ERKEKLER DE ESTETİK YAPTIRIR

Op. Dr. Gülay BOZTOSUN
Tüm Yazıları
Son yıllarda erkekler çekinmeden dile getirmekte araştırmakta, kendi aralarında konuşulan konular arasında yer almaktadır.

Artık hanımlardan daha cesur isteklerini itiraf edebilmekteler.İlk estetik merakı lazer epilasyon ile başladı.. Daha sonra Rirnoplasty; arkasından saç ekimi ile devam etti. Ama günümüzde her yaş grubundan erkek bir çok işlemi kadınlardan daha cesur ve mantıklı yaklaşarak istemektedir.

Ama maalesef kadınlar partnerlerinin bu yönelmelerinden şikayetçiler, ciddi bir defans halindeler. Bir yandan kendilerine yapılan girişimleri büyük bir sır olarak eşleren saklamaktadırlar.

Lazer epilasyon ve Jinekomasty dediğimiz memede istenmeyen büyüme için mecburi ama çekinerek başvuran erkekler; günümüzde daha mantıklı araştırmış ne istediklerini bilerek geliyorlar.

Amerikada yapılan bir araştırmada 1990'ların sonuna doğru erkeklerin estetik istekler artma görülmüş. 30 yaşın altındaki erkeklerin %16'sı estetik cerrahi geri kalanı kozmetik istekler ile başvurmuş, 30 yaşın üstü erkeklerin ise % 28 estetik cerrahi işlem için gelmiş.

İngiltere ve Brezilyada yine 1994 ve 1995 yılları arasında estetik cerrahi için başvuran erkek sayısında %80 gibi ciddi bir artış gözlenmiş.
Bu araştırmalarda celebrity kişlerin yaptırdığı estetik işlemlerin medyada daha çok yer almasının erkekler arasında estetik cerrahide talep artışında büyük payı olduğundan bahsedilmiş. İyi yöndeki değişimler bu konudaki motivasyonu artırmaktadır.

Estetik talepler ülkelere göre çok değişmek ile birlikte; genel olarak en çok başvuru sebepleri yaşlara göre değişmekte..
30 yaş altı Rinoplasty, saç ekimi ve Jinekomasty
30 yaş üstü Saç ekimi, botoks-dolgu-PRP gibi non invazivişlemler
Liposuction, yüz germe olarak devam etmektedir.

2016 American Society of Plastic Surgeons bildirdiğine göre;
26.760 erkek meme büyümesi şikayeti ile cerrahi olurken, aynı yıl kadınlar 310.400 meme cerrahisi yaptırmış. 2000 yıllara göre erkelerde Jinekomasty’de %36 artış görülmüş.
Pek çok sebep araştırlmış; yeme alışkanlıkları, fitness yapma oranları , steroid kullanımı, marijuana (östrojen artırıyor) kullanımının artışı, bazı antibiyotikler, bitkisel ilaç kullanılanması, Jinekomasty artışında önemli rol oynadığından bahsedilmiş.
Ülkemizde de Jinekomasty'de benzer bir artış görülmektedir. Hormon tahlilleri, diyet önerileri sonrası genelikle
20 yaşlardan sonra cerrahi yapılmaktadır.
Saç ekimi yine çok hızlı bir ivme talep görmektedir. Yine Saç ekiminde ise 20 yaş üstü hastalar kabul edilmektedir.
Rinoplasty ciddi ve hayati bir tehdit oluşturan nefes alma problemi yok ise; erkeklerde 18 yaşından sonra yapılmaktadır.
30 yaşın üzeri başvurularda ise kişiye yaşam şekline ve deri kalitesine göre bir tedavi yolu izlenmektedir.