​"EN BÜYÜK HAVALİMANI" İDDİASI KİMLERLE YARIŞTA?

Musa ALİOĞLU 24 Eyl 2017

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
Bundan 5-6 yıl önce, dünyanın ve Çin'in en büyük havacılık guruplarından olan HNA (Hainan Gurup) tarafından düzenlenen bir organizasyonla Çin'e yaptığım seyahati unutmam hiç mümkün değil.

Bundan 5-6 yıl önce, dünyanın ve Çin'in en büyük havacılık guruplarından olan HNA (Hainan Gurup) tarafından düzenlenen bir organizasyonla Çin'e yaptığım seyahati unutmam hiç mümkün değil. Çünkü, birincisi ata yurdumuz olan Doğu Türkistan'ı görecektim, ikincisi de bir dünya devi olan Çin hakkında bilgi sahibi olacaktım. Çin, deyince önceleri aklımıza, "Uzun Yürüyüş" ile devrim yapan Mao Tse Tung, milyarlık nüfusu ve taklit ürünleri gelirdi. Oysa öyle olmadığını görmüş ve çok da şaşırmıştım. Fransız diplomat, Alain Peyrefitte'in, "Çin uyanınca, yer yerinden oynar" kitabının adındaki gibi, Çin uyanmış ve gerçekten yer yerinden oynamıştı. Bünyesinde 12 havayolu şirketi bulunan HNA gurubun A330'u ile İstanbul'dan havalanıp Urumçi Havalimanı'na teker koyana kadar yapılan hizmet en iyi şirketleri aratmıyordu. Aynı kaliteyi havalimanı terminalinde de görebiliyorduk.

Bu seyahati ve Çin'in havacılıkta ulaştığı noktayı hatırlamama, Reuters Ajansı'nın geçtiği bir haber sebep oldu. Haberde, Çin'in Daxing Bölgesi'nde yapılmakta olan ve 2019'da açılacak havalimanının tam 100 milyon yolcu kapasiteli olacağı yazıyordu. Ünlü mimar Zaha Hadid'in tasarladığı, Yeni Pekin Havalimanı'nın 4 pist ve 700 bin metrekarelik yeni terminaliyle, 2016 yılı rakamlarına göre, 94.4 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın ikinci büyük havalimanı olan Pekin Capital Havalimanı'nı da geride bırakması öngörülüyor. Bu havalimanı, dünya sıralamasında 521 uçakla altıncı sırada yer alan China Southern, 443 uçakla yedinci sırada yer alan China Eastern, 385 uçakla sekizinci sırada bulunan Air China'nın yanı sıra, 134 uçakla dünyanın 19'uncu büyük havayolu şirketi olan Hainan Havayolları'nı aynı çatı altında toplamış olacak. Tüm bunlardan bize ne diyebilirsiniz? Fakat bu havalimanı ve bu

uçak-yolcu sayıları bizi çok ilgilendiriyor. Çünkü, biz de İstanbul'a yeni bir havalimanı yapıyoruz ve bu tesisin dünyanın en büyük havalimanı olacağını ısrarla söylüyor ve iddia ediyoruz. İlk etapta 70 milyon yolcu ağılayacak olan IGA havalimanının,

dünyanın diğer büyük havalimanlarını geçmesi şimdilik çok zor. Yolcu ve uçak sayısı baz alındığında 2017 sonunda hangi meydan, kayba uğrar hangi meydan daha da büyür, onu şimdi söylemek mümkün değil.

Bizim, "Dünyanın en büyük havalimanı" iddiamız, ikinci fazda 90 milyonluk sayı ile değil, üçüncü fazda 150 milyonluk yolcu sayısına ulaşmamız ile gerçekleşebilir.

Tabii, biz bunları gerçekleştirirken halen en büyük olan havalimanları da tabii ki yerinde sayacak değil. Fikir vermesi açısından dünyanın en büyük havalimanlarını ve 2016'da

ne kadar yolcu ağırladıklarını görmekte fayda var.

1-ABD Atlanta Hartsfield 104.4 milyon

2-Çin Pekin-Kapital.         84.4 milyon

3-BAE        Dubai                83.7 milyon

4-ABD    Los Angeles          81.0 milyon

5-Japonya Tokyo Haneda         79.6. milyon

6-ABD       Şikago O'Hare.         78.3 milyon

7-İngiltere Londra Heatrow        75.7 milyon

8-Çin        Hong Kong.           70.3 milyon

9-Çin        Şanghay Pudong        66.0 milyon

10-Fransa Paris CDG             65.9 milyon

11-ABD      Dallas Fort Worth       65.6 milyon

12-Hollanda Amsterdam Schiphol     63.6 milyon

13-Almanya Frankfurt             60.7 milyon

14-Türkiye İstanbul Atatürk        60.2 milyon

Şimdi, bu rakamlara bakarak, yeni yapılan havalimanında ilk etapta hedeflenen 70 milyon yolcu sayısına ulaşabiliriz. Daha sonra devreye girecek olan ikinci etapta da 90 milyon rakamına sıcak bakabiliriz. Fakat, herhalde 2023 yılına kalmaması gereken son etap da hizmete girdiğinde yıllık 150 milyon (İç hat-Dış hat ve transit) yolcuyu nasıl

bulabiliriz doğrusu çok emin değilim.

76.5 milyon metrekarelik dev bir alana inşaa edilen ve günde 400 bini aşkın yolcunun gelip geçeceği bu havalimanı için hep iyimser düşünmek istiyorum.

Yaklaşmanın Bulgaristan üzerinde başlaması, ters veya yan rüzgarlar ve de kuş göç yolları üzerinde oluşu gibi bazı olumsuzlukları da bir yana bırakıp, başka engel çıkmadığı takdirde bile bu 150 milyon rakamı, yukarıdaki tabloya bakarak konuşursak bana biraz zor gibi geliyor. Fakat bir yandan da, bu kadar olumsuzluklara rağmen AHL'ye şu anda bir

günde bin 400 uçak inip, kalkabiliyorsa nihai hedefte yeni havalimanına günde 3 bin 500 uçak neden inip kalkamasın diye düşünmekten de geri duramıyorum.

Yine de biz bu hayali gerçek yapmaya ve dünyanın en büyüğü olmasa bile, en büyüklerinden biri olması için üç vardiyada çalışan, her milletten 30 bin emekçinin emeğine saygı duyarak, manevi destekle üzerimize düşeni yapmalıyız.

120 bin kişinin ekmek yiyeceği böyle bir tesis için, "Olmasa olmaz mıydı?" diye düşünmenin ve olumsuz hava yaymanın da artık zamanı değil diye düşünüyorum.

İyi uçuşlar Türkiye'm...