BİZ BU FİLMİ IRAK'TA GÖRDÜK

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Birleşmiş Milletler nezdinde ve Astana sürecinde Suriyeli Kürtlerin meşru temsilcisi sayılan ENKS, bir süredir terör örgütü YPG/PKK ile Suriye'ye dönmek için görüşüyor.

Suriye'de 2011’den beri en tehlikeli oyun başladı. Suriye’nin meşru muhalefeti içinde bulunan Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile terör örgütü PKK-YPG arasında sözde DSG adı altında bir süredir müzakereler yürütülüyor. Müzakereleri, ABD, Fransa, Rusya İle Irak Kürt Bölgesi Yönetimi ve özel olarak Barzani ailesi destekliyor.

Birleşmiş Milletler nezdinde ve Astana sürecinde Suriyeli Kürtlerin meşru temsilcisi sayılan ENKS, bir süredir terör örgütü YPG/PKK ile Suriye’ye dönmek için görüşüyor. ABD ve Fransa ara buluculuğunda son dönemde yoğunlaşan toplantılar devam ediyor. Rusya’da sürece destek veriyor Irak'taki silahlı ENKS unsurlarının dönüşü en büyük sorunu oluşturuyor.

Terör örgütü YPG/PKK ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ni (ENKS) uzlaştırmak için çabalayan ABD ve Fransa, ENKS'nin Suriye muhalefetinin çatı kuruluşunu terk etmesini ve YPG ile hareket etmesini istiyor.

YPG/PKK işgalindeki Haseke ilinde yaklaşık bir aydır süren toplantılar, terör örgütü YPG/PKK elebaşlarından Mazlum Abdi kod adlı Ferhat Abdi Şahin ile IKBY Başkanı Neçirvan Barzani'nin belirlediği heyetler arasında gerçekleşiyor. Amaç terör yapısını sözde çatı ‘Kürtlerin Birliği için Ulusal İnisiyatif’ grubu adı altında meşrulaştırmak.

Toplantılarda gelinen son durum ise; silahlı ENSK güçlerinin dönüşü konusu şimdilik ertelenerek sözde ortak yönetimin bir an evvel faaliyete geçirilmesi kararlaştırıldı. Terör örgütü YPG/PKK, Suriye'nin kuzeyini işgal ettikten sonra muhalif ENKS üyelerinin faaliyetlerini engellemiş, silahlı unsurlarını tasfiye ettirmiş ve siyasi mensuplarının birçoğunu tutuklamıştı. Terör örgütü, ENKS ofislerini de kapatmıştı.

ENKS, Mesut Barzani himayesinde Irak Erbil yönetimine yakınlığıyla biliniyor. ENKS çatısı altındaki irili ufaklı Suriyeli muhalif Kürt partiler bulunuyor. Çatı örgüt Barzani ailesinin maddi desteği ve himayesiyle faaliyet gösteriyor. ENKS’nin Irak kuzeyinde binlerce silahlı unsuru bulunuyor. ENKS güçleri peşmerge kamplarında faaliyet gösteriyor.  ENKS, Türkiye destekli Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) içinde yer alıyor. ENKS’nin merkez ofisleri Gaziantep de faaliyet gösteriyor.

Alanda yapılan çalışmanın amacı Irak kuzeyinden başlayan ve Suriye’de devam eden yeni bir yapı oluşturmak. Suriye petrolü zaten tankerlerle IKBY üzerine taşınıyor.

SURİYE PEŞMERGESİ ve KUZEY SURİYE

2003 sonrası Irak kuzeyinde uygulanan plan şimdi Suriye kuzeyinde uygulanıyor. PKK ile ENKS sentezlenerek sözde bir K.Suriye idaresi kurulacak. Erbil’den getirilen ENKS peşmergeleri içinde Kandilci PKK’lılar konulacak. Adı YPG  - DSG olmayan  yeni yapı, yeni simgelerle masaya konulacak. Şam yönetiminin kısa süre önce gayri resmi devam eden Suriye kuzeyinde PKK kontrolündeki alanlara resmi ticari faaliyetleri de başlaması göz ardı edilmemelidir.

Korona ile mücadelenin yaşadığı şu günlerde Suriye’de senaryosunu CIA’nın yazdığı, yönetmenliğini PENTAGON’un yaptığı bütçesinin Suud ve BAE verdiği ve Rusya ile Fransa’nın izlediği “SURİYE’Yİ BÖLMEK” filmi çekiliyor.

Türkiye’nin elbette alanda atacağı adımlar olacaktır. Barış Pınarı Harekatı’nın ikinci aşamasına geçilmesi bunlardan biridir.