DERTLERİ ESED'İ GÖTÜRMEK DEĞİL

Alican DEĞER 16 Nis 2018

Alican DEĞER
Kimyasal silah konusunda herkesin kafası karışık. Biliyoruz ki yüzbinlerce insanın ölümünden sorumlu olan Esed kimyasal silah kullanmaktan çekinmez. Hem de hiç. 

Kafamızın bir yanında bu düşünce var. Ama öte tarafında kimyasal silahlara karşı harekete geçtiklerini söyleyen ülkelerin de sicili bozuk. Çünkü aynı bahane ile Irak'ı işgal etmişler ve daha sonra bile bile yalan söylediklerini açıklayıp özür dilemişlerdi.

Anlayacağınız al birini vur öbürüne. 

Suriye, daha doğrusu Esed'in elindeki Suriye bölümü  füzelerle vuruldu. Çok daha önce yapılması gerekiyordu. Çünkü bu iç savaşa zaten uzun yıllar evvel müdahale etmek gerekiyordu. Ancak "Bir işe yaradı mı" derseniz işte orası karışık. Çünkü bunlar tepki hareketleriydi ve Suriye'de sonucu değiştirecek hiç bir yeterliliği yoktu.

Batı bloğu kendi adına kimyasal silahlara karşı tepki gösterdi, dünyaya da mesaj vermiş oldu. Rusya, Suriye'den yana tavır alarak ülkedeki durumunu güçlendirdi. Bizim birazcık yüreğimiz soğudu. Peki Suriye'de ölen insanlar için ne değişti? Hiç bir şey.

Onlar yine sürgün edilmeye, öldürülmeye devam ediyor. Bir hafta öncesine göre hayatlarında hiç bir değişiklik yok. Zaten böyle davul zurna çala çala gelen müdahale ile başka bir sonuç alınması da beklenmezdi.

Yapılan açıklamalardan, füzelerin atıldığı yerlerden anlaşılıyor ki batı bloğunun Esed'in gitmesi gibi bir sorunu yok. "Mümkünse gitmesin ama İsrail'e de tehdit olmasın" demeye getiriyorlar. Rusya'yı artık Suriye'den çıkartamayacaklarını biliyorlar ama en azında İran yerleşmesin istiyorlar.

Anlayacağınız bu son füze saldırıları Esed'e karşı bir darbe falan değil. Anca, olsa olsa bir mesaj. 

İşe yarar mı?

Yaramayacağını şimdiden söyleyebilirim.