ELEKTRO OPTİK RADARINIZ VAR MI?

Serpin ALPARSLAN 13 Mar 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Öncelikle; optik radar deyince aklınıza ne gelir?

Savunma Sanayi alanında geliştirilmiş müthiş bir ürün. Mesaj kutusunda görünce sizlerle paylaşmak istedim.

“Elektro-Optik Radarı”, panoramik termal görüntüler ve sinyaller alarak, ürünün konumlandırıldığı yerlerdeki her türlü kötü hava koşullarında, tehdit ve riskleri algılayarak, güvenlik tedbirlerinin artırılmasını sağlıyor. Canovate Elektro-Optik Radar’ın, geleneksel radarlara göre en üstün özelliği ise pasif bir sistem olması dolayısıyla herhangi bir elektromanyetik sinyal yaymaması ve düşman kuvvetler tarafından algılanamamasıdır. Ayrıca, pasif sistem özelliği, geleneksel radarların aksine, ürünün sinyal kesici cihazlardan da etkilenmemesini sağlıyor. Elektro-optik radar, geleneksel elektromanyetik radarlara göre çok daha düşük maliyetli olmasının yanında, termal görüntü oluşturma özelliği sayesinde, gece, karlı havalarda, yağmurlu havalarda, sisli ve puslu havalarda görüntü ve sinyal alabilmekte ve güvenlik personelinin korumasını yaptığı bölgede olası tehditleri erken dönemde tespit edilebilmektedir. 

Veri merkezi (data center) ve fiber optik sistemlerindeki teknolojisi ve uçtan uça ürün portföyü ile dünyanın 10 global markası arasında yer alan Canovate Group, Türkiye’nin ilk “Elektro-Optik Radarı”nı geliştirdi. 

Her türlü hava koşulunda 360 derece görüş açısıyla değerlendirme yapan “Elektro-Optik Radarı”, havalimanları, sınır güvenliği, boru hatları, kıyı emniyeti ve ormanların yangından korunması gibi geniş bir alanda kullanılmaya hazır. 

Elektro-Optik Radarı yaklaşık 3 yıldır süren bir Ar-Ge çalışması ile geliştirdiklerini ifade eden Canovate Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, “Ülkemizin ilk elektro-optik radarını Türk mühendislerimiz ile geliştirdik. Canovate Elektro-Optik Radarı; risk taşıyan hedef veya tehditleri tespit etme ve eşgalini belirlemede, geleneksel radarlara oranla, üstün özelliklere sahiptir” dedi. 

Veri merkezi (data center) ve fiber optik teknolojilerindeki geniş ürün gamını, 4 kıtada 71 ülkeye ihracat eden Canovate, savunma sanayiye yönelik yaptığı ar-ge çalışmalarıyla, bu alanda da liderler arasında olmayı hedefliyor. 

Canovate’nin Ar-Ge ve inovasyon odaklı bir şirketler grubu olduğunu belirten Canovate Group Başkanı Can Gür, “Türkiye’nin önde gelen Ar-Ge ve inovasyon odaklı global firmalarından birisiyiz. İstanbul Çekmeköy’de 30 bin metrekare alan üzerindeki fabrikamızda, 100’ü aşan mühendis ekibimiz ve (tüm grubun bünyesindeki) 1000’in üzerinde çalışanımız ile yüksek teknoloji üretimi yapan mühendislik odaklı bir şirketler grubuyuz. Veri merkezi ve fiber optikte global pazarlarda gösterdiğimiz başarımızı; savunma sanayi alanında da göstermeye devam ediyoruz” diye konuştu. 

50 yıldır, bilişim, telekom, savunma sanayi, balistik sistemler, elektro-optik sistemler, ısıtma/soğutma alanlarında birçok ar-ge projesi yaparak ileri teknoloji ürünlerini geliştirmekte olduklarını anlatan Can Gür, yüzde 100 Türk markası olarak, dünya pazarlarında elde ettikleri başarıların haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. 

Görüntü işleme tabanlı nesne sınıflandırması (insan, araç, yangın) yapabiliyor

Canovate Elektro-Optik Radarının IP tabanlı olması sayesinde kullanıcı, termal görüntüleri ve radar alarm sinyallerini herhangi bir komuta kontrol merkezinden izleyip, takip edebiliyor ve sistem video yönetim sistemlerine kolaylıkla entegre olabiliyor. Ayrıca, sistemin içerisinde bulunan görüntü işleme tabanlı video analitik yazılımı sayesinde, nesne sınıflandırması (insan, araç, yangın), hareket tespiti, belirlenmiş alanlarda inceleme ve sadece belirli bir görüş açısında gözlem yapılabilmektedir. Elektro-Optik Radar’ın görüş açısı içerisinde kalan her türlü hareket içeren eylem, plot/iz olarak kullanıcıya gösterilebilmektedir ve sesli alarm üretilebilmektedir. Böylece, muhtemel tehdidin koordinatları belirlenebilmektedir. 

Üst düzey görüntü işleme teknolojilerinin kullanıldığı sistem; tüm bu özellikleri ile askeri üslerde, hava alanlarında, özel güvenlik gereksinimi olan yerlerde, sınırlarda sınır hattı boyunca, limanlarda vb yerlerde kullanılabilmektedir. Canovate Elektro-Optik Radarı, güvenlik ve gözetim ihtiyacı bulunan her yere adapte edilebilir. Özellikle, uzun/kısa menzilli radarlar ve CCTV sistemlerinin yerine, bu sistem kolaylıkla kullanılacaktır.