DUYANLARA DUYMAYANLARA!

Fehmi KETENCİ 23 Oca 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
"Yeniden yapılanma" uygulaması ile biraz rahatlamış gibi görünen üç büyük takım ve bu yapılanmaya katılmayan Fenerbahçe bir başka tartışmaya zemin hazırladılar.

      Geçtiğimiz haftaki spor yazımda “hafta sonu Süper Ligimiz’in ikinci dönemi bu hafta sonu başlayacak” diye söze başlamış ve durumun hiç de iyi olmadığını, bir anlamda asıl sorun olan “harcama limitleri” konusunun belirsizliği ortadan kaldırılamamıştı.

      “Yeniden yapılanma” konusunun, “yararına olmayacağını düşünen” Fenerbahçe’nin bankaların oluşturduğu “yeniden yapılanma” uygulaması dışında kalması “harcama limitleri” konusunda bir birliktelik sağalanamamıştı. 

      “Yeniden yapılanma” uygulaması ile biraz rahatlamış gibi görünen üç büyük takım ve bu yapılanmaya katılmayan Fenerbahçe bir başka tartışmaya zemin hazırladılar. Spor Çalıştayında “Dört Büyükler” olarak iki gruba ayrımış bir görüntü sergilediler. Fenerbahçe ve Beşiktaş bir arada gibi görünürken diğer tarafta ise Glatasaray-Trabzonspor birlikteliği tartışmalı bir ortamın varlığını ortaya çıkardı.

      Yazımda, özellikle kurtarma operasyonu konusunu bir tarafa bırakıp arada yaratılan gerginlik ortamının son durumunu “Ortalık Tozduman” gibi kısa bir başlıkla anlatmaya çalışmıştım ve yazımın girişini şöyle başlatmıştım;

      “TFF’nin belirlediği “Harcama Limitleri” konusunda belli bir standart oluşturamaması ve oranların yüzde 30’mu yoksa yüzde 40’mı olacağının ortaya çıkardığı karmaşa, Süper Lig’de “Dört Büyükler” dediğimiz takımlar arasında, giderek artacak gibi görünen bir gerilim ortamı yaratacaktır, çok net belli.”

      “Konu önce, şu dillerden düşmeyen, taraflardan başta; TFF ve MHK’nın merkezinde dolaşan, MHK Başkanının bu konuda yaptığı açıklamalara rağmen hala akıllarda soru işareti bırakan, meşhur “Zorlu toplantısı”nın geride bıraktığı stres yoğunluğu devam ediyor.”

      Yukarıdaki paragrafı yazmış ve aşağıdaki paragrafla yazıyı tamamlamıştım;

      “Ortalık çok gergin ve toz duman! Kulüpler arasında baş gösteren rekabet dışı gerginlik, hakem atamaları, hakemlerimiz ve hala güven sağlanamayan “VAR” uygulamalarının yaşattığı “güven sorunu”nun var olduğu ortamda, Süper Lig ikinci devresi çok daha zor geçebilir.”

      “Bu gerginliği ortadan kaldırma konusunda en çok etkili olabilecek TFF’dir. Bu konuda çok hızlı hareket etmeli ve ortamı sakinleştirmelidir.”

      Ve geçen haftaki yazımı böyle tamamlamıştım ama, geçen haftadan bugüne değişen hiçbir şey olmamış, söz konusu takımlar arasında var olan gizli gerginlik, karşılıklı atışmalarla devam ediyordu.

      Bu arada; geçtiğimiz hafta içinde başka bir gelişme, önceki gelişmelerin devamı olan bir durum öne çıktı. Bankalarla yapılan “Yeniden Yapılanma” sonrasında Galatasaray, Trabzonspor ve Beşiktaş, “Harcama Limitleri” konusunda biraz rahatlamış gibi görünse de, yeniden yapılanmaya girmeyen Fennerbahçe limit aşımı sorununu farklı bir şekilde aşmaya çalışırken, bu konuda TFF’den gelecek kararı bekliyordu. Beklediği sonucu alamayınca durumu Tahkim’e taşıdı. Fenerbahçe “Yeniden Yapılanma” için belirlenen bankaların teklifini kabul etmemiş, başka bankalarla anlaşma yolunu seçmişti. Buradan elde ettikleriyle TFF’ye başvurmuş ama bu konuda bir sonuç alamamış, “harcama limiti” konusunda bir aşama kaydedememiş, transfer yapamama gibi çıkmazına çözüm için son çare olarak sorunu tahkime taşımıştı.

      Fenerbahçe tarafı; Başkan Ali Koç ve ekibi Tahkim’deki durumu açıklayan bir toplantıya katıldılar.  Ancak, bu toplantıdan çıkan sonuç ilginçti. Tahkim konuyu oy birliği ile itiraz konusu olan bölümlerin yeniden görüşülmesi için TFF Sicil Kuruluna geri gönderdi,  oradan çıkacak sonuca göre Fenerbahçe’nin içinde bulunduğu durum çözüme ulaşacak, transfer yapıp yapamayacağı belli olacak.

      Görünen o ki; bu durum nasıl bir sonla bitecek hiç belli değil. TFF bu konuda pek de öne çıkmıyor. Sorunu çözmesi gereken olmasına karşın pek bir şey yapmıyor gibi. Sorun şimdilik Tahkim ve Sicil Kurulu arasında.

      Bu arada; transfer yapabilmesini, belirlenecek “Harcama Limiti” kararına bağlayan Fenerbahçe için transfer döneminin sonu da yaklaşıyor.

      Bu işin yapılmaması için birileri mi engel oluyor gibi söylentiler giderek dillendirilmeye başladı bile. Duyanlara, duymayanlara.