BİR SELAMİ ŞAHİN MÜZİKALİ

Micheal KUYUCU 07 Tem 2018

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Türkiye'de uzun zamandır bir yerli müzikal üretilmedi.

Müzikalin Yönetmeni ve Başrol Oyuncularının Ağzından “Seninle Başım Dertte” Müzikali

Müziğin elektronikleşmesi, sinema endüstrisinin gelişmesi gibi nedenler yüzünden nedense müzikalleri unuttuk. Son yıllarda yabancı müzikallerin Türkiye’de ki adaptasyonları sergilendi. Ama nedense hiç kimse elini taşın altına koyup bir yerli müzikal üretmeyi düşünmedi. Belki de düşündü ama hayata geçirme fırsatını bulamadı. Bunun elbet pek çok nedeni var, bir müzikal yazmak ve yönetmek hem maddi hem de manevi anlamda çok ciddi emek istiyor. Toplum ve özellikle yeni nesil bir club ve dımtıs havasında yaşıyor, sahne sanatlarını fazla bilmiyor. Hızlı tüketim içinde bir yaşam sergileyen genç nesil, tiyatro, müzikal gibi sanatsal değeri olan etkinlikleri biraz ihmal etme eğiliminde. Bu etkinlikleri sunan da olmayınca tabii ki bu ihmal eğilimi daha da artıyor. Böyle bir ortamda özetle insanlar “müzikal” kavramını unutmuşken Türkiye’de ilk kez bir şey oldu ve bir sanatçının şarkıları bir müzikalde buluştu. Bu sanatçı Selami Şahin ve “Seninle Başım Dertte” müzikali oldu.

Samimi söyleyeyim hiç beklemediğim bir olaydı bu. Bunun nedeni müzikal üretecek bir ekibin ve organizasyonun varlığına olan inancımın olmamasıydı. Daha doğrusu böyle bir işi yapacak birilerinin olduğuna inanmıyordum. Ama öyle  olmadı ve yönetmen Damla Cercisoğlu’nun bir hayali ile ortaya çıkan bu proje gerçek oldu. “Seninle Başım Dertte” adlı müzikali Selami Şahin’e götüren Damla Cercisioğlu, Selami Şahin ve oğullarından onay alınca Türkiye’de uzun hem de çok uzun yıllar sonra bir müzikal hayat buldu. Bu hafta “Seninle Başım Dertte” müzikalinin yönetmeni Damla Cercisioğlu ve müzikalin başrol oyuncuları Lider Şahin ve Toprak Sağlam ile görüştük.

Müzikalde “Neriman” karakterini canlandıran başarılı tiyatro oyuncusu Toprak Sağlam “Türkiye’de yaşayan bir efsanenin müzikali ilk kez yapılıyor, bundan dolayı bu müzikal çok önemli. 80’ler ve öncesi döneminin Yeşilçam’ını ve özlediğimiz aşk hikayelerini harmanladık, izleyenler çok güzel duygular yaşayarak salondan ayrılacak” diyor.

“2,5 Saat Lider Şahin’i ikna etmek için uğraştım”

Müzikalin fikir annesi ve aynı zamanda yönetmeni Damla Cercisoğlu, Seninle Başım Dertte” müzikalini “Türkiye’de yıllardır müzikal yapma hayaliyle yaşayan bir yönetmendim, aynı zamanda da Selami Şahin’in fanıydım. Selami Şahin’in o kadar çok şarkısı var ki, bir gün şans eseri bir Selami Şahin şarkısı dinlerken ‘Onun şarkıları ile bir müzikal yapalım’ dedim. Projeyi kafamda kurguladım ve Selami Şahin’in oğlu Emirhan’a götürdüm. Her şey öyle başladı. Eğer Emirhan Şahin ve Lider Şahin’i bu işi yapmaya ikna edemeseydim bu müzikal hayata geçemezdi. Projede rol alması için Lider Şahin’i ikna etmeyi düşündüm. Emirhan bana ‘Asla onu ikna edemezsin ama edersen ben de arkandayım’ dedi. İki buçuk saat Lider’i ikna etmek için uğraştım. Provaların başlamasına iki gün kala ise kadın oyuncu aradık. Öyle birini arıyorum ki o ses benim istediğim ses olmalı, oyunculuğu ve kendisi de güzel olmalı çünkü jönümüz çok yakışıklı diye düşünüyordum. Bana ‘Sen mucize arıyorsun’ dediler. Bir gün bir ses duydum ‘Bu sesi istiyorum ben’ dedim. ‘Bir oyuncu var Toprak Sağlam ona benziyor’ dediler. Gerçekten de oymuş. Hemen Toprak Sağlam’a ulaştım, Toprak ertesi gün hemen atladı geldi.” diyor. Damla Cersioğlu bu projeye üç yıl önce çalışmaya başladıklarını, son dört ayınsa çok yoğun provalarla geçtiğini de ekliyor.

