Vakıf Katılım web

DİZİLERDE "FİNAL" VE "SEZON FİNALİ" KANDIRMACASI! (2)

Fehmi KETENCİ 03 Haz 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Televizyonlarımızın olmazsa olamazlarından, haftalık periyotlarda yayınlanan diziler yaz sezonuna girerken "Final ve "Sezon Finali" duyurularıyla sonlandırılır ve yerlerine ucuz maliyetli yazlık dizilerle doldurulur.

      Genelde başvurulan bu yöntem son yıllarda giderek özensiz bir yönteme yerini bıraktı. Oldukça da kandırmacaya dönüşen bu son bölüm oyununa yıllardır rastlıyoruz da bu yıl iyice abartılan bir durum ortaya çıktı.

      Dünkü yazımızda bu konuya başlamış ve ekranların yüz akı olan iki dizideki bu “Final” veya “Sezon Finali” kandırmacasından söz etmiştik. Diziler genellikle ilk olarak onüç bölüm olarak çekilir ve daha sonraları anlaşmalarla devam eder. Senaryo ve bağlı olarak anlaşmaları sonrasında dizilerin ne kadar devam edeceği ve ne zaman sonlanacağı çok önceden bellidir. Bizde öyle olmuyor bunlar. Ya reytinglerden dolayı birdenbire sonlandırılırlar, ya da yine reytinglerden gelen sonuçlar nedeniyle alelacele hazırlanan bir “Final” bölümü ile sonlandırılırlar. Dizileri ve doğal olarak izleme alışkanlıkları ile yayınları ayakta tutan televizyon izleyicilerinin ne istedikleri ise pek de önemli değildir.

      Bu dönem, bu kez daha da savruk ve izleyiciyi hiçe sayan bir uygulamaya teslim edilmiş durumda. Bu bir televizyon iç meselesi, yapımcı ile yayıncı arasındaki bir sorun gibi görünse de, böylesine sorumsuzca, dizi izleyicisiyle alay eden bir duruma getirilmemeliydi. Şu an kafalar iyice karışmış durumda.

      Dünkü yazımızda sözünü ettiğim ekranların en çok izlenen dizilerinden "Bizim Hikayemiz” ve “Söz” dizilerinin apar topar çekilen özensiz bir “Final” bölümüyle sonlandırılması konusunda söylenmesi gerekeni yazmıştım.

      Aynı durumda olan ekranların ilgiyle izlenen dizisi “Savaşçı” da, aynı alelacele çekilen bir son bölümle “Final” yaptı. Henüz kesinleşen bir haber olmamasına karşın, “Savaşçı” dizisin yeni dönemde devamı düşünülüyormuş..

      Yine ilgiyle izlenen “Kadın” dizisi, akıllara durgunluk veren, üzerine öyküler yazılacak, neredeyse başrol oyuncularının hepsinin telef oldukları görüntüleri olan mucize bir “Sezon Finali” yaptı. Neredeyse tüm başrol oyuncuları ölen “Kadın” dizisi için oyuncu arandığıyla ilgili sosyal medyada ilanlar da dönmeye başladı.

      Ve yine ekranların ilgiyle izlenen bir başka aile dizisi “Kızım” apar topar toparlanan bir “Final” bölümüyle bitirildi. Ve bu arada bazı diziler de “Sezon Finali” modasına uyarak, yayınlandıkları sürece yaşattıkları izlenme eziyetini yeni döneme aktardılar.

      Kısacası; sanki sözleşmişçesine tüm diziler hep birlikte “Final” veya “Sezon Finali” finish müziği eşliğinde ekrandan ayrılıverdiler.

      Ekran dizilerine yönelik tam bir kafa karıştırıcılığın senaryosu uygulanmaya başladı ekranlarda. Böylesi hiç görülmemişti.

      En çok merak edilen ise; “Söz” ve “Kadın” dizilerinin yeni dönemde nasıl bir başlangıç ile ne tür bir hayal kırıklığı yaratacağıdır.

RAMAZAN BAYRAMINIZ

KUTLU OLSUN

     Bugün, onbir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’in oruç tutacağımız son günü ve üç günlük Ramazan Bayramı’nın Arefesi.

      Müslüman alemini için en önemli aylardan biri olan Ramazan’ı geride bırakarak üç günlük Ramazan, bir diğer adıyla Şeker Bayramı'nı idrak edeceğiz.

      Bugün arefesi olan ve yarından itibaren üç gün sürecek Ramazan Bayramı ve dini bayramlarımızın cemiyet hayatımızda çok özel bir yeri vardır. Çocuklar, gençler, olgunlar ve yaşlılar grup grup camilere doluşurlar, bayram namazlarını eda ederler. Bayram namazından sonra bütün Müslümanlar birbirlerinin bayramlarını tebrik ederler, daha sonra aile büyükleri, eş-dost, akraba ve komşuları ziyaret ederek, büyüklerin ellerini öpüp dualarını alırlar.

      Dini bayramlar, sevgi ve saygının artmasına vesile olur. Yine dini bayramlarımızdaki güzel adetlerimiziden biri de, yetimler, fakirler, garipler ve çocukların sevindirilmesi, yardıma muhtaç kimselere yardım ellerinin uzatılması, içtimai yardımlaşma ve dayanışmanın tezahür etmesidir.