DARBE GİRİŞİMİNİN İYİ YANLARI.

Alican DEĞER 20 Tem 2016

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Evet bir sürü kötü şey oldu. Yüzlerce kişi maalesef şehit oldu. Neden ve nasıl kötü olduğunu hep birlikte yazıp çiziyor, tartışıyoruz. Ama darbe girişiminin bazı iyi yönleri de oldu:

Evet bir sürü kötü şey oldu. Yüzlerce kişi maalesef şehit oldu. Neden ve nasıl kötü olduğunu hep birlikte yazıp çiziyor, tartışıyoruz. Ama darbe girişiminin bazı iyi yönleri de oldu:

* Bunlar, bundan öncekiler ve bundan sonraki darbeciler gördüler ki halk ve görevliler ölümü göze alarak silahların karşısında direniyor. Halk eski halk değil.

* Gördüler ki; rakip de olsa iktidarda olmayan siyasi partiler hiç bir şekilde darbeye destek olmuyor. Demokrasi aksayan yanları olsa da içselleştirilmiş.

* Gördüler ki; uçak uçurmayla, üfürükten tayyare darbe açıklamalarıyla, sokakların tankla kesilmesiyle darbe yapılamıyor.

* Gördüler ki; yüzlerce televizyonu olan bir ülkede öyle bir tek TRT’ye operasyon yaparak kimseye sözünü geçiremiyorsun. 

* Gördüler ki; halkın üzerine ateş açsan da durmuyor. Durdurulamıyor.

* Görecekler ki; darbe yapmaya kalkışmanın cezası çok büyük.

* Ayrıca hep birlikte gördük ki; bu örgütün tehlikesine dair tüm söylenenler gerçek.

* Gördük ki; gerçekten her yere sızmışlar.

* Gördük ki; ne kadar iyi şeyler yaptıklarını söylerlerse söylesinler, ne kadar iyi algı yaratmaya çalışırlarsa çalışsınlar, ne kadar güler yüzlü ve hoş sohbet davransalar hepsinin kafasının arka planında gizli bir ajandası varmış.

* Gördük ki; ordunun içine sızabildikleri kadar sızmışlar. Hava Kuvvetlerini neredeyse teslim almışlar. Jandarma da at oynatıyorlarmış. Özel kalemlere, koruma alaylarına, yaverlere kadar örgütlenmişler.

* Gördük ki; kör bir bağlılıkla yaver komutanına, sokaktaki darbeci kendi halkına silah sıkabiliyormuş.

* Gördük ki; ABD ile ortak savunma tesisi statüsünde olan İncirlik, darbecilere destek alanı olabiliyormuş.

* Gördük ki; kalem silahşörleriyle, yalınayak sokaklarda tankların üzerine koşanlar farklıymış.

* Gördük ki, baba ile oğul, demokrasi için yan yana şehit olabiliyormuş.

* Gördük ki; bu ülke de iyi ve dirayetli yöneticiler varmış. Kimse şapkasını alıp gitmezmiş.

* Gördük ki; Ak Parti’ye muhalif kitleler bile darbeye destek vermezmiş.

* Gördük ki; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı en çok eleştirenler bile, 15 Temmuz gecesi dik duruşuna “Helal olsun” diyebiliyormuş.

* Gördük ki; ekonomimiz aslında bayağı sağlammış. Böylesi bir olayda bile çok etkilenmezmiş.

* Gördük ki; demokrasi güzel şeymiş.

* Gördük ki; Türk basını darbe karşısında demokrasiyi ve seçilmiş iktidarı şartsız desteklermiş. Silah karşısında tırsmazmış.

* Gördük ki; konuşma şehvetiyle kimseyi “Vatan haini” diye damgalamamalıymışız. Onlar da herkes gibi tankların üzerine çıkarmış.

* Gördük ki; aramızda ki bölünme ve kavgalar pusuda bekleyenlere yararmış.

* Gördük ki; on yıllardır terörün bitmemesinin sebebi başka birşeyler olabilirmiş.

* Gördük ki; din bu işlere kullanılabiliyormuş. Siyasi otoriteden ve komutanından değil bir başkasından emir alanlar kendi halkına ateş açabiliyormuş.

* Gördük ki; ne kadar bölmeye, parçalamaya çalışsalar da MİLLET olmuşuz. Ortak bir tehlike karşısında kenetlenebiliyormuşuz.

Hadi len

Derdin ne ki senin. “Darbe olmadı diye üzüldüm” diyemiyorsun, abuk subuk bahanelerle saklanmaya çalışıyorsun. Yok tiyatroymuş, yok danışıklı dövüşmüş, yok kime yararmış. Yetti yahu. Bizi salak yerine koyma artık. Tamam yıllarca zekamızla alay ettin. Tamam herkesi kandırdın. Tamam , tamam. Ama artık uzatma. Kimsenin sana inanacak takati kalmadı. 200’ü aşkın ölü, bombalanan meclis, emniyet müdürdülüğü. Sevk edilmeye çalışılan askeri birlikler. İhanet eden özel kalemler, yaverler. Bu mızrak bu çuvala girmez. Sen ağız dolusu, açık seçik bir şekilde bu darbecileri lanetleyebiliyor musun? Hiç kıvırma. Darbe gecesi evinizde oturun diye yaygara yapıp, şimdi kalem kahramanı olmaya çalışma.  Yaşananlara “Tiyatro” adını takmaya çalışmanı anlıyorum. Kendi götünü kurtarma derdindesin.

“Ben darbeciyim” diyemiyorsun. Ama en basit tiyatro oyunu için bile yüzlerce kez prova gerektirir. Darbe provası, kostüm provası değil ki, zırt pırt yapasın. Şimdi hiç kıvırmadan taraf olma zamanıdır. Darbe yapmaya çalıştılar olmadı. Cumhurbaşkanını öldürmeye çalıştılar başaramadılar, iç savaş çıkartmaya niyetlendiler gerçekleşmedi. Olay bu kadar açık ve seçik. Şimdi zaman olayları bastırma zamanı. Sonrasında nasılını ve  sonuçlarını konuşacağız elbet.