​FİKİRLER, DERİN DALGALAR VE DERGİLER

Erol ERDOĞAN 03 May 2017

Erol ERDOĞAN
Tüm Yazıları
"Matbuat ile dijital arasındaki savaşta, meydanı en son terk edecek olanın dergiler olduğunu düşünüyorum.

“Matbuat ile dijital arasındaki savaşta, meydanı en son terk edecek olanın dergiler olduğunu düşünüyorum. Gazeteler, haber dergileri, kitaplar dijitale erkenden mağlup olabilir ancak edebiyat ve düşünce dergileri bu savaşta kolayca yenilmeyecek. Çünkü düşünce ve edebiyat içerikli dergiler ‘fikri’ hareketliliğin zemininde doğuyorlar. Matbuatın dijitale karşı her gün zemin kaybettiği bir dönemde durmadan yeni dergilerin çıkıyor olması din, medeniyet, insanlık adına ümitvâr olmamız için bir gerekçedir. ‘Dergi Günleri’nin seneye daha coşkulu olmasını dilerim.”

Üstteki satırları, 12 Mayıs 2014 tarihli yazımdan aldım. Dergi-fikir arasındaki o sağlam ve derin ilişkiden bahseden ilk kişi ben değilim elbette. Cemil Meriç’in "Kapanan her dergi, kaybedilen bir savaş, hezimet veya intihar." sözü ile “Dergi, hür tefekkürün kalesi. Belki serseri ama taze ve sıcak bir tefekkür…” sözleri, atasözleri gibi, pek çoğumuzun zihninde yer edindi.

TÜRDEB-Türkiye Dergiler Birliği, Uluslararası Dergi Fuarının bu sene sekizincisini düzenliyor. İlk düzenlendiği 2010 yılında, dergi fuarına 55 dergi kapatılmış. Sonrasında her yıl sayı artmış. Geçen sene 115 dergi yer almış fuarda, bu sene daha da artarak 165’e ulaşmış. Gerçekten müthiş. Yani, 4-9 Mayıs 2017 tarihlerinde Sirkeci Garı’na geldiğinizde, vaktiniz varsa, 165 dergiyi görme imkânımız var. Üstelik fuarda yer alan dergiler, sadece Türkiye’den değil, Türkiye dışında 22 ülkeden de dergiler fuarda yer alıyor. 

Dergiler, doğrudan fikir ile ilişkili olduğu için, bireydeki ve toplumdaki değişimlerle ilgili veriler açısından da zengin bir mecradır. 

Gençler ne düşünüyor? Edebiyatçılar olanlara nasıl bakıyor? Reklam ve medya dünyasında yeni eğilimler nelerdir? Akademisyenler neyle meşgul? Kadınlar dünyasında değişim nereye doğru yöneliyor? Okuyanlar, yazanlar, düşünenler, günceli anlamak için hangi kadim konulara değiniyorlar?

İşte bütün bu soruların, cevaplarının önemli bir kısmını dergi sayfalarında iz sürerek bulabiliriz. Dergiler, “serseri ama taze ve sıcak bir tefekkür” olduğu için toplumun derinliklerinden bize haberler verir. Derin dalga dediğimiz dinamik süreçler önce fikir olarak pişmeye başlar. Fikirlerin pişme mekânlarından biridir dergiler.

Dergi Fuarına muhakkak gidin. Gençliğinden beri çok sayıda dergi kadrosunda yer almış birisi olarak, dergi fuarına ben de sıklıkla uğramaya çalışacağım. Yazı ve şiir verdiğim dergilerin stantlarında olabildiğince fazla duracağım. Gelirseniz, belki karşılaşırız. 

Sekizinci defadır dünyanın dergisi ile bizi buluşturacak olan TÜRDEB-Türkiye Dergiler Birliğine ve onun değerli başkanı Asım Gültekin’e teşekkür ederim.