DİZİ PİYASASINDA KAZAN KAYNIYOR

Micheal KUYUCU 17 Eki 2020

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Geçen ilk baharda televizyon piyasası da pandemiden payını düşeni aldı ve çok ciddi bir duraklamaya girdi. Mart sonrasında duran diziler TV kanallarının hem izleyici hem de para kaybetmesine neden oldu.

Son yılların hatta belki de televizyon tarihinin en felaket dönemi oldu. Reklam pastasından tam para alacağı Mart- Nisan- Mayıs ve kısmen de Haziran ayını sıkıntılı geçiren televizyon piyasası sonbaharda yılı kurtarmaya çalışıyor. Ekim ile beraber diziler ardı ardına yayınlanmaya başladı ve sağlam bir rekabete tanıklık etmeye başladık.

Dizi piyasasında rekabet büyüdü

Ana akım medya olarak adlandırılan Kanal D- Show TV -  ATV -  Fox TV  -  Star TV dizi piyasasında iyi bir rekabete girdi. Çok geride kalsada TV8’de dizi piyasında var olmak için mücadele ediyor. Bu kanalların yanında Türkiye’nin hatta dünyanın ekonomik anlamda en şanslı kanallarından biri olan  TRT1 de bu rekabete ayak uydurmaya çalışıyor. TRT 1’de dizi reytinglerinde piyasayı zorluyor artık. Bu sene dizileri geçmiş yıllara göre bir tık fazla inceledim. Bu diziler içinde beni her zamanki gibi en çok şaşırtan dizi Kanal D’nin artık klasikleşmiş dizisi “Arka Sokaklar” oldu. Bu dizi çok başarılı , öylesine başarılı ki nerdeyse her hafta ilk beşe giriyor. Bu dizinin bu başarısı bir Türkiye rekoru. Bundan öncesi de yoktu, bundan sonrası da olmaz artık. Bu başarıyı hiç bir dizi gösteremez.

Fox TV ve Med Yapım zirvede

Kanallar arasında ben dizi seçimi konusunda Fox TV’yi çok beğeniyor ve başarılı buluyorum. Yapım şirketleri içinde ise Med Yapım ikinci baharını yaşarken, AY Yapım’da iddialı işlere imza atıyor. Bir ilginç konuda bu yıl yabancı ülkelerden adapte edilen dizilerin de sayısının çok olması. Güney Kore’den adapte edilen “Mucize Doktor” , Japonya’dan uyarlanan “Öğretmen” bunun en başarılı örnekleri. Biraz daha kurcalarsanız şu an televizyon kanallarında bu tarz, yabancı ülkelerde başarılı olan dizi senaryo ve konuların Türkiye’ye adapte edilmiş dizilerini görebilirsiniz.

Fikir ihracatı yapmamız lazım

Yabancı ülkelerden Türkçeye adapte edilen diziler çok başarılı. Bu dizilerde genelde küresel konular işleniyor. Konular çok iyi ilerliyor. Bu dizileri Türkiye’ye çok başarılı bir biçimde adapte ediyorlar. Kimse kızmasın ama bu dizileri izlerken ben bir kez daha bizim dizi sektöründe aslında öyle abartıldığı gibi şatafatlı bir uluslararası başarı göstermediğimizi söylemek istiyorum. Dizilerimiz yurt dışına ihraç ediliyor, bu çok güzel bir şey. Para da geliyor. Ama bizim “fikir” satmamız lazım. Format üretim ve satışında uluslararası başarımız nerdeyse yok. Özellikle dizi piyasında. Biz dizilerimizi yurt dışına satıyoruz, alıcı kitle o dizilerdeki lüks hayata, güzel kızlara ve yakışıklı çocuklara bakıp onları beğeniyor. Tam bir popüler kültür pazarlaması. Benim gönlümden geçen ise, bir Türk senarist ve yapım şirketinin ulusal bir dizi ortaya çıkartması ve bu dizinin konusu ile senaryosunu yurt dışına pazarlaması. İşte o zaman “fikir ihracatı” yapmış olacağız. İşin bu yönünü belki kimse hesaplamıyor ama ben hesaplıyorum. Ben orijinal fikir ve senaryolardan oluşan bir dizi konseptinin uluslararası piyasalarda görmek istiyorum.

