BUNLAR UNUTULAMAZ

Fehmi KETENCİ 28 May 2022

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Akıllarda kalan birçok olayı ve yönetim zaaflarıyla dopdolu bir Süper Ligimiz daha, geçtiğimiz hafta oynanan formalite karşılaşmalarıyla sona erdi.

      Akıllarda kalan birçok olayı ve yönetim zaaflarıyla dopdolu bir Süper Ligimiz daha, geçtiğimiz hafta oynanan formalite karşılaşmalarıyla sona erdi. Birkaç hafta öncesinden belli olan şampiyonu ve ligden düşen dört takım ile yeni sezon başlayıncaya kadar daha çok konuşulmaya devam edecektir.

      Geriye doğru baktığınızda, bu kadar tutarsızlıkların yaşandığı, bünyesinde birçok soru işaretini barındırdığı, yönetim zaafları nedeniye konuşulan ve konuşulmaya devam edecek böyle bir dönem hiç ama hiç yaşanmamıştı. Futbol gibi bir markayı yönetme konusunda olabildiğince beceriksizce oluşumların yaşandığı bu dönemde neler oldu neler.

      Dönemden mutlu olanlarla mutlu olmayanları bir teraziye koysak mutsuzlar tarafının çok daha ağır bastığını rahatlıkla görebiliyoruz. TFF ve kurullarında yaşananlar, en önemlisi, bu kurullardan MHK, Tahkim Kurulu ve Ceza Kurulu’nda yaşananlar ve akıllardaki soru işaretleri hala giderilebilmiş değil. TFF’nin uygulamalarını sadece izlemekle yetindiği, nereden geldiği pek belli olmayan MHK Başkanı’nın “Ben ve Kurulumuz olarak bizler karar verip uyguladık” dediği, 15-20 civarındaki üst düzey hakemin,”biz yaptık oldu”dan başka bir gerekçesinin açıklanamadığı “görevden el çektirilmesi”nden bir süre sonra, Tahkim Kurulu’nun kararı bozup göreve iade etmesine rağmen MHK’nın Tahkim kararını uygulamaması tam bir karmaşaya neden oldu.

       Tüm bu keyfi uygulamaya seyirci kalan TFF Başkanı Nihat Özdemir, birşeylerden rahatsız oldu ki, birdenbire Başkanlıktan istifa ettiğini açıkladı. Yerine TFF Başkan yardımcısı Servet Yardımcı, 16 Haziran’da yapılacak olan yeni TFF seçimine kadar vekaleten görevi üstlendi. Tüm bunlar olurken, Tahkim Kurulu’nun görevden el çektirilen hakemlerle ilgili göreve iade kararını uygulamamakta direnen MHK başkanı Ferhat Gündoğdu geride birçok soru işareti ve yönetim zaafıyla örülmüş uygulma hatalarını bırakarak Başkanlık’tan istifa etti.

       Yerine Sabri Çelik getirildi. Tahkim kararını uygulayarak görev dışı bırakılan hekemler görevlerine iade edildiler. Edildiler ama, FIFA ve UEFA hakem işleri düzeyinde bu konu hakkımızda oldukça olumsuz bir durum yarattı. Avrupa’da üst düzey görevler üstlenen hakemlerimiz için hiç de iyi bir imaj bırkmadı.

      Bu tam rezaletti, önümüzdeki kasım ayında Katar’da yapılack olan 2022 FIFA Dünya Kupası’nda dünyanın FIFA Kokartlı üst düzey hakemlerimizden Cüneyt Çakır dahil hakemlerimizin görev almamasına neden oldu. Bu durumu yaratanlar istifa etseler bile futbol tarihimizde asla unutulmayacaklar.   

      Futbolumuzda var olan yönetim zaaflarının geride bıraktığı bilinmeyenler, hakem camiasında yaşanan güven ve psikolojik tahribatın hakemler üzerine yansımalarının, sezonun sona ermesi sonrasında gelecek sezona ne kadarının yansıyacağı, en çok merak edileni ve konuşulanı olacaktır. 16 Haziran’da yapılacak TFF seçimleri sonucunda seçilecek yeni yönetimler bu durumu kısa sürede nasıl düzeltecekler bilinemiyor.

      Futbolumuzdan söz ederken takımlarımızın son durumlarıyla ilgili, özellikle de hala kararsızlık yaşayan Fenerbahçe’den söz etmeden geçmeyelim.

      Bu sıralarda adıdan en çok sözedilen kulüplerden Fenerbahçe ve Başkanı Ali Koç öne çıkmaktadır. Başarılı bir dönem geçiren İsmail Kartal ile yola devam edilmeyeceği kesinleşen Fenerbahçe’de yeni dönem için oldukça hareketli bir çalışma var ama, gidişat hala net belli değil. Kafa karışıklarının hala giderilemediği görülüyor. Sezona çok iddialı hazırlanan Fenerbahçe’de yeni çalıştırıcı Jorge Jesus konusu tam olarak netleşmemiş görünüyor. Özellikle transferler konusu tam bir bilinmeyen. Fenerbahçe’nin öncelikle çözüme ulaştırması gereken takım içi sorunları ortadan kaldırılmalı. Takımdan gönderilecekler, İsmail Kartal’ın takıntısı ve yoğun çabalarıyla, kadro dışı bırakılmalarda “ben bir şey yapmadım yönetimin kararı” diyerek çözümsüzlüğe bıraktığı Mesut Özil ve Ozan Tufan kararının yanı sıra, kadro fazlalığı ve yapılanmasının hala çözüme kavuşturulamaması, yeni transferler tam bir bilinmeyen yumağı.. İyice yaklaşan Şampiyonlar Ligi ikinci ön eleme turuna hazırlanacak takımın oluşturulaması ve çalışma ortamına geçilememesi çok önemli bir sorun. Bu konuda Başkan Ali Koç hala netleşememiş durumda.    

      Görünen o ki bu işler yine son aşamasına kadar sürüncemede kalacak ve aleleacele kararlarlar sonrasında yeni yapılanma şekillenecek.  Umarız son kararların yarattığı çaresizlikler ve olumsuzluklar bir kez daha yaşanmaz.