BİRAZ OLSUN..

Gülay YÜCEL 04 Oca 2017

Gülay YÜCEL
Tüm Yazıları
Independent yazarı Simon Calder çarpıcı ve bir o kadar da değerli bir yazı ile az da olsa yüreğimize su serpti.

”Muhtemelen ben de en az sizin kadar ölüm riskinden sakınıyorum ve ailemin hayatını tehlikeye sokacak risklere karşı toleransım çok düşük. Ama aynı zamanda seyahatin hem turist hem de ziyaret edilen ülke için ödüllendirici bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl ocak ayında Türkiye'nin muhteşem güney sahillerinde bir aile tatil paketi satın almıştım. Henüz bir hafta önce Sultanahmet'te Alman bir turist grubunun 10 üyesi bombalı saldırıda hayatlarını kaybetmişlerdi."

“Turizm sektörüne bir darbe de biz indirdik"

"Hayatını kaybeden her bir kişi ayrı bir trajediydi. Ancak her yıl İstanbul'u ve Türkiye'nin sahil beldelerini ziyaret eden milyonlarca kişiyi düşündüğünüzde herhangi bir tehlikeyle karşılaşma şansınız hâlâ son derece düşük. Ama pek çok İngiliz turist aynı fikirde değildi. Tatil rezervasyonu yaptığımız tesis, o dönemde kepenk indirmek zorunda kaldı, biz de tatilimizi Yunanistan'da yaptık. İstemeden de olsa Türkiye'nin büyük sıkıntı yaşayan turizm sektörüne ve ekonomisine bir darbe de biz indirdik. O günden bugüne, kitlesel saldırılar rutin bir hal aldı. İstanbul, Ankara ve diğer illerdeki saldırılarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Son olarak Reina gece kulübünde 39 kişi öldürüldü."

"Türkiye'ye geri dönmek için sabırsızlanıyorum"

"Türkiye'de tatili düşünen pek çok kişi İstanbul Boğazı'nın dibinde meydana gelen katliamı görünce şok olmuştur. Katliamların yarattığı trajediyi olduğundan daha hafif göstermeye çalışmadan, turizm beldelerinin hedef olması ihtimalini gözden geçirdim. İstanbul saldırıya açık sarsılmış bir kent gibi duruyor. Çok sayıda turist İstanbul'a gitmek istemiyor. Bugün boğaza nazır Conrad Oteli'nde geceliği sadece 90 dolara konaklayabilirsiniz. Türkiye'ye geri dönmek için sabırsızlanıyorum. Çünkü rastgele hedef seçen şiddete verilebilecek en güzel cevap, davranışlarınızı ve seçimlerinizi değiştirmeden ne derece etkisiz olduğunu göstermektir."

Independent yazarı Simon Calder çarpıcı ve bir o kadar da değerli bir yazı ile az da olsa yüreğimize su serpti. Paylaşmak istedim.

ANTALYA 5 MİLYON TURİST KAYBETTİ

Üzücü bir haber daha geldi. Bu haber, rakam bazında. 2016'da Antalya'ya gelen turist sayısı 10,5 milyon kişiden 5,7 milyona gerilemiş. Turizmde yaşanan 2016 yılı krizi malum en fazla Antalya turizmini etkiledi. Kayıp yaklaşık 5 milyon turist olmuş. Rakamlara baktığımızda Antalya havalimanına gelen turist sayısındaki azalmanın, Almanya’dan gelenlerde 1 milyondan, Rusya’dan gelenlerde ise 2,3 milyondan fazla gerçekleştiğini görüyoruz.

İŞ KAYBININ EN ÇOK YAŞANDIĞI SEKTÖR TURİZM

Diğer taraftan Türkiye'de sadece bir ayda 246 bin 242 kişi işsiz kalırken, işten çıkarılmaların en çok olduğu sektörün turizm olduğunu görüyoruz. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre Eylül 2016’da sigortalı ücretli çalışan sayısı Ağustos 2016’ya göre 9 bin artarken, kamu çalışanı sayısı 64 bin, KOBİ çalışanı sayısı ise 50 bin azaldı. Eylül 2015’te 360 bin 534 olan konaklama sektörü çalışan sayısı 2016’nın aynı döneminde yüzde 17.5 düştü. Seyahat acenteleri alanında da çalışan sayısında yüzde 14’lük düşüş yaşandı. Son 1 yılda turizmdeki krizin de etkisiyle Antalya’da 15 bin 500 kadın çalışan işinden oldu. Bu da yüzde 30’luk düşüş anlamına geliyor. Üzülmemek elde değil.

ÇİN'DE TURİZM İÇİN 'TUVALET REFORMU'

Biraz ilginç bir haberi de paylaşmak istedim bu hafta: Çin, yerli ve yabancı turistlerin umumi tuvaletlere yönelik hijyen şikayetleri üzerine 100 bin tuvaleti yenileyecekmiş.

China Daily'nin haberine göre, turizmin ekonomik kalkınmadaki payını artırmayı planlayan Pekin yönetimi, 2020 yılına kadar bu alanda 2 trilyon yuan (yaklaşık 290 milyar dolar) yatırım yapmayı hedefliyor. Plan çerçevesinde, özellikle ülkenin kuzeyinde bulunan ağır sanayi kentlerinde pilot turistik bölgeler kurulması öngörülüyor. Bu bakımdan atıl durumda olan birçok kömür madeninin yeşil alan haline getirilmesi çalışmalarına başlandı. 

Yerli ve yabancı turistlerin umumi tuvaletlere yönelik hijyen şikayetlerini göz önünde bulunduran yetkililer, turistik bölgelerdeki yaklaşık 100 bin halka açık tuvaletin ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yenileneceğini belirtti. Çin Devlet Konseyi, 'tuvalet reformunu' da kapsayan yeniden yapılandırmalar sayesinde 5 sene içinde turizm sektörünün ekonomik büyümeye katkısını yüzde 10.8'den yüzde 12 seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Yıllık yabancı turist sayısını 5 senelik dönemde 134 milyondan 150 milyona yükseltmeyi amaçlayan yetkililer, her sene ortalama yüzde 11 sektörel büyüme ile 2020'ye kadar 1 trilyon dolar yıllık turizm gelirine ulaşmayı öngörüyor.