İki Buçuk Saatlik Dolu Dolu Bir Müzikal

Seninle Başım Dertte müzikalinin yönetmeni Damla Cercisoğlu müzikalin oyuncu kadrosunun 10 kişi olduğunu dile getirerek müzikalin içeriğinden şu şekilde bahsetti: “Müzikalin hikayesinde Neriman’ın yolu, Selami Şahin’le kesişiyor ve plak teklifi alıyor. Gazinonun kapısında da her akşam onu alıp kaldığı pansiyona götüren taksici İbrahim var. Her Yeşilçam filmi gibi burada da bir kötü adamımız var. Bir de başka aşk hikayemiz de var. Cevdet Kanlıcalı, Lider’in (şoför İbrahim’in) babasını oynuyor. Şarkıların tamamı canlı orkestra eşliğinde seslendirilecek. Playback yok. Orkestra şefimiz ise Semih Erdoğan. Müzikal tam 2,5 saat sürecek ve her Yeşilçam Filmi gibi mutlu sonla bitecek.” Sözleriyle özetliyor.

Seninle Başım Dertte müzikalinde 22’ye yakın Selami Şahin bestesi yorumlanacak. Bunların bir bölümünü Selami Şahin’in oğlu Lider Şahin, bir bölümünü Toprak Sağlam solo olarak seslendirirken bir bölümünde Lider ve Toprak düet yapacak, bir bölümde de şarkıları koro seslendirecek. Selami Şahin’in oğlu Lider Şahin bu müzikal için çok ciddi bir çalışma içinde olduğunu ve adeta kampa kapandığını söylüyor.

“Çok fazla çalışıyoruz”

Şarkı söylemenin yanı sıra bestecilik de yapan Lider Şahin, 2 senedir bu projenin toplantılarının yapıldığını dile getirdi. Lider Şahin: “Müzikal için beş aydır eğitim alıyoruz, ilk başta zorlandık ama isteyince her şeyin olabildiğini gördük ve bunun için de çok fazla çalışıyoruz.” Müzikalde en sevilen Selami Şahin klasiklerinin seslendirileceğini söyleyen Lider, müzikalin adının neden ‘Seninle Başım Dertte’ olduğu sorusunu “Çünkü Toprak’la (Neriman’la) başım dertte” diyerek şakayla karışık bir söylemle hikayeden yola çıkarak cevaplıyor. Yönetmen Damla Cercisoğlu ise “Türkiye’de kime ‘seninle başım dertte’ derseniz herkes size Selami Şahin der. Bu söz Selami Şahin’le çok bütünleşti” yorumunu yaptı.

“Bu kadar büyük bir prodüksiyon yıllardır yapılmadı”

Türkiye’de gerçekleştirilen en büyük müzikal prodüksiyonu hayata geçirdiklerini dile getiren Damla Cercisoğlu, “Canlı orkestra, kalabalık kadro, turneler, büyük dekor, görkemli kostümler ve bir müzikalde ne aranıyorsa hepsini yaptık. Sırf sosyal medyada yayınlanacak bir tanıtım videosu için bile 20 saat çekim yaptık. Bu kadar büyük bir prodüksiyon yıllardır yapılmadı” diyerek bu müzikalde iddialı olduklarının altını çiziyor.

