DENTAL İMPLANT NEDİR?

Dr.Gözde AYSEL 13 Şub 2022

Dr.Gözde AYSEL
Tüm Yazıları
Halk arasında çivi, vida olarak bilinen implant, titanyum malzemeden yapılmış diş protezlerine destek vermek için çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür.

Halk arasında çivi, vida olarak bilinen implant, titanyum malzemeden yapılmış diş protezlerine destek vermek için çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. Titanyum, vücutta herhangi bir alerjik reaksiyon oluşturmadan kemikle kaynaşabilme özelliğine sahip ve çiğneme kuvvetlerine direnç gösterebilecek dayanıklılıkta özel bir materyaldir. Steril bir ortamda küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilen implant yaklaşık olarak 2-3 ay içinde çene kemiğine tamamen tutunur ve üzerine konacak protezi taşıyacak duruma gelir. Dental implantlar, diş kaybı yaşayan hastaların rahat gülmelerini, konuşmalarını, sosyal aktivite gerçekleştirmelerini, iyi beslenmelerini ve dişlerinin en doğal görünümü kazanmasını sağlar. 

Hangi durumlarda implant yapılmalıdır?

Diş eksikliği olan kişiler fonksiyonel ve estetik birçok sorun yaşamaktadırlar. Oluşabilen estetik problemler ve konuşma bozuklukları nedeniyle, kişilerin kendilerine güvenleri etkilenebilmektedir. Ayrıca diş eksikliğinde etkin bir çiğneme yapılamazken, kapanış da bozulduğundan çene ekleminde problemler görülebilir. Diş kaybı olan bölgelerde zamanla çene kemiğinde erime meydana gelir. Diş çekimini takiben implantın uygulanması bu erime miktarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Implantlar; dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma ya da başka bir nedenle kaybetmiş kişilerde iyi bir ağız sağlığı için ideal bir seçenektir.

Dental implant herkese uygun mudur?

18 yaşını doldurmuş ve diş eksikliği olan, yeterli kemik ve sağlıklı diş etlerine sahip tüm hastalara uygulanabilecek bir tedavi şeklidir. İster tek diş eksikliği olsun, ister çoklu diş eksiklikleri olsun, isterse de ağızda hiç diş bulunmasın, dental implant uygulamaları diş eksikliklerinin telafi edilmesinde güvenilir ve sağlıklı bir tedavi yöntemidir. Hastalar, implant sonrası ağız hijyenine dikkat etmeyi ve düzenli olarak diş hekimlerini ziyaret etmeyi taahhüt etmelidirler. Ağır sigara kullanımı, diyabet veya kalp rahatsızlıkları, baş / boyun bölgesine yapılmış olan radyasyon tedavileri, implant uygulamasındaki başarıyı etkiler. Diş eksikliklerinde implant uygulaması diğer alternatif yöntemlere göre daha konforlu, estetik ve fonksiyonel bir tedavi sağlar.

Implant uygulanması

Implant uygulaması, lokal anestezi altında yapılan bir işlemdir. İşlem sırasında bir ağrı ya da konforsuzluk hissedilmediği gibi, işlem sonrasında da hekiminizin tavsiyeleriyle süreç rahat bir şekilde geçirilir.

Hasta isteğine göre implant işlemleri lokal anestezi, sedasyon ya da genel anestezi altında yapılabilir. Operasyonla çene kemiğinize implantlar yerleştirilir ve genellikle implantların üzeri dişeti ile kapatılarak bekleme (kemikleşme) sürecine geçilir. Bu bekleme süreci 2 ila 6 ay arasında değişmektedir. Bu süre sonunda kemikle kaynaşmış olan implantların üzerine dişetini şekillendirmek üzere iyileştirme başlığı adı verilen parçalar takılır. Bu şekilde dişetinin şekillenmesi için de yaklaşık 1 hafta beklendikten sonra protezinizin yapım aşaması başlar. Günümüzde implant materyallerinin ve yeni tekniklerin gelişmesi ile bu süreç daha da kısalabilir hatta bazı durumlarda implant yapıldığı gün ya da birkaç gün sonra geçici sabit bir protez implantlara bağlanabilir. Bazı durumlarda kemiğin miktarı implant yerleşimi için yeterli olmaz. Eğer kemik kaybı fazla ise, ileri teknikler uygulanarak implant yerleştirilmesi için uygun alt yapı sağlanarak implantlar yerleştirilebilir.

Implant tedavisinin başarısı

İmplant tedavisinin başarı oranı, yüzde 98 gibi yüksek oranlardadır. Bu oran 15 yıllık takip sürecinde de yüzde 90 civarındadır. Bu yüksek başarı oranının sağlanabilmesi için hastanın implantların bakımını ve düzenli doktor kontrolünü ihmal etmemesi gerekmektedir. Unutulmaması gereken diğer bir nokta da sigara içen bireylerde bu yüksek başarı oranı yüzde 70’lik bir orana kadar düşmektedir. Genel sağlık durumu iyi olan, sağlıklı dişetleri ve çene kemiğinde implantları destekleyebilecek oranda kemik bulunan, iyi ağız bakımı yapan bireyler implant tedavisinde yüksek başarı oranına sahiptir. İmplantın vücut tarafından reddedilmesi, yani doku reddi oluşması söz konusu değildir. Fakat, iyileşme döneminde gelişen enfeksiyonlar ve hastalar tarafindan ağız hijyenine dikkat edilmemesi, fazla alkol ve sigara tüketimi gibi etkenler; implantın kemik ile birleşmesini engelleyebilir. Buna bağlı olarak implant kaybedilebilir. Düzenli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız hijyeni sayesinde implantların ömrü uzatılabilir.

İmplant bakımı ve kontroller

Doğal dişlerinizde olduğu gibi, implant tedavisi sonrasında da iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır. Implantın etrafındaki diş etinde enfeksiyon gelişebilir ve bu enfeksiyon kemik kaybına ve tedavi edilmezse implantın kaybına neden olabilir. Bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için implantınızın bakımına özen göstermeniz ve doktorunuzun önerdiği aralıklarla kontrollere gelmeniz oldukça önemlidir. Doğru uygulanmış bir implant, doğru bakım ve düzenli kontrollerin yapılması şartı ile, uzun yıllar ağızda kalabilir.

Implant tedavisi sayesinde, tamamen dişsiz hastalara sabit protez kullanma seçeceği sunulurken, birkaç diş kaybı olan hastalarda da, sağlıklı dişlerin kesilmesine gerek kalmadan sabit tedavi uygulanmasına olanak sağlar. Hem daha estetik hem de daha fonksiyonel alternatifler sunan implant tedavileri günümüzde oldukça popülerleşmiştir.