​BİR TELEFONA 4 BİN LİRA VERİLİR Mİ?

Ersin AKMAN 15 Haz 2017

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Cep telefonu üreticilerinin 2017 modelleri peş peşe satışa çıkıyor.

Cep telefonu üreticilerinin 2017 modelleri peş peşe satışa çıkıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da cep telefonlarının fiyatları birçok teknoloji sohbetinin en popüler konusu haline gelmiş durumda. En çok duyduğumuz soru ise “bir cep telefonuna 4 bin lira verilir mi?”

Ben bu konuda çok netim; Türkiye standartlarında hiçbir vatandaşımızın cep telefonuna 2 bin liradan fazla bütçe ayırmasını önermiyorum. Çok özel durumlarda belki 2 bin 500 liralara çıkılabilir ama 4 bin lira bana pek mantıklı gelmiyor.

Fakat öyle görünüyor ki benimle benzer şekilde düşünenlerin sayısı hiç de fazla değil. Çünkü herkes Samsung’un Galaxy S8 ailesini, HTC’nin yakın gelecekte satışa çıkacak olan U11 isimli modelini, Sony’nin Xperia XZ Premium’unu soruyor. Yılın ikinci yarısına girildiği için Apple’ın iPhone 7 ailesinden sonra duyuracağı yeni iPhone modelini bekleyenler, fiyatını merak edenler de var.

Bugün itibariyle Samsung Galaxy S8 3999 TL, S8+ 4499 TL, Sony Xperia XZ Premium 3599 TL fiyatla satılıyor. Öğrendiğim kadarıyla HTC’nin U11’i de 4000 TL’den daha ucuz olmayan bir fiyatla ülkemizde satılacak. Yani gerçekten “YENİ bir cep telefonuna 4 bin lira verilir mi” durumu var. Öncelikle şunu peşinen söylemeliyim. Cebinde parası olan, hiç bu gibi sorulara takılmadan gidip en beğendiği telefonu zaten satın alıyor. Güle güle kullanmalarını dilerim. Almaya niyeti olan ama fiyat konusunda biraz ikirciklenenlerse yasalar gereği kredi kartına taksit yaptıramadıkları için alternatif bir kredilendirme sistemi olarak Turkcell’in finansman hizmetlerinden yararlanıyorlar. Veya Samsung’un yeni açılan İstanbul Emaar Square Mall’daki mağazasına giderek farklı faizsiz taksit imkânlarından birini kullanmaya çalışıyor.

Bu yazının konusu olan malum soruyu soranlar ise çoğunlukla bir telefona 4 bin lira vermek istemeyenler. Onların amacı cep telefonu alışverişini finansal anlamda en az hasarla atlatmak. Aslında bir cep telefonuna 4 bin lira verip ekonomilerini zorlamak istemiyorlar ama 4 bin lira vermeyince de ne alacaklarını kestiremiyorlar.

2016 model cep telefonları

İşte tam bu noktada bana bu soruyu soranları geçen yılın en yeni, en başarılı telefonlarına yönlendiriyorum. Kaçı beni dinleyip alışveriş tercihlerini gözden geçiriyor bilemem ama Samsung Galaxy S8 ailesinin bir önceki temsilcisi Galaxy S7 ailesi, yine geçen yıl satışa çıkan HTC 10 ve bana soracak olursanız fiyat/performans açısından hâlâ çok sağlam bir seçenek olarak karşımıza çıkan Sony Xperia XZ de gönül rahatlığıyla satın alınabilecek telefonlar.

S7 ailesinin özelliklerinden ve tasarım şıklığından bahsetmeye gerek bile yok. Bir telefona 4 bin lira vermek istemeyen herkesin gönül rahatlığıyla kullanabileceği bir seçenek olarak halen teknoloji marketlerde satılıyor.

HTC 10 ise bulunması biraz zor olsa da halen sahip olduğu teknolojiyi koruyor. Xperia XZ’ninse çok uzun süre kullanıcısını mutlu edeceğini düşünüyorum.

Ayrıca bu üç cihaz da piyasada şu an farklı fiyat aralıklarından satılıyor. Yani cep telefonu alışverişi için ayrılan her bütçe için bu üç cihazdan biri uygun düşüyor gibi.

Yaptığımız yayınlarda bu üç telefonu da “2016 yılının en iyi Android telefonları” olarak isimlendirdiğimi de özellikle belirtmem lazım. Tabii bir de Türkiye’de sayısal anlamda asıl rekabetin 1500 – 2000 TL aralığında fiyat etiketiyle satılan cep telefonlarında yaşandığını unutmadan benim bu önerileri 4 bin liralık telefonlara alternatif olacak modeller arasından seçtiğimi de bilmenizi isterim.