FUTBOLUMUZUN BAŞI AĞIRIYOR!

Fehmi KETENCİ 31 Eki 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
      "Avrupa'da Ateş Hattındayız" başlıklı geçen haftaki yazıma, hafta içinde Avrupa Kupaları'na katılan takımlarımızın durumunu aklıma getirerek bu başlığı atmış ve yazıya "Futbolumuzun ateşi giderek yükseliyor" sözcükleri ile devam etmiştim.

      Yazıyı yazdığım gece, Galatasaray’ın İstanbul’da Şampiyonlar Ligi grubunda Real Madrid ile maçı vardı ve gece Galatasaray için hiç de umduğu gibi geçmemişti. Galatasaray kendi evindeki karşılaşmadan 1-0 mağlup ayrılmış ve aldığı bir puanla grubunun sonuncu sırasına yerleşmişti. Grup Lideri PSG’nin sekiz puan, salı gecesi yenildiği Real Madrid’in ise üç puan gerisindeydi. Ve gelecek hafta İspanya’da Real Madrid ile ikinci maçına çıkacağını da düşünürsek grubundaki durumu hiç de iyi görünmüyordu.

      Geçtiğimiz hafta, takımlarımızın Avrupa Kupaları’nda maç haftasıydı. Galatasaray kendi sahasında kaybetti. Avrupa Kupaları’na katılan diğer üç takımız; Beşiktaş, Başakşehir ve Trabzonspor grup karşılaşmalarına çıktılar ve sadece Başakşehir bu karşılaşmalardan galibiyetle çıkabildi.

      Buna göre; Şampiyonlar Ligi’ndeki temsilcimiz Galatasaray grubunda; bir puanla sonuncu durumda. Grupta gelecek haftalarda neler olur bilinmez ama, Galatasaray’ın mutlaka galibiyete ihtiyacı var. Yoksa bu gidişle-gönlümüz asla istemez-ama, grup üçüncüsü olarak UEFA Kupası gruplarına kalma şansını bile kaybedebilir.

      UEFA Kupası’ndaki takımlarımızın durumu da pek parlak değil. Üçüncü maçlar sonunda; Beşiktaş, sıfır puanla sonuncu, Trabzonspor, bir puanla sonuncu ve geçtiğimiz haftayı galibiyetle kapayan Başakşehir ise, elindeki dört puanla grup lideri Roma’nın bir puan gerisinde ikinci durumda.

      Takımlarımızın bu başarısız durumları, ileride Uluslararası sıralamadaki yerimizi de oldukça olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. İşte “futbolumuz Ateş hattında” dememin nedeni de bu.

      Arupada’ki durumumuz bu. Genel beklenti, şuanki durumumuzdan çok daha iyi idi. Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupaları’ndaki gruplarımızda şuan lider durumda olan takımların dışındakiler bizim takımlardan  hiç de daha iyi değiller. Bu takımlarla kolaylıkla başadebilecek durumda idik ama, bu dönem Süper Lig’e pek de iyi başlamadığımız gerçeğini de göz ardı etmeyelim.

      Süper Ligin dokuzuncu haftasını geride bıraktık. Süper Ligimiz’in liderliğinde pek de hayal edemediğimiz 18 puanlı sürpriz takım Alanyaspor var. Şampiyonlar Ligi’ndeki temsilcimiz, son şampiyon Galatasaray, 13 puanla yedinci sırada ve son hafta derbide Beşiktaşa 1-0 mağlup oldu. Durumu pek de iyi değil. Trabzonspor; son haftaki karşılaşmasında Başakşehir’le İstanbul’da karşılaşmış ve uzatmada attığı gölle 2-2 berberliği zor kurtardı ve Süper Ligimiz’de  dördüncü sırada. Avrupa Kupası gruplarında, tek galbiyet alan takımımız Başakşehir ise. Ligde 15 puanla altıncı sırada.

      Avrupa Kupaları’ndaki takımlarımızın durumunu anlamak için Süper Ligimiz’deki son durumlarına bakmak iyi bir fikir verecektir. Çok net görünen bir şey var ki; Ligimizdeki bu takımlarımızın form durumları, şuan Avrupa’da mücadele edebilmek için oldukça yetersiz.

      Allahtan, Ulusal Takımımız, 2020 Avrupa Kupası’nda grubunda Lider durumda ve en azından bu kulvarda yüzümüz gülüyor.

      Bu dönem futbolumuz çok rahat olabileceği bir dönem geçirmiyor. Özellikle Süper Lig takımlarımız, UEFA Fairplay kıskaçından pek de rahat değiller. Mali açıdan oldukça zor durumdalar. Bu mali sıkışıklık transferlerine engel olmaya başladi. Transfer konusunda ihtiyaçları olan futbolcuları alamadılar. Böylesine zor durumda olan Süper Lig takımlarımızın bu psikolojik baskı altında zorlanmaları çok doğal. Bu arada, bazı yönetsel sorunları ile uğraşırken, tüm bunların takımları üzerindeki olumsuz etklerini görememiş olabilirler.

      Süper Ligimiz’de yaşanan tüm bunlar lig mücadelesi veren futbolcularımızın form durumlarına kolay yansıyor. Bir zamanlar yıldız diye parlattıklarımız artık ortalıkta yoklar. Bir iki tanesini bunların dışına tutalım. Elimizde sadece Avrupa eğitimi olanlar kalıyor ki, ulusal takımımızın çoğu onlardan. İyiki de varlar.