ESAT'IN AFRİN'DE HAKKI VAR MI Kİ?

İlnur ÇEVİK 11 Nis 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Arada bir birileri bize "şu Afrin'ni Esat'a verseniz" gibi laflar ediyorlar. En son bunu söyleyen Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov oldu.

İyi de Afrin kimin de kime veriyoruz?

Biz Afrin’e çökmedik. Biz Afrin’e fetih operasyonu düzenlemedik. Afrin ülkemiz için hayati derecede bir tehdit unsuru idi bizde muhteşem Mehmetçiğimizle ve Özgür Suriye Ordusu ile bu tehdidi ortadan kaldırdık. Aynı zamanda da Afrin halkını PKK zulmünden kurtardık.

Şimdi Afrin’i tıpkı Cerablus’ta ve El Bab’de yaptığımız gibi her konuda ayağa kaldırmaya çalışıyoruz.

Esat rejimi gayrimeşrudur ve Suriye’nin bütünü üzerine söz sahibi değildir onun için sanki ülkeye tamamı ile hâkimmiş gibi davranmanın manası yok…

Zamanında Esat Suriye’ye hâkim olduğu zamanlarda, yani iç savaş başlamadan önce bile Afrin’de PKK’nın terör üssü kurmasına izin vermişti. Sır bu bölücü teröristler Türkiye’yi rahatsız etsin diye bunları yapıyordu.

İç savaş başlayıp da Şam rejimi Türkiye ile ters düşünce Esat intikam alırcasına Suriye’nin kuzeyini bilinçli bir şekilde boşaltıp buraları PKK’ya teslim etmedi mi? Yani bu topraklardaki iddiası daha o zamanlar da kalmamıştı.

Bir gün Suriye’de çözüm olursa ve bu çözüm Türkiye’nin haklı güvenlik endişelerini giderirse Türkiye’nin bu bölgeleri Suriyelilere terk etmesinde daha normal bir şey olabilir mi? Yani artık buralara PKK giremeyecek, bu bölgeler ülkemiz ve insanına tehdit olmaktan çıkarsa sorun yok. Ama en azından Türkiye bunu yapacak… Peki, aynı şeyi Rusya, İran, İsrail ve ABD de yapmaya hazır mı? Yani onlarda Suriye’den çekilecekler mi?