CUMHURİYETİMİZİN 96. YILI

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Bundan tam 96 yıl önce ilk meclis tarafından 29 Ekim 1923'de Cumhuriyet ilan edildi.  Cumhuriyet Devletinde egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur. Ulus, kendini yönetme yetkisini, kendilerini temsil eden milletvekilleri aracılığı ile kullanır.

Cumhuriyet yönetiminde, yurttaşın seçme ve seçilme hakkı bulunmaktadır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın önemine binaen, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in Onuncu Yıl Kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutkunda, bugünü en büyük bayram olarak ifade etmiştir. Benim çocukluğumda biz Cumhuriyet Bayramı’nı stadyumlarda büyük coşku ile kutlardık. Bir bölgedeki bütün okulların bir arada olduğu, danslar, bandolar, jimnastik gösterileri ile bir sürü çocuk bayram ruhunu dolu dolu yaşardık biz.

Bayrama iki gün kala bütün okullarda alınan son provalar, koşturmacalar büyük bir heyecan ile sürüyordur. 5 yıldır ilk defa bu sene hiçbir tören telaşım olmayacağı için kendimi biraz garip hissetsem de biliyorum ki benim yetiştirdiğim öğrencilerim salı günü bayram kutlamalarında harikalar yaratacaklar.

29 Ekim günü Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhuriyet Bayramı kabul töreni ile birçok ünlü sima bir araya gelecek. İstanbul’da ise İBB çok yoğun bir bayram programı hazırlığında, yarın öğlen Taksim Meydanı’nda Çelenk Koyma Töreni ile başlayan etkinlik programı Ayasofya Meydanı’nda fotoğraf sergisi ve akşamına Sultanahmet Meydanı’nda konserler ile devam edip iki gün boyunca Sultanahmet’ten Adalar’a her bölgede dolu dolu bayram coşkusu yaşatacak. Birbirinden güzel konser programları için İBB internet sitelerinden programlara ulaşmanız mümkün. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür Daire Başkanlığı, İl Müftülüğüne gönderdikleri yazıda İstanbul’daki tüm camilerin mahyalarında “Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun” ifadesinin yazılmasını talep etmiş. Birlik ve beraberlik içinde millet olarak nice 96’lara nice mutlu bayramlara...

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!