(FEHMİ) ERCAN HAVALİMANI'NDA NELER OLUYOR?

Musa ALİOĞLU 27 Eki 2019

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti deyince aklımıza Osmanlı, İngiliz hakimiyeti, Türk Mukavemet Teşkilatı, Mücahitler, Rum mezalimi, Dr. Fazıl Küçük, Rauf Denktaş, Barış Harekatı, Lefkoşe, Gazi Mağusa, Girne, özel üniversiteler, kumarhaneli oteller ve de Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, Şehit Gazeteci Adem Yavuz, Gazi Gazeteci Ergin Konuksever ve Şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan gelmektedir.

Son isim size neyi çağrıştırıyor dersem çok şey söylemeniz mümkün olamayabilir. Ama soyadı olan “Ercan” deyince hemen aklınıza Lefkoşe Ercan Havalimanı’nın geldiği kesin. Fehmi ön adını esirgediğimiz şehidimizin adını taşıyan bu havalimanı baştan beri sıkıntılı. Bilindiği üzere KKTC Hükümeti bu meydanı özelleştirdi ve işletmesini de Taşyapı, Terminal ve Kaner Ortaklığı adlı şirketlere verdi. Taşyapı ve Terminal adlı iki şirket önce kendi aralarında anlaşamadı ve mahkemelik oldu. Burası benimdir diye hakimiyeti tek başına ele almakta çok da zorluk çekmeyen Taşyapı, Rizeli yüklenici (müteahhit) Emrullah Turanlı’ya ait. Emrullah Bey’in bir dönem medyada asıl işi olan inşaat sektörüyle ilgili olumsuz haberlerle fazlaca yer aldığını biliyoruz.
(Fehmi) Ercan Havalimanı’nı aldıktan sonra da ortağı Terminal Yapı’nın patronu Alp Delimollaoğlu ile haberlere konu oldu.
Şimdi ise KKTC Hükümeti ile sorunlar yaşadığını çok duyarlı olan Kıbrıs medyasındaki haberlerde görebiliyoruz.
Örneğin, KKTC Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, (Fehmi) Ercan Havalimanı yeni terminal binasının 2019 sonunda hizmete açılışı konusunda gazetecilere söz vermişti.
Fakat, yılın bitmesine 2 ay gibi bir süre olmasına rağmen, yeni terminalin hiç de açılacak bir halde olmadığı ortadadır.
Kısaca T&T diye tanımlanan şirket bazı malzemelerin ithalinde sorun çıktığı için işin geciktiğini ileri sürüp, her şeyin Mart 2020’de biteceğini söylüyor. Bakan Atakan’a verdiği sözü tutamayan, hükümeti de zor durumda bırakan işletmeci T&T Havacılık Şirketi’ne karşı KKTC Maliye Bakanlığı da harekete geçerek, meydan gelirlerine el koyduğu iddiaları da sürekli ortalıkta dolaşıyor.
Başta Türk Havayolları olmak üzere (Fehmi)Ercan Havalimanı’na sefer yapan diğer şirketlerin ödemeleri Bakanlığa yapmak durumunda kaldığı öne sürülüyor.
Bu durum, yükümlülüklerini yerine getiremeyen işletmeci şirketin, haliyle de Emrullah Bey’in canını sıkmakta.
Kıbrıs gazetelerindeki yazıların satır aralarında, Turanlı’nın bu işi başkasına devretmeye çalıştığı iddiaları da var.
Devir işi, yeni bir ihale yapılmadan hisseleri devrederek yapılabilir, ancak KKTC Ulaştırma Bakanlığı’nın hisse devrine de izin vermesi kesin şart.
Bu söylentilere karşı kayıtsız kalamayan
(Fehmi)Ercan Havalimanı İşletmecisi T&T adlı şirket bir açıklama yaparak söylentileri yalanladı. Açıklamada, “Son günlerde medyada şirketimiz aleyhine gerçeği yansıtmayan maksatlı haberlere yer verilip kamuoyu yanlış bilgilendirilmiştir.
Bilindiği üzere şirketimiz 9 Ocak 2013 tarihinden beri ((Fehmi) Ercan Havalimanı’nı, İdare ile yapmış olduğu sözleşme hükümleri çerçevesinde işletmekte, bunun karşılığı olarak da yeni terminal binası ve mütemmimlerini inşa etmekte, ayrıca Devletimize tahakkuk ettiğimiz gelirin yüzde 47,8’ini ciro payı olarak vermektedir. (Ne kadar uçuş yapıldığı ve ciro payının tam ödenip ödenmediği tam olarak Maliye Bakanlığı teyit etmelidir.)
Ayrıca, bir işletme olarak yükümlü olduğumuz vergileri tam ve zamanında ödemekteyiz. (Yine aynı şekilde bu da Maliye Bakanlığı’nca doğrulanmalı.)
