü dışında hiçbir şeyin olmadığı çağdan içinde bulunduğumuz; teknolojinin hayatımızın her noktasında var olduğu, birbirimizin hayatından, attığı her adıma kadar haberdar olduğumuz bir çağa evrildik. Bunun üstüne artık ne gelebilir diye hayal bile kuramazken, 2020 Amerika Birleşik Devletleri’nde hala mitolojik dönemde yaşadığını zanneden insanlar tarafından gerçekleştirilen ırkçı cinayetler kabul edilemez, edilemeyecek boyutlarda yaşanmakta. Polis memurunun kamera kaydının önünde bir insanı öldürüp, sonra “yanlışlıkla oldu, pardon” açıklamasını ben insanlık adına kabul edemiyorum. ABD’de son 3 yılda polis tarafından öldürülen 690'ıncı siyahi oldu. Bütün dünyanın tepki gösterdiği bu olay ile Minnesota eyaletinde Amerikan Ordusu duruma müdahaleye başladı. Dünya olarak zor bir süreçten geçtiğimiz bu dönemde kimse insani duygularımızla bu denli oynayamaz. Ben de dünya üzerinde üreten ve tüketen bir birey olarak bu olayı şiddetle kınıyorum. Dünyanın güzelliklerinin yaşanmasını, dostluğun, barışın, kardeşliğin kazanmasını diliyorum.

Sevgi ile kalın.