BU HAFTALARA ÇOK DİKKAT!

Fehmi KETENCİ 03 Eki 2021

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Son açıklanan verilere göre; Covid-19 varyantlarındaki durum oldukça ciddi ve henüz ne durumda olduğumuz ve gelecek günlerin neler getireceğiyle ilgili endişelerimiz hala etkinliğini sürdürüyor.

      Son açıklanan verilere göre; Covid-19 varyantlarındaki durum oldukça ciddi ve henüz ne durumda olduğumuz ve gelecek günlerin neler getireceğiyle ilgili endişelerimiz hala etkinliğini sürdürüyor.

      “Aslında şu iş biraz durulsa da aklımızı biraz temizleyebilsek, bugün ne durumdayız gibi kronikleşen meraklarımızdan kurtulabilsek. Açıklamalara bakıyorsunuz, uzmanların dikkat edilmesi gerekenleri vurgulamalarına bakıyorsunuz, Delta Varyantı’nın nerelerde olduğuna odaklanmada çok net bilgi sahibi olamıyoruz.. Kimilerine göre; bazı bölgelerde dördüncü dalganın eşiğinde gibi olduğumuz söylentileri var. Bir süre önce aşılama oranlarında kırmızı bölgeler neredeyse yok gibiyken, son yayınlanan haritalarda mavi bölgeler neredeyse iyice azalmış, aksine kırmızı bölgelerde oldukça yoğunlaşan yerler endişeleri körükleyecek şekilde artmış görünüyor. Bu şartlarda önümüzü nasıl görebileceğiz, bu dertten nasıl kurtulabileceğiz konusunda oldukça endişeli olduğumuzu söyleyebiliriz”.

      “Orta öğretimde tüm okullar yüzyüze eğitime başladı. Oralarda neler olacak hala belli değil. Kulağımıza gelen bazı söylentilere göre, münferit de olsa, pozitif vakaların var olduğundan söz ediliyor. Yeni bir kapanma dönemi yaşayabileceğimizden söz ediliyor.. Hala söylenti gibi duran ve resmi açılamalarla, teyit edilememiş olan bazı olumsuzluklara ragmen, “durum nasıldır” konusunda, henüz tam olarak rahatlayabilmiş değiliz”,

      “Bu arada, Yüksek Öğretim’de de okullar yavaş yavaş yüzyüze eğitime başladı. Bu uygulamada öğrenciler nelerle karşılaşacaklar, hala netleşebilmiş değil. Henüz ne olacağı belli olmayan önemli bir sorun da bu. Birçok yerden gelen bilgilere göre, yüzyüze eğitimin bir haftasını geride bırkan üniversitelerde kalabalık olan sınıf ve laboratuvarlarda yoğun ortamlar henüz istendiği rahatlığa kavuşturulamamış. Derslere başlayan öğrenciler kendilerini pek de rahat hissedemediklerinden şikayetçiler. Ayrıca; üniversitelerin başlamasıyla toplu taşıma trafiği daha da yoğunlaşacak ve bu salgın ortamı neyi ne kadar etkileyecek hala kocaman bir soru işaretidir.. Alınacak önlemleri ve denetimlerini daha da sıkılaştırmak gerekiyor”.

      Aşıda daha etkin önlemlerle istenen oranlara varılması hala sağlanamamış gibi. “Aşı karşıtlığı” konusu hala aşılamamış durumda.

      Sağlık Bakan Koca’nın yeni durum açıklamaları şöyle; “Türkiye'de son 24 saatte vaka sayımız; 28,873. Dün gelen bilgilere göre 210 kişi hayatını kaybetti. Vaka sayımız, içinde olduğumuz hareketlilik dönemini aynı ciddiyetle yansıtıyor. Gevşemeyelim. Gerekli doz aşımızı vakit geçirmeden olup, önlemlere uyarak salgına karşı gerekli mücadeleyi vermeliyiz. Aşılama oranında henüz istediğimiz yerde değiliz!".

      Son açıklanan durum bu. İkazları, uyarıları daha dikkatle takıp etmeliyiz ve yaşam biçimimize özen göstermeliyiz.

      Durum görünenden çok daha ciddi. Söyleneler şu ki; varyantlara karşı mücadelemizde henüz tam istediğimiz sonuca ulaşamamışız.

      Yaklaşık bir iki haftadan beridir, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde iyice yerleşen kırmızılaşmış haritada belirgin bir iyileşmeyi sağlayamadık. Birkaç hafta önce mavi olan bölgelerin birçoğunun maalesef ki sarıya, bazı bölgelerin ise, oldukça yoğun şekilde kırmızıya geri döndüğünü görebiliyoruz.

      Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizin haritası oldukça endişe verici. Özellikle Güneydoğu Anadolu haritasında kırmızıya boyanmış bölgeler iyice yerleşmiş durumda.

      Son durumla ilgili açıklanan veriler üzerinde yorum yapacak olursak; Aşılanma konusunda yapılması gerekenlerde taviz verilmeksizin yola devam edilmeli. Özellikle, bazı bölgelerden gelen haberlerin yansıttıkları aile ziyaretleri, düğünler, nişanlar, taziye toplantı ve ziyaretleri, kafeler, restoranlar ve benzeri toplu alanlar ve kapalı mekanlardaki yığılmaların daha sıkı kontrol edilmesi gerekiyor. Büyük şehirlerde bu konuda daha dikkat edilmesine rağmen, Anadolu’da durum biraz kontrolden çıkmış gibi görünüyor.

      Okullar ve yeni açılan ve açılma aşamasında olan yüksek öğretimde durum önümüzdeki haftalarda daha da netleşecektir. Bazı öğrencilerin paylaşımlarında yansıttıkları şikayetleri ve endişelerini göz ardı etmeksizin gereken önlemler mutlaka alınmalı,

      Önümüzdeki bu, bir-iki hafta çok önemli.