FUTBOLUMUZ ÜZERİNE

Fehmi KETENCİ 10 Tem 2021

Fehmi KETENCİ
Bundan birkaç hafta önce, EURO 2020 karşılaşmaları sonrasında "Takıntı sorunu mu?" başlığıyla yazdığım yazımda, grup dışında kalmamızla ilgili ayrıntılı analiz yapmıştım ve şöyle bir değerlendirme yapmıştım.

      Bundan birkaç hafta önce, EURO 2020 karşılaşmaları sonrasında “Takıntı sorunu mu?” başlığıyla yazdığım yazımda, grup dışında kalmamızla ilgili ayrıntılı analiz yapmıştım ve şöyle bir değerlendirme yapmıştım. Grup dışnda kalmamız sonrasında Teknik Direktörümüz Şenol Güneş’in futbolseverlerin kafasındaki sorulara yanıt olamayan açıklamaları ise hiç de durumumuzu anlatır içerikte değildi. Başrısızlık ve gruptan sıfır puanla, sonuncu ve tek gol atabilen bir istaristikle çıkmamız, yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da oldukça şaşkınlık yaratmıştı. Bazı yorumlara yansıyanlar, son yılların en başarısız bir ulusal takımı olarak gösterilmiş olmamız kafalardaki soru işaretlerini iyice ayyuka çıkarmış, Başta Şenol Güneş olmak üzere ulusal takım kadrosunun olması gerektiği gibi kullanılamadığı yorumlarını iyice dile düşürmüştü.

      Geçtiğimiz haftalarda “Takıntı sorunu mu?” başlıklı yazımda şöyle yorumlar yapmıştım..

      “EURO 2020 şampiyonasında, grubumuzda sıfır punla sonuncuyduk. 8 gol yemiş,

1 gol atabilmiş, gruptan çıkamamıştık. Matematiksel hesapları bile yalanlarcasına grup sonuncu olarak turnuva dışı kalmıştık. UEFA 2020 elemelerinin en zayıf, hayal kırıklığı yaratan takımı olarak da “nam salmamız” üzüntülerimizin üzerine tuz-biber ekmişti, durumumuz oldukça endişe vericiydi. Sporseverlerin en çok konuştukları; Şenol Güneş’in kadroyu yönetme konusunda bazı zaaflarını gideremediği, takıntılarının esiri olarak kadroyu hatalı kullandığı şeklindeydi.

      Grubumuzun son karşılaşması sonrasındaki basın toplantısında söyledikleri ise bunu doğrular gibiydi. Hala “bu takım daha tecrube kazanacak, daha iyi olacak”, söylemleri, hata ve eleştirler konusunda kırmızı çızgileri ile izleyenleri iyice şaşırtmasından belliydi. “İstifa” soruları karşısında ise tedirginliği gözlerden kaçmadı. Bocaladı, çok net olamaması, endişeleri iyice arttırmıştı. O açıklamalar sonrasında Şenol Güneş ve Türk Futbolunu yönetme sorumluluğunu üstlenmiş olan TFF sessizliğe bürünmüş ve başarısızlığa verebilecek yanıtlarının olmadığını göstermişlerdi. Burada asıl olan UEFA 2020’de başarısızlığın bir başka hefindekiler genç ulusal takım oyuncularımızdı. Onlardan da pek fazla ses çıkmadı. Ve kafalarda yumak olan soru işaretleri sahipsiz bırakıldı

      Ben yine de diyorum ki, Şenol Güneş; gençleştirdiği bu kadroyu toparlayabilecek özellikleri olan bir futbol adamıdır ve yapacağına da inanıyorum. Yeter ki, takıntılarından vazgeçsin! Yoksa serüven sona erer, unutulur gider!”

      Bunlar o yazımda son söylediklerimdi. Aradan birkaç hafta geçti. Ligler tatildi, doğal olarak futbol pek konuşulmuyordu. Takımlarımızda, özellikle Avrupa Kupaları’na katılacaklarda yeni sezon transfer hareketleri başlamış, takımlarımızın son durumları ile ilgili bilgiler dışında futboldan pek de sözedilmiyordu

      Konuşulanlar; Galatasaray ve Fenerbahçe’deki başkan seçimleriydi. Fenerbahçe’de ikinci dönem yönetimini üstlenen Al Koç yeniden başkan seçilirken Galatasaray’da da yönetim değişti. Birkaç adaylı seçimde Burak Elmas ipi göğüsledi ve Galatasaray Başkanı oldu. Bu arada, Galatsaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’de teknik direktor sorunu yaşandı. Fatih Terim bilinmezliği kısa sürede sonlandırıldı, Beşiktaş’taki anlaşmazlık, tıkanma, kısa sürede çözüldü. Sergen Yalçın’la anlaşma sağlandı görevinde kaldı. Fenerbahçe ise bu konuda biraz zorlanmış gibiydi. Adaylar çoktu ama sonunda beş-altı yıl önceki eski teknik direktörü Vitor Pareira ile anlaşma sağlandı.

      Son gelen taze bilgi ise; gözler, uzun süredir suskun duran, Milli Takımlar Sorumlusu Şenol Güneş’in UEFA 2020 ile ilgili yapacağı basın toplantısına çevrildi. Neler söyleyecek, ulusal takımımızın son durumu dedir, anlatacaklarında görecektik. Bu konu ve anlatacaklarını şu an bilemiyorum. Toplantısını yapmadan önce bu yazıyı yazmış olduğumdan neler söylediğıni, durumu nasıl anlattığını bilemiyorum.

      Toplantısını izleyeceğim, söyleyeceklerini dikkatle dinleyeceğim, gerek görürsem ve anlatacakları beklentilerime yanıt olabilecek şeylerse bu konudaki yorumumu gelecek haftaki yazımda mutlaka değerlendireceğim.

      Umarım anlatacakları, beklentileri karşılar. Şu an ulusal takımı Dünya Kupası elemelerine hazırlayacak hoca Şenol Güneş’tir.