Fox TV Batıcı TRT1 Oryantalist

Gelelim bu sezonun dizilerine. Kanalların dizi seçimlerindeki tarz da dikkatimi çekiyor. Mesela Fox TV dizi seçiminde modern, Avrupai ve kent yaşamını merkeze alan konu ve görsellik sunuyor. En kaliteli yapımlar kesinlikle Fox TV’de desem abartı olmaz. Bunun tam zıttında olan kanal ise TRT. TRT’nin dizi seçimlerinde görsel kalite ve içerik daha oryant. Benzer şeyleri ATV içinde söyleyebilirim. Bu iki kanalın dizilerini bu açıdan bir inceleyin bunu siz de göreceksiniz. Bu tesadüf mü yoksa kanalların stratejisi mi bilmiyorum ama ben kendi adıma her zaman yüzünü batıya dönen işleri sevdiğim için Fox TV bana daha çok hitap ediyor.

En başarılı Fox TV

Show TV, “Çukur”un ekmeğini hala yiyor. Bu dizi iyi iş yaptı. Kaç sezondur da iyi gidiyor. Tüm bu yayınlanan dizilerden bir seçim yaptım ve  ben kendi karnemi hazırladım. Bazıların reytingleri çok yüksek bazılarının ise orta. Ama hepsi başarılı. Bu diziler benim menümde ve kumandamda ön sırada olanlar. Bu dizileri izlemekten büyük zevk alıyorum. Neden biliyor musunuz? Çünkü her şeyden önce bu dizilerde bir “görsel kalite” var. Modern Türkiye var. Konularda zeka var. Rekabet var ve en önemlisi senaryoları çok başarılı. Bazen öyle diyaloglara rastlıyorum ki “vay beee” diyorum.

İşte benim günlük dizi karnem

Pazartesi günlerinin tartışmasız en iyi dizisi “Yasak Elma”. Bu dizi Fox TV’de yayınlanıyor. Beşeri ilişkileri çok güzel anlatıyor, rekabet, entrika, inişler çıkışlar ve en önemlisi adrenalin var.

Salı günleri Star TV’de yayınlanan “Menajerimi Ara” çok orijinal bir fikir. Medya dünyasını ve televizyon dünyasının entrikalarını anlatan bu dizinin en önemli özelliği her hafta bir ünlünün dizide konuk oyuncu olması. Bu dizide beyaz yakalıların hayatını görmek mümkün. Her hafta bir ünlü oyuncunun konuk oyuncu olması fikri çok iyi bir fikir. Dizi reytinglere iyi giriş yaptı ama sonra biraz bocaladı ve Salı akşamları olan yayın günü pazara kaydırıldı. Mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.

Çarşamba günleri Kanal D’de yayınlanan “Sadakatsiz” benim de reytinglerinde gönlüme girdi. Tipik bir “iğrenç erkek” hikayesi. Adam karısını aldatıyor, ikisini de idare ediyor. Cansu Dere faktörü bu dizinin izlenmesinde büyük etken. Bu dizi de bir uyarlama. Orijinalinin adı “Doctor Foster”.  Pskolojik bir dram. Çatırdayan bir evlilik ve bu evliliği kurtarmak isteyen bir kadına karşılık bir hayırsız koca. Dizi her yayınlandığında o hayırsız koca sosyal medyada TT oluyor.

Perşembe günleri beni çok etkileyen bir dizi var. Fox TV’nin şaheser dizisi “Mucize Doktor.” Güney Kore’den uyarlandı. Koreliler 2013 yılında “Good Doctor” adıyla ilk yayınlamış bu diziyi.  Dizi Amerika ve Japonya’da da uyarlanmış ve başarılı olmuş. Müthiş bir konu var. Bir otizim hastası gencin başarı hikayesi ve onun başından geçenler anlatılıyor. Çocuk keskin zekasıyla cerrah asistanı olmayı başarıyor. Dizinin tamamı sağlık temalı. Bir hastanede geçiyor. Sağlıkçıları o kadar güzel anlatıyor ki bu dizi, Kovid-19 döneminde bu kutsal mesleği de onurlandırıyor. Diziye bu sene katılan Seda Bakan ise diziye müthiş bir renk kattı. Dizide her hafta konu değişiyor, her ne kadar otizmli asistan doktor Ali etrafında dönsede hikaye, her hafta başka bir konunun olması diziyi rutinlikten uzaklaştırıyor. Dizinin çekildiği yer Pendik’teki Medical Park. Müthiş bir bina. Muharrem Usta son yıllarda yaptırdığı hastane binaları ile ayrı bir başarıya imza attı. İstinye Üniversitesi Topkapı yerleşkesi de bu binalardan biri. Dizi bu hastanede çekiliyor. Hastane mi beş, on yıldızlı otel mi vallahi anlamıyorum. Bir kocaman tebrik de dizide Doktor Ali’yi canlandıran Taner Ölmez’e, müthiş bir oyunculuk sergiliyor.

