DOST MUSUN, DÜŞMAN MISIN?

Serpin ALPARSLAN 24 Oca 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Elbette yapay zekadan bahsediyorum.

Elbette yapay zekadan bahsediyorum.

Soru şu…

Yapay zeka insanlığı tehdit mi ediyor?

Sadece robotlar akla gelmesin.

Ünlü fizikçi Stephen Hawking ve bilim insanları yapay zekanın güçlenerek 2029 yılında insan zekasına ulaşacağını söylüyor.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Tesla’nın CEO’su Elon Musk yapay zekanın bu hızlı gelişmesinden dolayı endişe duyduğunu, Facebook CEO’su Zuckerberg ise konuya iyimser yaklaştığını, hayırcıları ve kıyamet senaryosu uyduranları anlamadığını ve

“teknolojinin her zaman iyi ya da kötü şeyler için kullanılabileceği biliyorsunuz, bu yüzden nasıl oluşturduğunuza ve nasıl kullanılacağına dikkat etmelisiniz.” diyerek uzmanların yapay zekanın gelecek insanlığı etkileyecek olumlu olumsuz seslerini duyduğunu belirtti.

Stephen Hawking gibi fizikçi söyleyince açıkçası ben de yapay zekanın gittikçe hayatımızı kontrol altına başlayacağını düşünmeden edemedim.

Ancak, insanda olan ama yapay zekada olmayan ise insan beyni ve bilinçtir.

Bu önemli 2 unsur yapay zekanın önünde en büyük sorun. Bu sorunu aşması için; yapay zekanın aldığı bilgiyi akıl yürüterek yeni politikalar üretmesi lazım ardından bu yürüttüğü politikaları akıllı kararlar alarak anlatması gerekmektedir. 

İşte bunları yapabildiği zaman insan zekasının yakında yer alabilir durumda olabilir ancak insan zekasını geçmesi için tüm bu yetiler yeterli değildir.

Halbuki yapay zeka 1950’li yıllarda çıkmış yani 68 yılı geride bırakmış ciddi yol kat etmiş.

Kim bilir yakın tarihte ülkemizde de AVM’lerde bizleri robotlar karşılayacak ve onlara tuvaletin nerede olduğunu sorduğumuzda soruyu soran bayan ise bayanlar tuvaleti gösterecek, erkek ise ona göre yönlendirecek. Bu söylediğim yakın tarih 2026 olabilir.

Yapay zeka sadece robotlarda kullanılmıyor toplumun bir kısmı yapay zekayı sadece otonom araçların ve robotlardan ibaret olduğunu düşünüyor. Halbuki arama motorlarına baktığımızda verdiğimiz tüm dataların geri dönüşleri, akıllı telefonlarımız birer yapay zeka örneği diyebilirim. Son bir örnek verecek olursam; İngilizce çeviri yaparken internete sorgulama yaptığınızda “o bir mühendistir” dediğinizde onun bir erkek olduğunu algılayarak “he is an engineer” yazar veya o bir şoför dediğinizde “he is a driver”, o bir doktor dediğinizde “ he is a doctor” yazar halbuki hemen hemen her meslek gurubunda bayan da vardır ama halen bunu ayırt edebilmiş değil.

Yapay zekanın bence en önemli sorunu insana faydası olması ve buna göre yasalaşmasıdır.