GENERALLER

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Ortadoğu denkleminde darbeciler ve teröristler literatüre "general" unvanları ile geçildi.

General Kasım Süleymani,

General Halife Hafter,

General Abdulfettah Sisi, 

General Mazlum Kobani,

General (sözde Halife) Bağdadi,

Ortadoğu denkleminde darbeciler ve teröristler literatüre “general” unvanları ile geçildi. Kasım Süleymani İran Kudüs Gücü’nün komutanıydı. Dünyada kabul gören İran Devleti’nin meşru bir yapısının başında olsa da alan uygulamaları ile ABD “gri” alanda kabul edilerek imha edildi. Irak merkezli küçük kıyamet koptu.  İran'ın Muharrem ayında matemi tutulan Kerbela vakası için Hz.Hüseyin Türbesi’ne asılan bayrağın aynısını bu kez Süleymani için Cemkeran Camisi kubbesinin alemine çekse de bir tane ABD’li öldüremeden kriz buzdolabına kaldırıldı.

General Halife Hafter, Libya'nın en güçlü savaş baronu. Hafter, 2011 Libya İç Savaşı'nda Kaddafi'yi deviren güçlerde yer aldı. 2014 yılında Libya Ordusu’nun başına geçti. Askeri gücünü kullanarak Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne ve meşru milletvekillerine baskı kurdu. Bu baskı ülkede iç savaşın çıkmasına neden oldu. Elde ettiği dış destek ile kendi halkına kurşun sıkmaya başladı. Hafter’in saldırılarını başlattığı 4 Nisan’dan bugüne kadar 400'den fazlası sivil olmak üzere 2500'e yakın insan hayatını kaybetti, yaklaşık 500 bin Libyalı ise ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı. 200 bin Libyalı ise savaş şartlarından ülkesini terk etti.

General Abdulfettah Sisi, Mısır’da seçimlerle gelen seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’yi 1 Temmuz 2013'te askeri darbe ile devirdi. Ülkede meydana gelen olaylarda yüzlerce sivil yaşamını yitirdi. Ordu meşru Cumhurbaşkanı Mursi'nin yerine Adli Mansur'u geçici cumhurbaşkanı olarak atadığını duyurdu. 3 Temmuz 2013 tarihindeki askeri müdahalenin ardından bilinmeyen bir yere götürülen meşru seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’nin uzun süre bir askeri üste tutulduğu öğrenildi. Aleyhinde hukuksuz 6 ayrı dava açıldı. 4 davadan 43 yıl hapse mahkum edilen Mursi hakkında cunta tarafından idam cezası da verdi. Ancak yüksek mahkeme kararı bozarak tekrar yargılanmasına karar vermişti. Mursi 17 Haziran 2019 tarihinde yargılandığı “Vadi en-Natrun hapishanesinden kaçış ve Hamas adına casusluk” davası duruşmasında mahkeme salonunda hayatını kaybetti.

General Mazlum Kobani, gerçek ismi Ferhat Abdi Şahin olan ve Şahin Cilo ise de kod adı Mazlum Kobani gibi olsa da bölücü örgüt lideri, PKK'nın üst düzey liderlerinden biri. Suriye iç savaşında legalleştirilmeye çalışılan yeni nesil terör yapısı DSG tepesindeki isim. Türkiye, Irak ve Suriye’de yüzlerce masum insanın öldürülmesinin birinci sorumlusu. SDG adı altında faaliyet gösteren YPG, Türkiye'nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından da terör örgütü olarak tanınan PKK'nın Suriye kolu olarak terör listesinde.

General (sözde Halife) Bağdadi, 1971'de Bağdat'ın kuzeyindeki Samarra kentinde dünyaya geldi. Asıl adı İbrahim Avvad İbrahim Ali el-Bedri olan Bağdadi, yakın tarihin en eli kanlı örgütünün başında yer aldı. Irak El Kaidesi'nin lideri Ebu Musab ez-Zerkavi, 2006'da Bağdat'ın Bakuba bölgesinde hava saldırısında öldürülmesinin ardından örgütün isimleri ve liderleri değişirken 2010'da Irak el-Kaidesi lideri Ebu Hamza el-Muhacir, İslam devleti kurma hedefiyle, "Sözde Irak İslam Devleti" adı altında eylemler yaptı. Ömer El-Bağdadi'nin ölümünden sonra örgütün başına şu anki lideri olan Ebubekir el-Bağdadi geçti. Ve Irak ve Suriye başta olmak üzere bölgeyi saran terör yangını başladı. Ekim 2019 ABD Bağdadi’yi öldürdüğünü açıkladı.

Türk General Hulusi Akar

Hulusi Paşa’yı fazla anlatmaya gerek yok; 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ’cü hain darbe girişiminde bulunan askerler tarafından rehin alındı. Darbeciler ‘’başımıza geç ülkeyi yönet’’ dediler. Annesinden helal süt emmiş bu Anadolu evladı direndi, teslim olmadı. O gece sadece Türkiye’nin değil bölgenin kaderini değiştirdi. İşin özeti bir adama “General” derken iyi düşüneceksin vesselam.