​FOBİLERE YENİ HOBİ

Aslı SERTDEMİR 20 Oca 2018

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
Maalesef Allah yaratırken tüm kadınları Adriana Lima, Gigi Hadid veya Tuğba Büyüküstün güzelliği, Çağla Şikel vücudu ile yaratmıyor.

Maalesef Allah yaratırken tüm kadınları Adriana Lima, Gigi Hadid veya Tuğba Büyüküstün güzelliği, Çağla Şikel vücudu ile yaratmıyor. Erkekleri de bir Ian Somerhalder, Kıvanç Tatlıtuğ ya da Çağatay Ulusoy olarak. Geçmiş tarihler boyunca, güzel ve güzelliklerin cezbediciliği üstüne dünya döndü ve dönecek. Bir o kadar kafaya takılan diğer konu da yaşlanmak. Bu zaaflar devasa bir sektör ortaya çıkardı. Tabi ki bu konuya en çok başvurup para harcayan, kadınlar.

Biz kadınlar erkeklerden biraz daha şanslıyız. En basit kamuflajımız makyaj. Üstelik yüzümüze sürdüğümüz bu boyaya normal bakılıyor. Düşünün yüzümüzü boyuyoruz yahu. Büyük bir çoğunluk “ne bu”’ “neden sürüyorsun bunları yüzüne?” demiyor. Çoktan normalleşmiş şükürler olsun. Yapmayanlara bakımsız bile deniyor. Kusurlarımızı ya da hastayken rengi ruhsarı kaçmış ten rengimizi düzeltebiliyoruz. Olmadı işi abartıp gölgelendirme yapıp, yüz şeklimiz de olmayan elmacık kemiğini bile geçici yapabiliyoruz. Biz kadınların aksine, günlük yaşamda makyaj yapmış bir erkeğe ne kadar tuhaf bakıldığını da hepimiz biliyoruz.             Bir üst basamaksa, küçük müdahaleler. Kaz ayaklarımız belirginleşmeye mi başladı? Çaresi Botox. Dudaklar mı ince? Hadi biraz dolgu maddesi, şişti işte. Gözlerinizin altı mı mor. Kolay, ışık dolguları var artık. Bu liste böyle uzuyor. Üstelik öğle arası yaptır, işe git. Biraz daha cesaretliyseniz, ki bir çok kadın güzellik denince gözü kara. Burun oluyor 2 saatte hokka. Göğüsler mi? Hiç sorun değil, onlar da büyüyor. Yok, yok. Popo yapıp, yamuk bacaklar bile sütun oluyor.              Ben de bu konunun içinde ve uygulatan da biri olarak, gayet yakından inceliyorum. Büyük küçük kendisine sonsuz güvenerek ellerine teslim olduğum biri var. Ben kendisine doktor ABS desem de adı Ayşen Bilge Sezgin. Hatta geçenler de kendisine uğradığım da “şu çeneme artık bir imzanı at da rahatlayalım” dedim. Bu nimetlerden dibine kadar, göğsünü gere gere faydalanan çoğunlukla tabi ki kadınlar. Hala saklayan insanlar etrafımızda ve ünlülerde var. Artık çalışan, şehirli, ünlü ya da öyle zengin olmaksızın, akın akın estetik cerrahlara gidiliyor. Kredi çekip estetik yaptıranlar bile biliyorum. Ünlülerin öncesi ve sonrası fotoğrafları ile büyük sansasyonlar yaratıyor. Artık kimin neresine ne yapılmış herkes biliyor. Saklamak manasız. Misal babam hepsini biliyor. Gündelik akşam muhabbetlerinin konuları arasında.

Erkekler de durum biraz farklı ilerliyor. Daha gizli. Daha tedirgin. Çünkü mahalle baskısı var adamların üstünde. Horlamasından eşini uyutmayan ama burnundaki eti “estetik yaptırdı” derler de erkekliğine laf gelir diye yaptırmayanlar var. Hatırlayın, çok yakın geçmişte manikürü ve pedikürü bile metroseksüellik etiketi adı altında yaptırıyorlardı. Sonra yavaş yavaş rahatladılar. Hayatlarına saç ekme, lazerle fazla tüylerden kurtulma girdi. Derken konu botox, dolgu maddelerinden estetik cerrahlara dayandı. Kadınlar kadar erkekler de estetik cerrahlara gitmeye cesaretlerini topladılar. Hatta bir grup çoktan gitti. Diğer grup gidiyor ama evdeki eşinden bile saklıyor. Bir başka grup, gidecek ama duyulacak diye cesareti yok. (Bugün yarın onlar da gider.) Lafta değil, cidden bu tarz operasyonlara kesinlikle karşı gruba da sonsuz saygım var. Ama tek bir gerçek var, o da gün geçtikçe erkeklerin sayıları artıyor. Arkamızdalar sevgili hem cinslerim. Bence gitmeliler de. Yıllardır kadınlar için söylenen “estetik harikası” “aman o da burnunu yaptırdı, bir şeye benzedi” gibi cümleler, artık erkekler için de kullanılmalı. Zaten kadınların tekelinde de değilki estetik. Ayrıca biz kadınların da hakkı, doğuştan veya sonradan da olsa yakışıklı erkekleri daha sık görmek. Bir düşünsenize bir gün gazeteyi açıyorsunuz yarım sayfa Cem Yılmaz fotoğrafı. Küçük dokunuşlar ve olmuş erkek güzeli. Estetik harikası diye konuşuyoruz adamı. Hem komik hem başarılı bir de üstüne ekstra yakışıklı. Gazete manşet atmış. “Yeni Ağaoğlu” Ali Ağaoğlu yeni fotoğrafı ile olmuş Colin Firth. Fena mı olurdu?  Bir sabah televizyonda yeni bir polemik. Ahmet Uğurlu mu bu? “Sağda fotoğraf.” Ahmet Uğurlu bir kaç müdahale sonrası, Jonny Depp halt etmiş. Kusurları düzeltilmiş erkeklerin sayıları artsa, fena mı olurdu? Siz söyleyin hanımlar. Kurtarsanız milleti “ama sempatik ama çok karizmatik, ama zengin ama ama” gibi bir sürü bahaneli amalardan. 

Tabiki yanlış müdahalelerle dönüşü olmayan kötü sonuçlar da yaşanıyor. Hakan Peker son zamanlar da en çok konuşulanlar arasında. Benim dikkatimi çekenlerden biri de Kenan Doğulu. Tam olarak ne uygulandığını bilmesem de yüzünün bir bölümü hareketsiz. Sanırım botox uygulanması hatalı. Eğer ki ben yanlış görmediysem, maalesef acilen düzeltilmesi gerekiyor. 

İşin aslı astarı; çoğunluğun sinirleneceği kelimeler “teyze, amca, yaşlı ve çirkin.” Güzel olma, güzel yaşlanmak, tüm insanlığın ezelden beri en büyük arzusu. En umursamaz görünenin bile umursadığı ama artık fobilerimize yeni hobimiz, estetik cerrahlar.