EVDE KORUYUCU MASKE YAPMAK

Yonca ORTAN 31 May 2020

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Evde kendi maskenizi yapmak istiyorsanız yüz tipinize göre kartondan kalıplar çıkartabilirsiniz.

Evde kendi maskenizi yapmak istiyorsanız yüz tipinize göre kartondan kalıplar çıkartabilirsiniz. Yaklaşık 18 cm x 18 cm gibi bir kare şeklinde kestiğiniz kumaşları düzenli bir şekilde keserek ve üst üste kumaşları koyarak ilk adımı atabilirsiniz. Bu adımdan sonra maskenizin lastik kısmı için yine evde varsa lastik kullanılabilirsiniz. Bu lastikleri maskenin iki tarafından güzelce dikerek ve sağlamlaştırarak monte etmeniz gerekiyor. Bu arada maske yapımı için Amerikan bezi olarak adlandırılan kumaşları da kullanabilirsiniz, daha dayanıklı ve kalın olacağından size güven verecektir. Eğer maskeniz diğer maskelerden farksız olsun istiyorsanız maskelerin içerisinde yer alan tel için evde yine buzdolabı poşetlerinin içinde yer alan paketleme tellerinden faydalanabilirsiniz. Bu paketleme telini maskenizin üst kısmına takarak üstünden dikebilirsiniz, böylece eksiksiz bir maske elde etmiş olursunuz.

Maske satın almak

Koruyucu maske satın almak gibi bir niyetiniz varsa, alacağınız markanın koruyuculuk derece standartlarına uyması gerektiğini unutmayın. Piyasada yer alan nano koruyucu maske, yıkanabilir maske vb. gibi isimlerle satılan maskelerin yeniden yıkandığında kullanılabilirliğine bağlı herhangi bir veri bulunmamaktadır. Dolayısıyla öncelikle uzman görüşlerini dinlemenizi, evde maske yapımı sırasında kullanılan malzemelerin de satın aldığınız maskelerin de koruyuculuklarını sorgulamanız gerekir.

Maske takarken dikkat 

Cerrahi maske akarken dikkat edilmesi gerekenler de var.

Bu noktada hem evde yapılan maskeler hem de devlet tarafından dağıtılan cerrahi maskelerin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gerekenleri de yazmak gerekir.

Maskenin tipi ne olursa olsun, hem takarken hem de çıkartırken ellerinizi dezenfekte etmeniz gerekir. Tabii ki eczaneden temin ettiğiniz el dezenfektanları ile ellerinizi dezenfekte etmeniz yeterli olacaktır. Maskenizi takmadan önce ellerinizi dezenfekte ederek maskenizi iki taraftaki lastiğinden tutun, ardından maskenizi uygun şekilde lastiklerinden kulak çevrenize yerleştirin ve takma işlemini bitirin. Tabii maskenizi çıkartırken de aynı şekilde yapmanız gerekiyor. Maskenizdeki olası virüslere karşı ellerinizi önce dezenfekte ederek maskenizin iki lastik tarafından tutun, çekin ve çıkartın. Maskenizi bir buzdolabı poşetine yerleştirin ve ağzını bağlayarak çöp için kullandığınız torbaya bırakın. Maskenizi takarken eldiven bile kullanıyor olsanız, öncesinde ellerinizi eldiven varken bile dezenfekte etmeniz gerekir. Unutmayın, virüs vücudunuza ağzınızdan, burnunuzdan ve gözlerinizden yerleşir. Yeteri kadar dezenfeksiyon yaparsanız, virüsün vücudunuza yakın yerlere ulaşmasını engelleyebilirsiniz.

Materyallere göre koruma oranları

t-shirt kullanarak yapılan maske:

Yüzde 100 pamuk içerikli bir t-shirt kullanılarak yapılan yüz maskesinin filtreleme derecesi yüzde 50,85 oranında. T-shirt kullanarak yapılan yüz maskesini yüzünüzün oranlarına göre dilediğiniz gibi keserek ister çift kat isterseniz de tek kat olacak şekilde değerlendirebilirsiniz.

Mutfak bezinden maske yapımı: 

Bildiğimiz klasik mutfak bezleri de virüslere karşı güzel bir filtreleme sağlıyor. Buna göre mutfak bezini kesip biçtikten sonra ağzınızı, burnunuzu ve yanlardan hava almayacak şekilde yüzünüzün alt kısmını kapatırsanız virüslere karşı yüzde 72,46 oranında bir filtreleme sağlıyor. Bu oranın şu an çokça aranan cerrahi maskelerde yüzde 89 olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Atkı kullanarak virüslerden korunmak: 

Atkılar az da olsa virüslere karşı bir filtreleme sağlayan materyallerden. Atkı kullanarak ağız ve burun kapatıldığında virüslere karşı yüzde 48,87 oranında bir filtreleme sağlıyormuş. Zor durumlarda kaldığınızda anlık tedbir amaçlı atkı kullanarak maskeleme yapabilirsiniz.

Çarşaflardan ev yapımı maske: 

Çarşaf da zor durumda kalındığında virüslerden koruyucu maske yapımı için kullanılabilir. Bu araştırmaya göre çarşafların birkaç kat olacak şekilde ağıza uygun bir maske olarak kullanılması virüslere karşı yüzde 61,67 oranında filtreleme sağlayabiliyor.

Elektrik süpürgesi filtresi ile maske yapımı: 

Çok ilginçtir ki elektrik süpürgesinin filtresi maske olarak kullanılabilecek şekilde kesip dikildiğinde virüslere karşı filtrelemesi tam yüzde 85,95 oluyor. Bu oran cerrahi maskeye oldukça yakın bir sonuç.

Kaynak: Estethica