EUROPEAN PROPERTY AWARDS'TA TÜRK ŞİRKETLERE ÖDÜL YAĞDI

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
​European Property Awards'a 2016-2017'de bu yıl Türk konut geliştiricileri ve mimarlık şirketlerimiz bir çok ödül aldı. Farklı dallarda ödül kazanan şirketler arasında Eva Gayrimenkul Değerleme, Sinpaş GYO, AND Gayrimenkul, Arıkan Yapı, AS Architects ve Gökhan Aksoy Architects tarafından tasarlanan Adres Yalıkavak projesi, İki design Group ve Fortis Sinanlı Kadıköy projesi var.

European Property Awards’a 2016-2017’de bu yıl Türk konut geliştiricileri ve mimarlık şirketlerimiz bir çok ödül aldı. Farklı dallarda ödül kazanan şirketler arasında Eva Gayrimenkul Değerleme, Sinpaş GYO, AND Gayrimenkul, Arıkan Yapı, AS Architects ve Gökhan Aksoy Architects tarafından tasarlanan Adres Yalıkavak projesi, İki design Group ve Fortis Sinanlı Kadıköy projesi var.

Ankara’da tasarladığı projelerle dikkatleri üzerine çeken Mimar Gökhan Aksoy’un ödül alıyor olmasına ayrıca çok sevindim. Özellikle Via Green projesinde çok başarılı bir çıkarmıştı. Gökhan Bey’in başarılarının devamını dilerim. 

Ödüllü Fikirtepe projesi Fortis Sinanlı Kadıköy

Yiğit İDK Grup ve Sinanlı Yapı tarafından Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesinde hayata geçireceği Fortis Sinanlı Kadıköy karma projesi Londra’da düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri ‘Karma Kullanım Projesi Geliştirme’ kategorisinde büyük ödülü almış. Konuyla ilgili Yiğit Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Önder Yiğit bir basın gezisi organize etmiş ancak ekipte ben yoktum. Bu nedenle daha detaylı bilgi veremiyorum. Umarım bir sonraki başarılı çalışmalarıyla ilgili bilgi sahibi olabilir, siz değerli okurlarımızı aydınlatabilirim. 

Perakendecilere kirada kolaylık

Geçmiş yıllardaki kadar olmasa da yeni alışveriş merkezleri açılmaya devam ediyor. Yeni AVM yatırımları İstanbul, Ankara ve İzmir gibi nüfusu kalabalık yerlerde.

Son gelen haber daha önce Bodrum'da AVM açan Nurol GYO'dan. Nurol GYO İstanbul'da Basın Ekspres bölgesinde Oasis Outlet Center'i hayata geçirdi. Yerli ve yabancı markalara yer verecek olan 120 mağazalı AVM bölgede bulunan bir çok markanın bir arada bulunduğu Mall of İstanbul, eğlence konseptiyle çocuklu ailelerin vazgeçilmezi olan 212 İstanbul gibi ayak alışkanlığı edinilen AVM’lerin arasında ayakta kalmayı başarabilecek mi göreceğiz.

Günlük 50 bin kişinin ziyaret etmesi planlanan Oasis Outlet Center için mağaza sahiplerine kirada ilk iki yıl kolaylık sağlanacağı dile getirilmiş ki bu da yerinde bir karar. Çünkü bir yıldır ve özellikle yurtdışına askeri operasyonla birlikte kurun yükselmesinden dolayı son aylarda AVM'lerden mağaza kiralayanlar havlu atmaya başlamıştı. Hem tüketimin azalması, hem de dolar bazlı kiralar perakendecileri ticarette daralmaya doğru yönelttiği için pek çok AVM'de dükkanlar boşalıyor. Sadece AVM'lerde değil, Nişantaşı gibi dükkan kiraları yüksek alışveriş cennetlerinde bile artık aradığınız mağazayı yerinde bulamıyorsunuz, müşteri kitlesi yüksek ünlü markalar bile dükkan boşaltıyor. Modanın kalbinin attığı Nişantaşı ve Bağdat Caddelerinin eski halinden eser yok.

Bir görüşe göre, AVM'ler mağaza sahipleri için daha cazip hale gelmiş, caddeyi boşaltıp AVM'lere geçiyorlar. Ancak gözlemlerimize göre AVM'lerde de kendince marka sayılabilecek pek çok işletme de kuru kalabalıktan şikayetçi. "Ciro bizi kurtarmıyor" diyor.

Her ne kadar AVM ve cadde rekabetinde AVM'ler bir tik öne geçmiş gibi görünse de gerçek şu ki, olağanüstü bir dönemdeyiz, Caddelerde de AVM'ler de yatırımcı ve işletmeciler biraz fedakarlığı göze almak zorundalar. Adına kirada kolaylık mı dersiniz, kira indirimi mi, yoksa ciroya göre kiradan mı vazgeçersiniz bilemeyiz ama istihdamı ve ticareti desteklemek için, kiracılara ve girişimcilere yönelik ilave kolaylıklar getirilmesi şart gibi görünüyor.