Cuma günleri yine Fox TV’nin bir dizisi zirveyi zorluyor. Dizi yeni başladı. Adı: “Çocukluk”. Kimsesiz çocuklarla aileleri buluşturan Ali Kaan Umut Evi’nde geçen bu hikaye de çok orijinal. İzlerken insanın içi cız ediyor. Tabii ki dizinin en büyük bombası Behçat Ç. ile tarzını oturtan Erdal Beşikçioğlu. Erdal dizide Behçat Ç. ile akıllara giren başarılı karakteri aynen canlandırıyor. Dizide Behçat Ç. var sanıyorsunuz. Tek farkı mesleği değişmiş. Bu dizi de Cuma akşamlarının vazgeçilmezi olacak kesin.

Benim cumartesi günleri yayınlanan hiçbir yapım ilgimi çekmedi. Ondan o gün için ben bir karambol ya da belirsizlik var diyebilirim.

Pazar günleri ise Fox TV’nin geçen sezon başlayan “Öğretmen” dizisi favorim. Bu dizi Japonya’dan Türkiye’ye uyarlanmış. Orijinal adı Mr. Hiragis’ Hameron. İlk 2019 yılında Japonya’da yayınlanan dizi  Japonya’da çok büyük ses getirdi. Konu müthiş. Bir öğretmen ders verdiği bir okulu işgal ederek, o okulda eğitim gören ve intihar eden bir öğrencinin mafyaya nasıl bulaştığını ortaya çıkartıyor ve mafyayı çökertiyor. İlk izlediğimde bir öğretmenin bir okulu işgal etmesi ve bir sınıfı rehin alması fikrini yadırgamıştım, ama devamını görünce konunun çok iyi bir konu olduğunu ve ilginç mesajlar verdiğini gördüm. Dizi bu sezon gün değiştirdi ve pazar akşamı yayınlanmaya başlandı. Bence Pazar dizi yayını için riskli bir gün. Televizyon piyasası da böyle işte, futbol maçı gibi hemen taktik değiştirmek zorundasınız ki hedeflediğiniz reytinglerde kayıp olmasın.

Gün
Dizi
Kanal
Pazartesi
Yasak Elma
Fox TV
Salı
Menajerimi Ara
Star TV
Çarşamba
Sadakatsiz
Kanal D
Perşembe
Mucize Doktor
Fox TV
Cuma
Çocukluk
Fox TV
Pazar
Öğretmen
Fox TV
 

Yukarıda anlattığım bu diziler klasik, standart Türk dizilerinin dışında kalan diziler. Biraz cesur diziler de diyebilirim. Farklı konuları işleyen ve en önemlisi klasik vurdulu kırdılı, oryant kıro dizilerden farklı. İnsan izlerken hayatı sorguluyor. Hepsinin prodüksiyon kalitesi çok yüksek. Ortalama izleyicinin ilgisini çekiyor ama modern bir kurgu ve temaları olduğu için daha çok AB grubuna hitap ediyor. Zaten aldıkları reytinglerde AB Grubunda daha yüksek.

Bu dizilerde yeni Türkiye var

Bu diziler modern Türkiye’nin tanımı adına önemli diziler. Türkiye her ne kadar doğululaşmaya yönelik bir motivasyon olsa da, her geçen gün modernleşen bir ülke. Bu ülke insanı batıyı seviyor. Yeni nesil batıyı örnek alıyor ve gözü hep batıda. Her ne kadar dış politikamız doğuya yönelik görünse de gençler ille de “batı” diyor. Bu dizilerde daha “akıllı”,  daha “modern” ve daha kaliteli” bir Türkiye imajı görmek en büyük hayalim.