DEAŞ'IN KOSTANİYESİ VE ÜST AKIL OYUNLARI

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
DEAŞ'ın Türkiye'ye yönelik eylemleri ayrı bir başlıkta değerlendirmek gerekir.

Türkiye, dünyada birçok kanlı saldırı gerçekleştiren terör örgütü DEAŞ'a yönelik dünyada en kararlı mücadele gösteren ülkelerin başında geliyor. Suriye’de 2016 yılında Fırat Kalkanı Harekatı ile DEAŞ’a en etkili ilk darbeyi vuran ülke oldu.

Mahmut Özden, Türk Emniyeti’nin Adana'daki operasyonlarında iki kez gözaltın alınan biri. DEAŞ’ın Irak ve Suriye’de bulunan yapılanmaları ile Türkiye'deki irtibatını sağlayana isim olduğu Türk yetkililer tarafından tespit edildi. Özden DEAŞ’ın sözde yapılanması içinde Suriye kolundan gelen emirler doğrultusunda faaliyetlerini yürütüyordu. 2017 yılında Adana'da yakalandı örgüte eleman kazandırma faaliyetleri yeterli kanıt olmamasından dolayı ispatlanamadı. Mahmut Özden'in örgüte Türkiye’den devşirdiği militan başına 7 bin dolar aldığı iddiaları ortaya çıktı. Türk güvenlik yetkileri sabırla teknik ve istihbaratı takibi bırakmayarak Mahmut Özden ve etrafındakilerin faaliyetlerini mercek altına aldılar. En son İstanbul Küçükçekmece’de operasyonda yakalanan militan Mahmut Özden için sonun başlangıcı oldu. DEAŞ'lı teröristin sorgusundan verdiği bilgilerden hareketle Emniyet yetkilileri, Mahmut Özden’e ulaştılar ve DEAŞ'ın sözde Türkiye emiri Adana’da  yakalandı.

ÜST AKIL OYUNLARI

DEAŞ’ın Türkiye’ye yönelik eylemleri ayrı bir başlıkta değerlendirmek gerekir. Şöyle ki; Türkiye’ye yönelik Batılı ülkelerin ve Körfez Liginde Suud ve BAE tavrı belirgindir. Temel anlayış, durağan olsun, büyümesin, gelişmesin, ama tamamen de güçsüz kalan bir Türkiye isteniyor. Kendilerince bu Ortadoğu’nun bölünerek şekillendirilmesi bakımından önemlidir. ABD açısından ise, terör örgütü YPG üzerinden oluşturulmaya çalışılan Kuzey Suriye’de, Türkiye sınırında bir PKK/PYD devletinin kurulmasında DEAŞ ve türevleri en kullanışlı kukla örgüt olarak DEAŞ bir şekilde desteklendi. DEAŞ’ın Türkiye’deki bombalı intihar eylemleri ve Suruç, Ankara ve İstanbul eylemleri tamamen Türkiye kaos ortamı oluşturmaya yönelik olmuştur.

SURİYE’DE REZERV MİLİTAN DEPOSU

YPG/PKK, Türkiye'nin 9 Ekim 2019'da Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığında yüzlerce DEAŞ'lı teröristi ve ailesini serbest bırakmış veya kaçmalarına göz yummuştu. Suriye’de rezerv bir DEAŞ militan depolanması var. DEAŞ’lılar son zamanlarda Türkiye’ye sızdırılarak büyük kentlere yerleştirilmeye çalışıyorlar. Mahmut Özden’in, Suriye’den getirilen teröristlerin Türkiye yapılanmasını örgütleyen isim olduğu yetkililerce biliniyor. Türkiye Doğu Akdeniz’de attığı son adımlar, Ayasofya’nın cami olarak tekrar ibadete açılmasından sonra birçok güç odağının DEAŞ vb. örgütleri kullanmasıyla karşı karşıya.

Türk Emniyeti sabır ile yürütülen çalışma ile sözde DEAŞ’ın Türkiye emirini yakaladı. Bu zorlu bir süreçte elde edilen bir sonuç. Türk Devlet aklı Akdeniz’de Mavi Vatan mücadelesi verirken içeriye yönelik vekalet terörüne karşı önlemlerini en üst düzeyde yürütüyor.

Sonuç itibariyle Türkiye “Dahili ve Harici” saldırı altında. Bizlere de safları sıkı tutmak düşüyor.