CASPER'İ DİNLİYORUM GÖZLERİM KAPALI

Ersin AKMAN 13 Nis 2017

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Her ne kadar yerli bir şirket de olsa Casper çok bildiğim bir marka değil.

Her ne kadar yerli bir şirket de olsa Casper çok bildiğim bir marka değil. Bence bunun en büyük nedeni Casper’ı yönetenlerin yayıncılarla pek ilişki kurmamaları veya ilişki kurarken adama değil title’a bakıyor olmaları. Mesela ben 15 yıldan fazladır bu ülkede teknoloji yayıncılığı yapmama rağmen Casper’ın sahibini veya tepe yöneticilerini sokakta görsem tanımam. Sanırım onlar da sadece koşulsuz bir şekilde Casper ürünlerini öven “editörler” dışındakileri tanımıyorlar.

Neyse bu konuyu kapatalım; çünkü sonuçta konumuz bir teknoloji markasının egosu değil. Aksine ürünleri ve vizyonu. 15 yıldır ilk kez bu hafta bir Casper lansmanına gittim. Şirketin Amerikalı CEO’su Charlotte Anne Lamprecht tarafından, yeni Casper telefonu VIA F1’in tanıtımı için yapılan sunumu izlerken gerçekten çok şaşırdım. Açıkça söylemek gerekirse Türkiye sınırları içinde bugüne kadar gördüğüm en samimi ve en başarılı sunumdu. Bir kere ürünle ilgili abartılı anlatımlar yerine bu ürününün hangi ihtiyaçlardan yola çıkarak üretildiğini anlatması bence başlı başına bir yaklaşım farkını gösteriyordu. Ve inanın bana dünya devlerinin merakla beklenen telefonlarını tanıttığı görsel şovlardan çok daha tatminkar bilgiler verdi Charlotte Anne Lamprecht . Casper CEO’su cep telefonu işine nasıl baktıklarını da anlattı. Tabii izleyenlerin kaçı Casper’ın yavaş yavaş üst segmente yaklaştığını, daha özel ürünlere odaklanacağını anladı onu bilemem.

Casper VIA F1

Bana soracak olursanız Casper’ın iyi yönetilen bir şirket olmadığını söylerim. Çünkü bugüne kadar işini hakkıyla yapan bir Casper çalışanı ile karşılaşmadım ama sunumundan anladığım kadarıyla eski bir Intel personeli olan Charlotte Anne Lamprecht, şimdiden Casper için bir yıllar sonra planı hazırlamış. Umarım planlama sırasında Türk halkının da uygun fiyatlara kaliteli cep telefonu kullanma hakkı olduğunu göz ardı etmemiştir. Gerçi yeni telefon VIA F1’in 1899 TL’lik fiyatı bence şu an için pazardaki rakiplerine göre çok da rekabetçi değil ama umarım bundan sonraki modellerde fiyat konusuna da özellikle dikkat ederler. Türkiye pazarında % 15 pazar payını hedefleyen yüzde yüz yerli bir marka için daha rekabetçi fiyatlar belirlemenin çok önemli olduğunu sanırım benim söylememe gerek yoktur. 

Bu arada VIA F1’in satış hedefinin 200 bin olduğunu öğrenmek de benim açımdan çok güzel bir deneyimdi. Öyle ya bundan sadece bir buçuk yıl önce reklamlarında kadınları aşağılayan bir tutum sergilemekle suçlanan Casper, bu kadar güzel satış rakamları hedefleyebiliyorsa demek ki son kullanıcılarla doğru iletişim kurmanın bir yolunu da bulmuş demektir. Zaten CEO da boşu boşuna “VIA F1’i tasarlarken insanların ihtiyaçlarından yola çıktık” demiyor olmalı. Bekleyelim ve Casper’ın bu yılsonuna kadar çıkaracağı iki üst segment telefonu da görelim. Böylece fiyat / performans kıyaslaması yapmak ve karar vermek çok daha kolay olur…