​GAYRİMENKULÜN ORTADOĞU İLE SINAVI

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
ABD'nin Kudüs kararının Ortadoğu ve Arap bölgelerini yeni bir siyasi krizle karşı karşıya bırakması, yabancılara yılda ortalama 4 milyar doların üzerinde satış gerçekleştiren gayrimenkul sektöründe bırakacağı etkiyi merak konusu haline getirdi.

ABD’nin Kudüs kararının Ortadoğu ve Arap bölgelerini yeni bir siyasi krizle karşı karşıya bırakması, yabancılara yılda ortalama 4 milyar doların üzerinde satış gerçekleştiren gayrimenkul sektöründe bırakacağı etkiyi merak konusu haline getirdi. Yaşanan kriz, şimdilik satışlarda bir etki yaratmamış, ancak yeni yılda farklı senaryolar gündeme gelebilir. Sektör uzmanları temkinli olunması yönünde uyarıda bulunuyor.

Kimi uzmanlara göre; yılda bir milyon 300 binin üzerinde gayrimenkul satışının yapıldığı ve yaklaşık 7 milyar dolarlık bir pazar haline gelen sektör bu krizi aşabilecek güçte. Gayrimenkul Danışmanlarından Gamze Özlü geçtiğimiz günlerde bu konuya değinen bir açıklama yayınlamış.

2018 yılında satış rekoru beklentisi içinde olan gayrimenkul sektörünün yeni yıla durağan başlayabileceğini düşünen Özlü açıklamasında “Yurtdışından ve özellikle Arap yatırımcılardan gelen talep artmaya devam ediyor. Ancak gündemde olan krizin etkisiyle yeni yılın ilk çeyreğinde sektörde bir durağanlaşma olabilir gibi görünse de satış rakamlarında düşüş beklenmiyor. Yılın ortalarına doğru hedeflenen satış rakamlarına ulaşılabileceğini ve sektörde ciddi bir büyümenin yaşanabileceğini öngörüyoruz.” yorumunu yapmış...

Peki bu gelişmeler emlak fiyatlarını düşürür mü? Gördüğümüz kadarıyla genel beklenti düşüş değil artış olacağı yönünde. Ancak elbetteki bu gelişmeler artışın hızını yavaşlatacaktır. Fiyatlarda yıllık artış beklentisinin yüzde 5'ler seviyesinde olduğunu söylersek şayet, geçmiş yılları hatırladığınızda sektörde bir yavaşlama olduğunu anlamanız mümkün olacaktır.