Cannes Film Festivali'nin 2018 jürisine Cate Blanchett başkanlık edecek

Gizem ŞENYURT 08 Oca 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Dünyanın en önemli film festivali kabul edilen Cannes da bu yılki jüri başkanı, Oscar ödüllü oyuncu Cate Blanchett. Festival organizatörleri, Blanchett için "benzersiz yetenekte bir oyuncu" dedi.

Dünyanın en önemli film festivali kabul edilen Cannes da bu yılki jüri başkanı, Oscar ödüllü oyuncu Cate Blanchett. Festival organizatörleri, Blanchett için "benzersiz yetenekte bir oyuncu" dedi.

Avustralyalı oyuncu Blanchett, iş yerinde cinsel tacizi hedef alan "Zaman Doldu" kampanyasının Hollywoodlu temsilcilerinden biri. Blanchett, mayısta gerçekleşecek festivalde jüri başkanı olmaktan onur ve mutluluk duyduğunu açıkladı. Başarılı oyuncu, Altın Palmiye ödülünün verileceği film ve diğer ödülleri seçecek jürinin başımda yer alacak.

Cate Blanchett

Blanchett, şimdiye kadar "Mavi Yasemin" ve "Havacı" filmleri ile iki kez Oscar ödülü aldı ve toplamda da beş kez aday gösterildi. Cannes Başkanı Pierre Lescure ve Delegasyon Başkanı Thierry Fremaux, Blanchett'ın jüri başkanı olmasından büyük heyecan duyduklarını belirtti. Böylece Blanchett, son 10 yılda jüri başkanlığı yapan üçüncü kadın olacak. Diğer iki kadın, 2009 yılında başkanlık yapan oyuncu Isabelle Huppert ve 2014 yılında başkanlık yapan yönetmen Jane Campion idi. 

Tuvaleti dışkıya bulayan yolcu yüzünden uçak acil iniş yaptı

Geçen perşembe günü United Airlines'ın Şikago - Hong Kong uçuşunda meydana gelen olay, havacılık tarihine geçti. İsmi açıklanmayan Vietnam asıllı ABD'li bir yolcu (22), uçağın her iki tuvaletini de kullanılmaz hale getirince 245 yolcu taşıyan uçak, Alaska'ya zorunlu iniş yaptı. 

ucak

Yolcu, tuvaletleri kendi dışkısıyla sıvayıp kullanılmaz hale getirince uçak Alaska'nın Anchorage Havalimanı'na zorunlu iniş yaptı. Burada tutuklanan yolcunun yetkililere direnmediği ama olayın sebebinin hala anlaşılamadığı belirtildi. Psikolojik değerlendirmeden geçecek olan yolcu gözaltına alınırken uçaktaki diğer 245 yolcunun uçuşu bir gün sarktı. 

Dünyanın en pahalı votkası bulundu

Dünyanın en pahalı votkası olduğu düşünülen ve çalınan votka şişesi, Danimarka'da bir inşaatta boş olarak ele geçirildi. Şişenin 1,3 milyon dolar olduğu hesaplanıyor. Danimarka polisinin yaptığı açıklamaya göre şişe, altın ve gümüşten yapılma, ayrıca kapağında elmas işlemesi bulunuyor. Bu pahalı şişe, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bulunan ve votka koleksiyonu yapan bir barda sergilenmek üzere ödünç verilmişti.

votka

Lüks otomobil üreticisi Russo-Baltique'in ürettiği şişe, bir hırsız tarafından çalınmıştı. Güvenlik kamerası görüntüleri hırsızın olay yerinden koşarak kaçtığını gösteriyordu. Geçen hafta şişe, zarar görmemiş halde bir inşaat alanında ele geçirildi fakat içi boştu.

Votkanın çalındığı Cafe 33'ün sahibi Brian Ingberg, içi boş olsa da şişenin hala aynı fiyattan değerlendirildiğini söyledi. Ingberg, çalınmadan önce şişenin içinde bulunan votka türünden ellerinde bulunduğunu ve değerinden bir şey kaybetmeyen şişeyi yeniden doldurup sergilemeye devam edeceklerini ifade etti. Şişe ayrıca, ünlü televizyon dizisi House of Cards'ın bir bölümünde Rusya Devlet Başkanı tarafından ABD Başkanı'na hediye edilmişti.

Suudi prensler tutuklandı

Suudi yetkililer, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki kraliyet sarayında eylem düzenleyen 11 prensi tutukladı. Tutuklanan prenslerin kimlikleri açıklanmazken eylemin sebebinin hükümetin yeni aldığı "Kraliyet ailesi mensuplarının su ve elektrik faturaları devlet tarafından karşılanmayacaktır" kararı olduğu belirtildi.

Suudi Arabistan hükümeti, ülkenin ekonomik gelirlerinin petrole olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Bu bağlamda özellikle kamu harcamalarının kısıtlanması için harekete geçen hükümet, ilk adım olarak hazine giderlerinin önemli bir kısmını iptal etti. Ayrıca ülke genelinde benzin fiyatları ikiye katlandı ve gıda ve tüketim malları dahil pek çok hizmet ve ürüne yüzde 5 vergi zammı yapıldı.

suud

Kararlar kapsamında kraliyet ailesi üyelerinin su ve elektrik faturalarının hazineden çıkmayacak olmasını protesto eden 11 prens ek olarak kuzenlerinden birine verilen idam cezası için de tazminat istedi. Söz konusu kuzene verilen idam cezasının sebebi kesin olarak açıklanmadı. Prensler, kamu düzenini bozmaktan tutuklandı ve hapse atıldı.

Geçen yıl düzinelerce kraliyet ailesi mensubu ve aralarında bakanların olduğu üst düzey bürokrat, rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla tutuklanmıştı. Suudi Kraliyet Ailesinin binlerce üyesi olduğu düşünülüyor. Bu üyelerin statü ve zenginlikleri ise krala olan yakınlıklarına göre değişiklik gösteriyor.