BROADWAY'DA İSTANBUL'A MÜZIKALLER…

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
​Geçtiğimiz sene tanıma imkanı bulduğum ve kendisiyle bir sene müzikal çalışmaları yaptığım usta oyucu ve yönetmen Haldun Dormen yine muhteşem bir projeye imza atıyor.

Geçtiğimiz sene tanıma imkanı bulduğum ve kendisiyle bir sene müzikal çalışmaları yaptığım usta oyucu ve yönetmen Haldun Dormen yine muhteşem bir projeye imza atıyor. Haldun Dormen tanıdığım sanatçılar arasında tam bir beyefendi, eski İstanbul beyefendilerinden. Haldun Dormen sahneye ilk adımını Galatasaray Lisesi’nde ortaokul öğrencisi iken attı. Lise öğrenimini Robert Koleji’nde tamamlayıp, tiyatro eğitimini ise Amerikan Yale Üniversitesi’nde alan Dormen, ilk kez sahneye 1951 yılında Amerika’da çıktı. 

1954 yılında İstanbul’a dönüşünün ardından Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne’de ‘Cinayet Var’ adlı oyunda sergilediği dedektif rolüyle, ilk kez seyirci karşısına çıkmış oldu.

Bir buçuk yıl Muhsin Ertuğrul ile çalıştıktan sonra Beyoğlu Parmak sokağın arkasında 60 kişilik bir salonu olan Cep Tiyatrosu'nu kurdu. 1957’de Papaz Kaçtı komedisi ile İstanbul’un Feriköy semtinde Dormen Tiyatrosu’nu kurdu. Cep Tiyatrosu’ndaki Erol Günaydın, Nisa Serezli, Metin Serezli, Erol Keskin gibi isimler Dormen Tiyatrosu’nun kadrosunu oluşturdu. Topluluk en parlak dönemini 1957-1972 yılları arasında yaşadı. 1961’de Türkiye’de sahnelenen ilk müzikal olarak bilinen Sokak Kızı İrma’yı sahneledi.

1972'de tiyatrosunu kapatmak zorunda kalıp televizyona, yazarlığa ve hocalığa yöneldi. Aralarında Unutulanlar, Anılarla Söyleşi, Kamera Arkası, Dadı, Pop Star gibi programların olduğu onlarca programla televizyonda devamlı yer aldı. Aynı yıllarda Milliyet gazetesinde Çeşitlemeler adlı köşesiyle gazeteciliğe başladı. Milliyet gazetesindeki yazılarını sekiz yıl sürdürdü.

Kendisinden dinlediğim tiyatro genel kültürü bilgileri arasında Türkiye tiyatro tarihinde Afife Jale’nin hak ettiği başarıyı yaşayamadığı için onun ruhuna ithafen ‘Afife Jale Ödülleri’ni’ de Haldun Dormen düzenlemeye başlamıştır. Hisseli Harikalar Kumpanyası, Şen Sazın Bülbülleri gibi müzikalleri yazıp yönetti. 1984’de Egemen Bostancı'nın ısrarıyla 17 yıl sürecek olan ikinci Dormen Tiyatrosunu yeniden kurdu. Aynı yıllarda Gencay Gürün'ün yapımcılığında İstanbul Şehir Tiyatrolarında 30 yıl kapalı gişe oynayan Lüküs Hayat'ı sahneye koydu. Lüküs Hayat'ı daha sonra İzmir ve Mersin Operalarında ve Eskişehir Şehir Tiyatrolarında yönetti.2002 yılında ekonomik nedenlerle tiyatrosunu kapatmış fakat çeşitli tiyatrolarda oyunculuğuna ve yönetmenliğine devam etmiştir. Haldun Dormen dördü otobiyografik olan beş kitap ve on iki oyun yazmıştır. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında kadın sahne sanatçılarının yaşadıklarına ışık tutan Kantocu adlı eseri İstanbul, Eskişehir, Ankara'da sahnelendi.1997'de Yapı Kredi adına halen devam etmekte olan Afife ödüllerini başlattı. Yaşamı boyunca iki yüz ellinin üstünde ödül kazanan sanatçı; İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında dersler vermiştir. Hacettepe Üniversitesi tarafından Onursal Bilim Doktoru olarak ödüllendirilmiş; 1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. 

89 yıllık yaşamına muhteşem başarılar sığdırmış gönlü ve de bilgisi zengin bir insan. Şu hayatta profesyonel olarak sahne sanatları ile ilgilenip kapısını çalmayan kimse var mıdır, emin olamıyorum. Ama benim yolum iyi ki kendisi ile kesişti ve hem hocam diyebildim hem de kendisinden gerçekten çok yararlı eğitimler aldım. Ve bir Haldun Dormen projesi olan ‘Broadway’dan İstanbul’a Müzikaller’ tam 11 yıl aradan sonra tekrar Açık Hava sahnesinde sanat severler ile buluşacak. Yine Haldun Dormen'in yönetmenliğini üstlendiği müzikalde 
ünlü oyuncular Perran Kutman ve Selçuk Yöntem konuk olacak. 10 Ekim'de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda sahnelecek.

 Etkinlikte sahne alacak Ayça Varlıer, Edis, Emre Altuğ, Ethel Mulinas, Gökçe Bahadır, Irmak Ünal, Mert Turak, Pamela, Şami Levi, Şehnaz Sam ve Yeliz Şar, "Notre Dame de Paris", "Chicago", "Cabaret", "Mama Mia", "Dream Girls", "Damdaki Kemancı", "Hair" ve "Grease" adlı Broadway müzikalleri ile "Lüküs Hayat" ve "Hisseli Harikalar Kumpanyası" adlı Türk müzikallerinin ünlü eserlerini yorumlayacak.

 Etkinliğin müzik direktörlüğünü Tevfik Akbaşlı, koreografisini ise Nur Sonbahar üstlendi. Salı günü için yapılmış bir planınız yoksa Türkiye’de müzikal izlemeye hasret yaşıyorken bu kaçırılmayacak bir fırsat gibi, şimdiden hepinize iyi seyirler dilerim. 

Sevgi ve müzikle kalın…