BEŞ HAFTA NE GETİRECEK?

Fehmi KETENCİ 03 Tem 2020

Fehmi KETENCİ
Çok tartışıldı, ne olacak diye kafalarda birçok soru işareti bıraktı ama, TFF salgın nedeniyle ligde kalan karşılaşmalarının seyircisiz oynanması kararında ısrar etti ve hafta karşılaşmalarını geride bıraktık.

      Ne olacak oynanacak mı ve nasıl oynanacak diye tartışılıken üç haftayı geride bıraktığımız futbolumuz Süper Lig Cemil Usta Sezonu’nda şampiyonluk yolunda son beş hafta karşılaşmalarına bu hafta devam edilecek.

      Çok tartışıldı, ne olacak diye kafalarda birçok soru işareti bıraktı ama, TFF salgın nedeniyle ligde kalan karşılaşmalarının seyircisiz oynanması kararında ısrar etti ve hafta karşılaşmalarını geride bıraktık.

      Salgın konusundaki endişelerin kafalardaki soru işaretleri hala etkisini sürdürüyor. Ne oldu, geride neler bıraktı, sonunda belli olacak ama, aslına dönersek; kıran kırana geçen ve geçeceği de belli olan ligin son beş haftasına girdik.

      Bu konu şimdilik gündemin ilk sırasında gibi. Takımlar lige konsantre olmuş durumdalar. Salgınla ilgili mücadelede, olmazsa olmazlardan “futbol karşılaşmaları sırasında sahada “Sosyal Mesafe” ve “Yakın Temas” kurallarının ne kadar uygulanabildiği hala kafalardaki soru işareti olarak duruyor. Bu konuda geçtiğimiz hafta şunları yazmıştım.

      Geri dönüp ne yazdığıma bir kez daha bakalım;

      “Aylardır üzerinde konuşulan Süper Lig’in kalan sekiz maçın üçünü göz açıp kapayıncaya kadar yola koyduk. Oynanan karşılaşmalar sonrasında korkulan bir şeyler oldu mu, daha şimdiden pek belli olmaz ama, seyircisiz oynanan bu karşılaşmalarda görebildiklerimizde; saha içi mücadelelerde “Sosyal Mesafe” ve “Yakın Temas” konusunda olmaması gerekenler baskın çıktı gibi. “Sosyal Mesafe” ve özellikle “Yakın Temas” konusunda tüm öngörülen koruma yöntemleri olabildiğince unutuldu. Hatta, bazı karşılaşmalarda, sanki hiç öyle birşey yokmuş gibi davranıldı.

      Futbol karşılaşmalarının olmazsa olmaz fotoğraflarından olan gol sevinci sonrası görüntüler, hakeme itirazlar, saha kenarındaki ufak tefek tartışmalar, hatta yakın temasa kadar giden bu anlık görüntüler eskiyi aratmadı.

      Umarız bunlar, aklımızın ucundan bile geçiremeyeceğimiz, korktuklarımızı yansıtan bilgi ve vakalara dönüşmez.”

      Umarız ki, korkulan olmaz ve ağzımızın tadı kaçmaz şampiyonluk peşinde koşan takımlarımızın karşılaşmalarını keyfle izleriz.     

      Şimdi, bu yıl şampiyonu belirleyecek karşılaşmaların oynanan üç haftası sonrasında, Süper Ligimiz’deki son durumdan arta kalanların bize yansıttıklarına bir bakalım.

      Son üç haftadan geride kalan kayda değer en önemli şey; zirvede puan puana yarışan Başakşehir ve Trabzonspor’un (58 puan) puan kaybetmeleri, ancak; onları nefes nefese takip etmeye çalışanlardan Beşiktaş (56 puan) dışında olanların, zirvedeki ikiliye nispet yaparcasına puan saçmaya devam etmeleridir.

      Lider Başakşehir (60 puan), şampiyonluk yarışında biraz geride kalan Galatasaray (52 puan) ile kendi sahasında karşılaştı ve berabere kalarak bir puan alabildi. Takipçisi Trabzonspor da (58 puan), kendi sahasında alt sıralardan kurtulmaya çalışan Ankaragücü ile berabere kalarak iki puan kaybetti. Zirvedeki puan farkı ikiye çıktı.

      Geriden gelenlerden Sivasspor (53 puan), şampiyonluk hayalleri kurarken, Kayserispor ile kendi sahasında karşılaştı. Ummadığı bir sonuçla düşme sınırından kurtulmaya çalışan Kayserispor’a 2-0 yenildi ve zirve takibinde birazcık geride kaldı.

      Şampiyonluk kovalayan Fatih Terim; takımı Galatasaray’da biraz sıkıntılı. Sakat ve cezalılarla uğraşıp takım kurmakta zorlandığı karşılaşmada, lider Başakşehir’le deplasmanda berabere kalarak haftalardan beri devam eden puan kayıplarına dur diyemiyor.

      Beşiktaş ise (50 puan), Fenerbahçe ile birlikte bu haftanın en karlısıydı. Düşme hattındaki Konyaspor’u farkla yendi, rahat bir nefes aldı ve zirveye biraz daha yaklaştı.

      Zirvede sıralanan ilk beşi takip eden, istikrarsız bir gidişat sergileyen Fenerbahçe; kendi evinde son dakika golüyle, rakibi Malatyaspor’u 3-2 yenerek, hanesine yazdırdığı 46 puanla ilk altıda kendine yer buldu.

      Süper Ligimiz üst sıralarında durum bu. Asıl dikkat çeken ligin alt sıralarındaki durum.

      Bir başka dikkat çeken ise; hakemlerimiz ve giderek artan hataları. Kararlarında pek de güven vermediklerine yönelik şikayetler giderek artıyor.