​EN BÜYÜK BAYRAM, BU BAYRAM...

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Bugün ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere armağan ettiği en büyük bayramın 94. Yıl dönümü.

Bugün ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere armağan ettiği en büyük bayramın 94. Yıl dönümü. Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına, her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır. Benim öğrencilik dönemlerimde 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenirdi, sanıyorum artık stadyum şenlikleri çok fazla yapılmasada fener alayları bazı belediyelerin düzenlemesi ile gerçekleştiriliyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku’nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir. 

Bir Cumhuriyet çocuğu olarak ulu önderimizin bizlere armağan ettiği bu büyük bayramı, öğretmenlik yaptığım Avrupa Koleji’nde de büyük bir coşku ile kutlayacağız. Bugün sabah 10.30 da başlayacak olan Cumhuriyetimizin 94. Yılı kutlamalarında yöneticilerimizin açılış konuşmalarının ardından, gölge tiyatrosu, Cumhuriyet çocukları gösterisi, Kafkas gösterisi, vals gösterisi, okul bandomuz, koromuz ve okul orkestramızla izlemeye gelen öğrencilerimiz, velilerimiz ve bütün misafirlerimize coşku dolu bir tören yaşatacağız. Ne mutlu ki bizlere Cumhuriyeti bilen benimseyen ve de yaşayan öğrenciler, bireyler yetiştiriyoruz.

Bugün bir çok belediyenin düzenlemiş olduğu fener alayı ve konser etkinlikleri mevcut. Sizde bu coşkuya katılmak için belediyelerin bir kısmının düzenlemiş olduğu program şu şekildedir;

Beşiktaş Belediyesi, her sene olduğu gibi bu sene de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor. 

Cumhuriyetimizin 94. yılı kutlamaları kapsamında; 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Anıtı’nın açılış töreni, geleneksel fener alayı, Beşiktaş Çocuk Korosu Konseri, Haluk Levent ve Beşiktaş Filarmoni Orkestrası Konseri gerçekleştirilecek. Saat 16.00’da başlayacak olan kutlamalar; meşaleli yürüyüş, hep bir ağızdan söylenen marşlar ve coşku dolu 29 Ekim Konseriyle son bulacak. 

Adalar Belediyesi, 29 Ekim Coşkusunu Büyükada'da yaşanacak. Saat 17:30'de Kınalıada, 18:15'da Burgazada 19:00'de Heybeliada'dan kalkacak ücretsiz motorlar ile halk Büyükada'ya ulaşabilecek. Saat 19:30’da başlayacak Bandolu Fener Alayı ile Adalılar ellerinde meşaleler ile Çarşı içerisinden geçerek Çınar Caddesi üzerinden Büyükada Atatürk Meydanı'na ulaşacak. Büyükada Atatürk Meydanı'nda çeşitli ışık ve havai fişek gösterilerinin yanı sıra Burcu Güneş Adalar halkı için sahne alacak.

Bakırköy Belediyesi tarafından düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı konserinde Haluk Levent,  Bakırköy Cumhuriyet(Özgürlük) Meydanı’nda 29 Ekim-Pazar günü saat 16.00’da sahneye çıkacak.

Kadıköy Belediyesi, Her yıl onlarca etkinlikle Cumhuriyet Bayramını kutlayan Kadıköy’lüler, bu yıl da iki haftaya yayılan etkinliklerle Cumhuriyet coşkusunu yaşıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının doruk noktasını ise her yıl olduğu gibi bu yıl da Bağdat Caddesi’ndeki “Cumhuriyet Yürüyüşü” oluşturuyor. Yüzbinler, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle 29 Ekim Cumartesi akşamı Bağdat Caddesi’nde buluşacak. Bu yıl 24. kez düzenlenecek olan geleneksel Cumhuriyet yürüyüşü, her zaman olduğu gibi Suadiye Işıklar’da saat 19.00’da başlayacak. 

Zeytinburnu Belediyesi ve Beştelsiz Spor Kulübü tarafından organize edilen Cumhuriyet Koşusu'nun Dokunzuncusu, 29 Ekim 2017 Pazar günü saat 09:00'da start alacaktır. Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Başkanlık Binası'nın önünden başlayacak 10 kilometrelik Cumhuriyet Koşusu'nda, yarışmacılar Abay ve Seyitnizam Caddeleri'ni kat ettikten sonra Yunus Emre Caddesi'ne ulaşacak. Sırasıyla Şehitler Parkı, Yunus Emre Anıtı ve Öğretmenler Parkı'nı ardında bıraktıktan sonra Rauf Denktaş Caddesi'ne giriş yapacak. Zeytinpark, Beştelsiz Camii ve Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nin önünden geçecek olan yarışmacılar, Zeytinburnu Kaymakamlığı ve AKDEM'i arkalarında bıraktıktan sonra Zeytinburnu Stadyumu'nun yanındaki 40'ıncı Sokak'tan giriş yaparak Zübeyde Hanım Caddesi'ni katedip koşunun bitiş noktası olan Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Başkanlık Binası'nın önüne vararak 10 kilometrelik koşuyu tamamlayacak.

Nice zaferlerle dolu yurdumun anlı şanlı bayramı Cumhuriyetimizin 94. Yılı hepimize kutlu olsun.

Sevgi ve müzikle kalın.