​FUARLAR CAZİBESİNİ YİTİRİYOR MU?

Ahmet ÇELİK 20 Şub 2017

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Eskiden otomobil fuarları için "gövde gösterisi yapmanın en etkili yolu" derdik.

Eskiden otomobil fuarları için “gövde gösterisi yapmanın en etkili yolu” derdik. Gerçekten de öyleydi. Son derece gösterişli standlar, şovlar ve davetlerle süslenmiş otomobil fuarları artık o eski cazibesinde değil. Bundan bir kaç yıl önce yanılmıyorsam Volvo’nun Paris ve Frankfurt Fuarlarına katılmayacağına tanık olduğumuzda çok şaşırmıştık. Daha sonra çeşitli fuarlara çeşitli markaların da katılmayacağını duymaya başladık. Önce yadırgadığımı söylemeliyim ama zaman içinde diğer ulusal fuarlara da sıkça katılmama kararlarını duyunca markaların da haklı olabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki Cenevre Otomobil Fuarı’na da birçok marka katılmayacağını açıkladı. Daha sonra eylül ayında yapılacak olan Frankfurt Otomobil Fuarı’na belki de sadece Alman markaları katılacak gibi. Fransız birçok marka şimdiden fuara katılmayacağını açıkladı bile. Geçen hafta bu sayfada sorularımı yanıtlayan Borusan Otomotiv Ceo’su Eşref Biryıldız bu kararı çok önceden verdiklerini ve o fuara katılacakları bütçeyi yıl içindeki pazarlama faaliyetlerinde kullanmak istediklerini söyledi. Sanıyorum bünyesinde Citroen, Subaru ve Infiniti’yi barındıran Bayraktar Otomotiv de benzer bir düşünce ile fuara katılmaktan vazgeçtiler. Anlaşılan bu dönem böyle geçecek. Şimdi önemli olan fuarların bu anlamdaki içi boşalan işlevlerini  ne zaman ve nasıl tekrar efektif hale getirecekler. 

 

GM ve Peugeot, Opel görüşmelerini doğruladı

Geçen haftanın en çok konuşulan konusuydu. Anlaşılan bu konuşma daha da devam edecek. Çoğunluk hissesi ABD'li General Motors'un elinde bulunan Opel'in, Fransız PSA Peugeot Citroen Grubu'na satışı ile ilgili iddialara açıklama geldi. Alman basınında çıkan haberlerde, bünyesinde Peugeot, Citroen ve DS modellerini bulunduran Fransız PSA Grubu'nun, Opel'in satın alımı konusunda ABD'li Otomobil üreticisi GM ile ileri düzeyde görüşmeler yaptığı iddia edilmişti. Haberlerin ardından iki şirket de açıklama yaparak, söz konusu görüşmeleri doğruladı.

Her iki şirket tarafından yapılan açıklamada, "General Motors ve PSA Grubu, 2012 yılından bu yana Avrupa'daki 3 projeyi kapsayan bir ittifak uyguluyor ve iki grup için de önemli sinerji oluşturuyor. Bu çerçevede, General Motors ve PSA Grup düzenli olarak ek genişleme ve iş birliği olanaklarını inceliyor." denildi. Henüz bir anlaşmaya varıldığına dair güvence verilemeyeceği vurgulanan açıklamada, "PSA Grup ve General Motors, PSA'nın Opel Vauxhall'u satın alması da dahil olmak üzere karlılığı ve operasyonel verimliliği artırmayı hedefleyen çok sayıda stratejik girişimi araştırdıklarını doğruluyorlar." ifadeleri kullanıldı.