Vakıf Katılım web

DÜNDEN BUGÜNE

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Herkesin elinde akıllı telefon ve tabletler, dijital müzik uygulamaları, istediğin şarkıyı defalarca tek bir dokunuşla dinle, yayınını kaçırdığın radyocunun poadcast yayınlarından takip et.

Daldım gittim geçmişe, mutfakta kaset çalarımız vardı, yeni çıkan kaseti aldım mı defalarca başa sarıp sarıp dinlerdim. 10-15 şarkılık bir albümün kasete işlenmiş olmasının çok da önemi yoktu, benim beğendiğim bir tane şarkı olması yeterliydi. Hatta bazen başa sararken kasetin bandı takılırdı hemen bir kalemle sarıp hoop içine geri yerleştirirdik. 90’ların sonu olsa gerek, hayranı olduğum bir müzik grubu vardı, bir radyoda hafta sonları program yapıyorlardı. Her hafta programı arayıp canlı yayında sohbet edip, bir de artık dinlemeyi bıraktığım kasetlere ses kaydı alırdım. Sanki bende canlı yayındaymışım gibi... Televizyon ve radyodan sonraki icatta ‘çağrı cihazı’ydı. Babamı arayıp iş yerinde bulamadığımız zaman çağrı cihazına not bırakırdık. Derken şimdi bakıyorum da yeni nesil bunların hiçbirini bilmiyor. Düşünsenize bizim bir nesil olarak yaşadığımızı, başka bir nesil hiç görmedi, onların gördüklerini de belki de arkadan gelenler görmeyecek.

Herkesin elinde akıllı telefon ve tabletler, dijital müzik uygulamaları, istediğin şarkıyı defalarca tek bir dokunuşla dinle, yayınını kaçırdığın radyocunun poadcast yayınlarından takip et. Arayıp birine ulaşamadın mı hemen konum uygulamalarından nerede olduğuna bak. Dijitale evrilirken geçmişin tamamen silinip gidiyor olması da göz yaşartan bir durum.

Sinemanın lüks olduğu bir dönemden artık tek dokunuşla bütün dünyayı izleyebildiğimiz bir süreç. ‘Zeki Müren de bizi görecek mi?’ gerçek oldu. Artık herkes birbirini görebiliyor, iletişim kurabiliyor ama bir yandan da hala belli kurallar üzerinden ambargolar yasaklar devam ediyor. İki, üç gün önce sosyal medyada, Hande Yener’in Carpe Diem albümünün İran’da satışa çıktığı ama albüm kapağındaki fotoğrafının silindiği paylaşılmıştı. Ulaşmak bu kadar kolayken ve herkesin her şeyden haberi varken bana bu sansürleme, gizleme çabası çok garip geldi. Bakalım ilerleyen teknoloji sürecinde daha neler neler göreceğiz?

Sevgi ve müzikle kalın...