FENERBAHÇE'DE NELER OLUYOR!

Fehmi KETENCİ 16 Oca 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
2022-2023 sezonunda 19. Haftasını geride bıraktığımız Süper Ligimizde şampiyonluk sıralamasında zirve hedefleyen takımlar işlerini ciddiye aldıklarını göstermeye başladılar bile çoktan.

      2022-2023 sezonunda 19. Haftasını geride bıraktığımız Süper Ligimizde şampiyonluk sıralamasında zirve hedefleyen takımlar işlerini ciddiye aldıklarını göstermeye başladılar bile çoktan. Bunlardan en dikkat çekenlerinden biri, Ligi yeni hocası Jorge Jesus ve yeni transferleri ile oldukça başarılı bir başlangıç yapan Fenerbahçe, başarılı performansı ile, özellikle yaptığı farklılıkları ile adından söz ettirmeye başlamıştı. Zaman zaman sıkıntılı bir çizgide gibi görünse de yeni hocası ve yeni transferleri ile kendini göstermeye başlamıştı. Karşılaşmalarda başarısı, golcü kimliği ile bir başarı çizgisinde yoluna devam edecek gibi görünüyordu. İş o kadar öne çıkmıştı ki, daha şimdiden şampiyonluğun en güçlü adayı olarak adından söz ettirmeye başlamıştı bile.

      Bu süreçte en yakın rakibinden beş puan önde gibiydi. Takımların hepsinde olduğu gibi Fenerbahçe’de de kadro konusunda yaşanan sıkıntı kendini hissettiriyordu ama çok olumlu bir hava yakalayan Jorge Jesus yönetimindeki Fenerbahçe’de birkaç hafta öncesinde puan kayıpları yaşamaya başladı. Sıralamadaki rakipleri ile arasındaki o beş puanlık fark eridi. Takımda yaşanan sakatlıklar, son maçlarda kırmızı kart gören futbolcuların yaşattığı olumsuzluklar, hızla artan puan kayıpları dünya kupası lig arasına girerken kendini göstermeye, bazı sıkıntılar öne çıkmaya başladı. Son birkaç haftadır süregelen olumsuzluklar, öne çıkmaya başlayan puan kayıpları, takipçilerin, özellikle ısrarlı takibi ve yakaladığı başarı çizgisiyle aradaki puan farkını kapatan Galatasaray; önce bir puan öne geçti, ardından da Fenerbahçe ile deplasmanda oynadığı derbi karşılaşmasında 3-0 galip gelip aldığı üç puanla aradaki farkı dört puana çıkardı.

      Zirve artık şampiyonluğu hedefleyen ve peşpeşe 8 karşılaşmadan galibiyetle ayrılarak hiç puan kaybı yaşamayan Galatasaray’daydı ve artık beş puan geriden takip eden Fenerbahçe’ydi.

      Lige iyi başlayan ve herkesin iyi futbol oynatması ile adından söz ettiren Jorge Jesus ve yönetimindeki Fenerbahçe’ye ne olmuştu?

      Fenerbahçe’ye ne olduğu konusunda fazla söze gerek yoktu. Ne olduğu belli idi. İyice başına buyruk davranan, elindeki kadroyu kullanma ve sahadaki uygulamaları konusunda asla B planı olmayan, işin en kötüsü Fenerbahçe’yi ve Jesus taktiklerini çözebilen rakip teknik çalıştırıcılar boş durmadılar ve işi çözdüler. Bu işi ilk çözen Konyaspor oldu. Fenerbaçe’nin planlarına “dur” dedi, sonra Trabzonspor, sonra Giresunspor arada bir galibiyet ve Trabzonspor mağlubiyeti Fenerbahçe ve hala bildiğini okuyan, iyice kontrolden çıkan Jorge Jesus ve Fenerbahçe’ye yaşattıkları mağlubiyetlerle  gereken hatırlatmaları yaptılar, ama Fenerbahçe’nin hocası bunlardan gereken dersi almamıştı, darbeyi Galatasaray derbide galip gelerek vurdu.

      Ve olan oldu. Huyundan vazgeçmeyem sahaya çıkardığı kadrodaki hatalarına ısrar eden, yere göğe sığdırılamayan Jorge Jesus aynı yanlışlarında ısrar ederek Galatasaray karşıına çıktı. Sonuç 3-0 mağlubiyet oldu.

      Tüm bu yaşananlardan sonra durumun farkında olmayanlar sadece Jorge Jesus ve Başkan Ali Koç idi. Şimdi onlar sadece yeni transfer döneminde nasıl davranacağının hesabını yapıyorlar. Jesus getirdiği iki, üç adamı işe yaramaz diye gönderecek yenilerini alacak. Eğer söylentiler doğruysa, yeterli bulmadığı; kaleci Altay, Osai Samuel ve Zajc, ayrıca satılmasını istediği daha başkaları da var. Ama hiçbir işe yaramayan, çok ağır bir stoper olan Gustavo, Alioski, Lincoln Henrice, sakatlanıp ne zaman iyileşeceği belli olmayan santrafor mevkiindeki Pedro ve eldeki diğer yabancılar.

      Jorge Jesus’u zaman zaman eleştirmiştim. Ama Fenerbahçe’yi ve camiayı Türk futbolunu iyi tanırsa ve kafasının dikine gitmez, aklına eseni yapmazsa, Fenerbehçe’ye çok yararı olur demiştim. Ben hala aynı düşüncedeyim. Ama, bu yaptıkları kadroyu kullanma konusundaki takıntıları, yanlışları ve bu durumun giderek takımı olumsuz etkilemesi, kafamı karıştırıyor.

      Bu konuda yazacak o kadar çok şey var ki.. Ama şimdilik söylemek istediğim sadece bir cümle; “Galiba biz bu Jorge Jesus’u, herkes gibi, gözümüzde biraz fazla mı büyütmüşüz ne” .

      Edindiğimiz bilgilere göre çok iyi bir teknik direktör olduğundan şüphemiz yok, Ama, bekleyelim göreceğiz. Bundan sonra olacaklarda kesin kararı verecek Başkan Ali Koç olacaktır hiç kuşku yok ki.