“Selami Şahin bu müzikale çok destek oldu”

Müzikalin yönetmeni Damla Cercisoğlu’nun “Yeni nesil aşkları ve hikayeleri hem hızlı hem de artık daha agresif. El ele tutuşamayan, göz göze bakamayan bir aşk izleyeceksiniz” demesi üzerine Toprak Sağlam “Ben hala öyle biriyim o yüzden rolüme anında adapte oldum” yorumunu yapıyor. Lider Şahin ise kendisini de eski aşk adamı olduğunu dile getiriyor ve geçmişte kalan duyguları canlandıran bu müzikalin içeriğine kolay adapte olduğunu söylüyor. Müzikalin yönetmeni ve başrol oyuncuları Selami Şahin’in kendilerine bu müzikalde çok destek olduğunu söylerken ve “Selami Şahin’in bu projeye bu kadar sahip çıkacağını tahmin etmiyorduk” yorumunu yapıyor.

Müzikalde Selami Şahin olacak mı?

Seninle Başım Dertte müzikalinde Selami Şahin’in kendisi yer alacak mı diye sorduk. Bize “hem olacak hem olmayacak” cevabını veren yönetmen Damla Cersioğlu, “Sürpriz” diyor.

Müzikalin yazarı kuvvetli bir kalemi olan Yavuz Hakan Tok, müzikalde Toprak Sağlam ve Lider Şahin’in dışında  Suna Keskin – İsmail Düvenci – Hakan Altıner – Burçin Bildik – Elhan Tok -  Cenk Tunalı – Anıl Yürek  - Öncül Aktarıcı gibi isimler rol alıyor.

“10 illik bir turne ile başlayacağız”

Selami Şahin’in oğlu Lider Şahin, “Türkiye’de ilk kez bir sanatçı hayattayken onun için böyle bir proje yapılıyor” derken, Damla Cersioğlu, bu müzikalin ilk etapta on merkezde sergilemeyi planladıklarını dile getirdi ve Türkiye’nin dört bir yanından bu müzikalin sahnelenmesi için teklifler almaya başladıklarını bile söyledi. “En büyük sıkıntımız Türkiye’de büyük salonların olmaması” diyen Cersioğlu, “Çok büyük bir ekibimiz var, diğer illere tırlarla gideceğiz. Bu müzikalin elimizden geldiği kadar Türkiye’nin dört bir yanına götüreceğiz ve tıpkı yetmişlerdeki sanatçılar gibi karayolu ile turnemizi gerçekleştireceğiz” diyor.

Seninle Başım Dertte Müzikalinin İlk On Gösterimi Nerede Olacak?

İlk gösterimi 20 Temmuz günü İstanbul Küçükçiftlik Park’ta yapılacak “Seninle Başım Dertte” müzikalinin biletleri Biletix’te satışta. İlk on sahnenin merkezleri ise şöyle:

20 – 21 Temmuz – İstanbul Küçükçiftlik Park

17 Ağustos – Antalya Konyaaltı Açıkhava

18 Ağustos- Antalya  Alanya Açıkhava

26 Ağustos – Bodrum Antik Tiyatro

28 Ağustos – Kuşadası AVM

30 Ağustos – Çeşme Açıkhava

01 Eylül – Ayvalık Anfitiyatro

02 Eylül – Altınoluk Anfitiyatro

08 Eylül – Bursa Açıkhava

Müzikal çok özel ve önemli bir sanattır. Üretimi de tüketimi de emek ister. Türkiye’de nerden baksanız otuz yıldır doğru dürüst bir müzikal yapılamadı. Yapılmak istenen bazı girişimler de başarısız oldu. Bu müzikalin ekibin çok profesyonel ama amatör bir ruhla çalışıyorlar. Müzikali sosyal medyada da özel bir biçimde tanıtıyorlar. www.seninlebasimdertte.com müzikalin internet sitesi. Sosyal Medyada da Twitter ve Instagram’da birer hesap açıldı. İlerleyen haftalarda bu sosyal medya hesaplarında eminim sürpriz paylaşımlar olacak. Müzik adına önemli bir çalışma, bence müzik seven herkesin bu tarz girişimlere destek olması gerekiyor. Bugün bu müzikallerin başarılı olması ilerde Türkiye’nin Broadway müzikallerinin de yolunu açacaktır.