ÇEKİK GÖZ DÜZELTME OPERASYONLARI

Op. Dr. Gülay BOZTOSUN
Göz kapak ameliyatı sadece yaşlılık nedeniyle yapılmaz.

Doğu Asya ülkelerinde en sık yapılan estetik operasyondur.

Asyalı göz yapısı doğu asyada ülkelere ve milletlere göre değişir. Asyalı hanımlar batılı hemcinslerine benzemek için genç yaşta ameliyat olmaktadır.
Sorun alt kapak ve burun kökü birleşiminden başlayan deri fazlalığının kirpik kenarından devam ederek üst kapakta düz görüntü yaratmasıdır.
Operasyon yaşlılık nedeniyle yapılan kapak operasyonlarından çok farklıdır. Planlama ve yaklaşım tamamen ayrıdır. Lokal anestezi eşliğinde yapılabilir, hastaya göre sedasyon veya diğer operasyonlar ile birleştirmek gerekirse genel anestezi ile de yapılabilir.

Üst kapak kesi̇si̇ farklı olarak; alt kapağın buruna yakın kısmından başlayan bir kesi ile başlar ve yeniden oluşturulan üst kapak katlandı çizgisi boyunca devam eder, kuyruk kısımına doğru sonlandırılır kesi. Deri kesisinin altında bulunan kas doku fazlalığı ya da yapısal olarak farklılık gösterir. İhtiyaç kadar kas dokusu eksize edilir. Hasta aşırı şişman değil ise; çoğunlukla yağ dokusunu çıkarmaya ihtiyaç olmaz.

En önemli nokta açılan her katmanın aşamalı kapatılarak en son deri kesi alanı 6/0 dediğimiz en ince emilebilen ve daha sonrasında dikiş almaya gereksinim duyulmayan ipler ile içten dikme tekniği ile yapılmasıdır. İçten dikme tekniğinde deri iç kısmından geçeceği için dikişsiz ve izsiz bir görüntü elde edilir ki bu çok önemlidir.

Ortalama 5. gün deri üzerinde insizyon hattını kapatan kahverengi- ten rengi arası bantlar çıkarılır. Bu ten rengi bantlar ile iş ve sosyal yaşamdan geri kalmamaktadır hastalar. Bu ten rengi bant üzerine makyaj yapmasına izin veriyorum. Hasta istediği zaman bu bantlar ile banyo yapabilir. İşlemden sonra buz koyması istenir. 5. günden sonra spor dahil her türlü aktivite serbest yapılabilmektedir.
Göz çevresi izler 1. ayın sonunda bariz kaybolmakta; yaklaşık 6. ayda kişilerin kendileri ve yakınları izleri görememektedir.

En çok sorulan sorular;

'Göz çekikliğim tamamen geçer mi?’
Göz yapısı göz küresi ile birlikte çekik ise küre şekli tamamen değişmemektedir. Göz kapağının üstünde bulunan düz deri normal göz şekline döner ve kapak derisine katlantı eklenir ve görüntü çekik olmaktan çıkar.
"İz kalır mı?’ izden bahsettim.

‘Gözümün şekli badem halini alır mı?’
‘Gözüm irileşir mi?’
Göz derisi alırken 1-3 mm deride yapılacak oynamalar gözün irileşmesi ya da badem şeklini almasına yardımcı olur ve kişiye özeldir planlaması. Her hastada amaç daha iri görünen badem şeklinde açıklık elde etmektir.