FUTBOL ATEŞİ HARLANIYOR!

Fehmi KETENCİ 31 Eki 2021

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Ligde artık, normal seyrinde gidecek haftalardan takımların işlerini daha ciddiye alacakları haftalara doğru gidiş dönemine girildi.

      Süper Ligimiz’in 11. Haftasına başladık. Dün akşam lig lideri Trabzonspor, Karadeniz derbisi olarak adlandırılan bir karşılaşmada, ligde sıkıntılı dönem yaşayan, önceki hafta ilk galibiyetini alarak dört puana ulaşabilen Rizespor ile karşılaştı. Oldukça mücadeleci geçen bir karşılaşmada 1-0 geri düşmesine rağmen daha sonraları bulduğu iki golle zorlu maçı 2-1 kazandı. Haftaya girerken, maç fazlasıyla en yakın rakibiyle puan farkını yediye çıkardı ve haftayı namağlup lider olarak kapamayı garantiledi.

      Ligde artık, normal seyrinde gidecek haftalardan takımların işlerini daha ciddiye alacakları haftalara doğru gidiş dönemine girildi. Takım kadroları oturdu ve lig sıralamasında hedeflenen yere yerleşebilme planlarının gerçekleşmesi önceliği öne çıkmaya başladı.

      Zor bir lig sürecini yavaş yavaş yaklaştığının işaretleri kendini hissettiriyor.

      Şampiyonlık hedefleyen takımlar iyice kendini göstermeye çoktan başladı. Görünen o ki, bu dönem, geçmiştekilerden çok daha zor bir şampiyonluk yarışına şahit olacağız. Büyük takımlarla, Anadolu takımları arasındaki güç makası iyice daraldı. Bir süredir iyi futbolculara yatırım yapma konusunda yoğun çalışmalar yapıyorlar ve ligde kendilerinden söz edilen bir performans sergiliyorlar. Kendilerini farklı gösteren büyük takımlar ile Anadolu takımları ayırımından söz etmek iyice ortadan kalkmış durumda. Ligde yer alan takımların birbirleriyle yapacakları karşılaşmalarda kimin kazanacağı konusunde kesin karar verebilmek pek de kolay gibi görünmüyor. Zor ve mücadeleci bir lig bizleri bekliyor diyebiliriz.

      Bu arada, birkaç yıldır giderek öne çıkan bazı sorunlar, zorlukların daha da öne çıkabileceği bir dönemi hissettiryor.

      Yazılarımızda zaman zaman dile getirdiğimiz “Futbolumuz iyi yönetilmiyor” endişeleri, özellikle hakemlerimizin son yıllarda “VAR”da yaşadıkları, yaşattıkları, sıkıntılar hala çözüme ulaştırılamayan sorunlar giderilir ve futbolun keyfini kaçıracak bu konular halledilirse iyi bir dönem yaşarız.

      Futbolumuzda oluşan bu sorunlara bağlı olarak yaşanan olumsuzluklar Ulusal Takımımız ve Avrupa Kupalarına katılan, katılacak takımların üzerindeki performans düşüklüklerini ortadan kaldırabilırsek yine eski günlerimize dönebiliriz.

      Gelecek haftalarda 2022 Dünya Kupası Grup Elemeleri’nde gruptan çıkabilme umudumuzu sürdürebilmek için kalan maçlarımızı kazanır, zor gibi görünen umutlarımızı yeşertebiliriiz.

      Son yıllarda başarının oldukça uzağındayız.

      Bu konuda, zaman zaman dile getirdiklerimizi, tekrar gibi görünse de köşemize aktarıyoruz. Umarım yaşanan olumsuzluklar ortadan kalkar ve o yazdıklarımıza tekrar tekrar dönmek durumunda kalmaz, yeni oluşumlardan söz ederiz.

      “Futbol Liglerimizin henüz onbirinci haftasındayız, karşılaşmaların dörtte birini ve en kolay dönemini yeni aşıyoruz. Daha zorlu dönem takımları ve hakemlerimizi bekliyor. Unutulmamalıdır ki, hatalarıımızı onarıp hızla normal düzene dönebilmeliyiz. Futbol Liglerimizi, var olan ve yetişmelerinde çok emek verilen bu hakemlerimizle yürüteceğiz. Yabancı hekemler gibi çözümler aramak doğru değil.

      Ancak, ortada hızla çözüm bekleyen ve istifa sonrasında yönetimsiz, başsız kaldı gibi görünen MHK’nın, bu ortamdan kurtarılması ivedi ilk çözümdür. Bu bilinmezlik ortamının yaratacağı olumsuzluklar maçları yönetecek hakem tayinlerine ve yönetimlerine yansımaması, hakemlerimizin etkilememesi için gereken önlemlerın alınması önceliği asla unutulmamalıdır.”

      Yazıyı yazıp yayına gönderdiğim anlarda Kardeniz derbisi oynanmış ve Lig Lideri Trabzonspor, maç fazlasıyla en yakın rakibinin yedi puan önünde liderliğinin keyfini sürermekteydi. Cumartesi, pazar ve pazartesi günleri oynanacak karşılaşmalar sonrasında haftanın maçları sonuçlanacak. Lider değişmeyecek ama, zirvedeki yerini sağlamlaştırma konusunda kararlı, namağlup Trbzonspor’un arkasında sıralanan takımlar alacakları sonuçlarla sıralamada farkedilir değişiklikler yapabileceklerdir..

      Şampiyonluk hesabı yapacaklar için şimdi tam zamanıdır.  

      Bu arada, lig sonundaki sıralamadaki değişimler de, giderek zorlu yer kapma mücadelesine dönüşecek, alt sıradakiler için kendini hissettiirecek, lig sonu sıralaması ateşi sıcaklığıyla yakmaya başlayacak.

      Daha çok erken gibi görünse de, zaman çabuk geçiyor, hesaplar daha şimdiden yapılmaya başlandı bile.