ELDİVEN ŞIKLIĞI

Yonca ORTAN 19 Oca 2020

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Eldiven her zaman bir giyim ihtiyacını gidermekte kullanılmamıştır.

Eldivenin tarihi bir hayli eskidir. Tarih öncesi çağlarda, ilk insanların bile eldiven kullandıkları ileri sürülür. Yalnız onların kullandıkları eldivenler, bildiğimiz eldivenlerden çok farklı olsa gerek. Ünlü Yunanlı şair Homeros’un eserlerinden birinde Kral Laertes’in elinde eldiven bulunduğu yazılıdır. Eski Yunanlı tarihçi Herodotos da Leotkhides’in bir eldiveni rüşvet alınan altın paralarla doldurduğunu yazar. Eski Romalıların da eldiven kullandıklarından bahsedilir. VIII. ve IX. yüzyıllarda Almanlarla İskandinavlar da eldiven kullanıyorlardı; yalnız onların eldivenleri tek parmaklıydı. Krallar, asilzadeler değerli taşlarla, altın gümüş telle işlenmiş eldivenler giyerlerdi. XIII. yüzyıla kadar İngiltere’de eldiven kullanılmadı. Kraliçe Elizabeth I. eldiven modasını yaydı. O devirde konçları gayet ağır işlemeli eldivenler revaçtaydı.

Eldiven her zaman bir giyim ihtiyacını gidermekte kullanılmamıştır. Eldivenin bazı anlamları da vardı. Birini düelloya davet etmek isteyen, hemen elinden eldivenini çıkarıp hasmının yüzüne fırlatırdı. Yüzüne eldiven fırlatılan şahıs da eldiveni alıp sahibine iade ederse, düelloyu kabul ettiği anlaşılırdı. Evlenecek genç kızlara da görücülerin eldiven hediye getirmesi âdetti. Krallara, hükümdarlara eldiven hediye getirmek de bir dostluk işaretiydi.

Orta çağda, Avrupa'da soylular ve din adamları değerli taşlarla bezeli, zengin işlemeli kumaş ve deri eldivenler kullanırlardı. 14. yüzyılda eldiven daha çok soylu erkeklerce kullanılıyordu. Kadınlar arasında eldiven 16. yüzyılda kullanılmaya başlandı.

Eski bir sanat olan eldiven yapımı 1834'te Fransız Xavier Jouvin'in eldivenlerin ele tam oturmasını sağlayan kesme kalıbını bulmasıyla bir sanayiye dönüştü. Eskiden dokuma kumaşla yapılan eldivenler, günümüzde daha çok örülerek yapılmaktadır. Eldivenlik kumaştan el büyüklüğündeki kareler, çifter çifter yüz yüze gelecek biçimde üst üste dizilir ve eldiven kalıbıyla kesilir. Ayrıca biçilen üçgen kumaş parçaları parmak aralarına tutturulur. Eldivenin başparmakları da biçilerek eklenir ve parmaklara dikişle biçim verilir.

Günümüzde eldiven daha çok soğuk ve kirden korunmak amacıyla kullanılmaktadır. Özel kullanımlar için koruyucu eldivenler geliştirilmiştir. Kovandan bal alırken arıcıların giydiği, arının iğnesini geçirse bile zehrini akıtamadığı lastikten arıcı eldiveni; bulaşık eldiveni; boks, beyzbol gibi bazı spor dallarında oyuncuların ellerini korumak amacıyla kullandıkları deriden yapılma, içi beslenmiş eldivenler; ameliyathanelerde kullanılan, elin duyarlığını koruyacak incelikte lastik ya da plastik eldivenlerden başka, ateşten koruyucu amyant eldivenler; asit, sanayi yağları ve öteki kimyasal maddeleri geçirmeyen özel eldivenler kullanılır.

Eldivenin Türklerde çok eski zamanlardan beri kullanıldığı bilinmektedir. Orta Asya'daki güç doğa koşullarından ötürü kuzu derisinden ya da yünden eldivenler giyilirdi. Osmanlılar döneminde sarayda kullanılan, deriden yapılmış, üzeri altın ve ipek tellerle bezeli eldivenlerin yanı sıra, soğuktan korunmak için ya da bir iş yaparken de eldiven kullanılırdı. Anadolu'da daha çok ellik adıyla bilinen eldiven, kadınların örgü işleriyle birlikte gelişmiştir. Kadınların eğirilmiş yün, tiftik ya da pamuk ipliğinden, beş şişle ördükleri eldivenler renkli nakış ve desenlerle göz alıcı bir güzelliktedir.

Tabi ki kadınlar bu ihtiyacı şık bir hale getiriyor. Bu sezon deri, kumaş ve süet eldivenler şık ve modern stilleri ile dikkat çekiyor fakat bu sezon eldiven boyları dirseklere kadar da çıkabiliyor. Nostalji bir hava oluşturan bu model, kombinler modern bir stil oluşturuyor. Bu sezon en popüler renkler, siyah, bordo ve kahverengi tonları oluyor. Modernize olmuş renkli ve şık görüntüleriyle kıyafetlerimize uygun deri eldivenlerle şıklığı yakalayabilirsiniz.

Kadınlar bu şık aksesuar ile asil bir görünüme sahip oluyor. Sokak modasında da farklı kombinler ile yer alıyor. Dirseklere kadar uzanan eldivenler, geçmişten günümüze farklı desen ve renklerle değişiklik gösteriyor. Sizler de nostaljiyi seviyorsanız, uzun eldivenlerden alıp, kendi stilinize uygun kombinler yapabilirsiniz.