Bu kapsamda, 2017 yılından bu yana devletimize 193.970.500 Euro (bugünkü değeri (!) ile 1.264.687.000 Türk Lirası) para ödedik.
Bizim, devletimize borcumuz yok. (Devlete borç yoksa, ortada dolaşan iddialar nereden kaynaklanıyor?)
Tüm yükümlülüklerimizi zamanında yerine getiriyoruz. (Acaba mı?) Anlaşamadığımız bir konu var. (?)
Bu konuyu, maliyeciler ve hukukçular inceliyor. Verilen karar ne ise uyacağız.
Yükümlülüklerimizi zamanında yerine getirmek adına havayolları ve işletmecilerden tahsil edemediğimiz (Bu sorun devleti hiç ilgilendirmez) gelirin ciro payını ve vergisini devletimize aksatmadan ödüyoruz. (Olması gereken de bu değil mi?)
Takdir edileceği üzere, şirketimiz bu taahhütlerini yerine getirebilmesi için kendisine sözleşme ile tahsis edilen gelirleri de tahsil edebilmelidir. Maalesef bir kısım hava taşıyıcıları, yasadan kaynaklanan boşluktan faydalanarak ödemelerini zamanında ve düzenli olarak yapmamaktadır. Düzenli ödeme yapmayan hava taşıyıcılarına herhangi bir yaptırım imkânı olmayan şirketimiz, İdareden yasal düzenleme yapılması yönündeki talebinden de bir sonuç alamamıştır. (Siz paranızı becerip alamıyorsanız, devlet buna nasıl aracılık edebilir ki?) Yasadan kaynaklanan (İhaleye girerken yasanın böyle olduğunu bilmiyor muydunuz?) eksiklerden dolayı tahsil edemediğimiz gelirin ciro payını ödüyor olmamızın bir haksızlık olduğu, yasal düzenlemenin bir an önce yapılarak, mağduriyetimizin giderilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Bizim teslim aldığımızda zararda olan bir işletmeyi yaptığımız yatırımlarla devlete (Tabii bu arada kendinize de) önemli miktarda para kazandıran bir işletme haline getirip, Kıbrıs Türk halkına layık olduğu hizmeti en güzel şekilde verme gayreti içerisindeyiz.
T&T Havalimanı İşletmeciliği, yeni havalimanı terminali, uçuş güvenliği, altyapı ve teknik özellikleriyle havacılık alanında Kıbrıs’ta örnek alınacak bir projedir.
(Fehmi) Ercan Havalimanı’nı yeni terminal inşaatı ve mütemmimleri ile bir an evvel Kıbrıs’ımıza kazandırmak için gece gündüz çalışıyoruz. (Ama iş yetişmedi.)
Yeni terminal binası açıldığı zaman adeta adanın çehresini değiştirirken, en son teknoloji ile donatılacak olan doğa dostu yapısı ve modern mimarisi ile göz dolduracak ve gençlerimize yeni iş olanağı sağlayacak.
Görenlerin gıpta ile bakacağı bir eseri Kıbrıs Türk halkına sunmuş olmanın haklı gururunu hep birlikte yaşayacağız.
Tüm bu gelişmeler ışığında, (Fehmi) Ercan Havalimanı’nın yeni terminal inşaatını bitirmek ve bugün olduğu gibi yarın da halkımıza vermiş olduğumuz hizmeti en iyi şekilde devam etme gayreti içinde olduğumuzu bu vesile ile siz değerli kamuoyu ile paylaşmak isteriz.
T&T Havalimanı İşletmeciliği
İnşaat Sanayi ve Ticaret Şti.”

İşletmeci firma böyle diyor. Şimdi onlara tek bir sorum var. Sizin, şirket olarak devletle aranızdaki sorun nedir ve bunu neden açıklamıyorsunuz. İkincisi, inşaat neden 2019 sonuna yetişmedi? Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanları’na da bir soru sormak isterim. Bu şirketle sizin aranızdaki ilişki ve sorun nedir acaba?
Rivayet olunur ki, geçen aylarda KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve T&T Şirketi’nin patronu Emrullah Turanlı, Ankara’da yüksek bir makam sahibinin karşısında görüşme yapıp, soruna çözüm bulmak için çaba sarf etmişler. Ama sonuç yok.
(Fehmi) Ercan Havalimanı’nda kim haklı, kim doğruyu söylüyor net görebileceğimizi sanmıyorum. Konuya birilerinin neşter atma zamanı geldi de geçiyor bile.
İyi uçuşlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’miz.