BELEDİYELERİMİZDE ÇITAYI YÜKSELTMELİYİZ

Neşe BERBER 16 Nis 2018

Neşe BERBER
Kaya: 2019'a giderken ilk seçime biz gireceğiz ve artık bir yıldan az süre kaldı. Son toparlamamızı yapalım. Bizim belediyelerimiz bütçe performansları, yatırım ve personel haracamalarına baktığımızda, diğer partilerin belediyelerinden başarılıyız. Ancak bu bize yetmiyor. Çıtayı yukarıya çıkarmak zorundayız. 50 + 1'i Türkiye'de belediyelerle birlikte yakalamamız gerekiyor.

Yerel seçimler yaklaşırken AK Parti’de son günlerde sıklıkla dlie getirilen konu, Akdeniz’deki illerin AK Parti’ye kazandırılması… Erol Kaya, özellikle genel seçime belediyeler olarak nasıl destek vereceklerinin altını çizdi. Hatta “50 + 1’i Türkiye’de belediyelerle birlikte yakalamamız gerekiyor” , “iri ve diri olacağız ve daha çok çalışmaya, koşmaya hizmet üretmeye, bundan çok daha önemlisi gönüllere girmeliyiz” sözleriyle belediye başkanlarına bir anlamda yol haritası sundu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, son değerlendirme toplantısını yapmak için belediye başkanları ile Antalya’da bir araya geldiklerini, bugüne kadar 7 bölgede toplantı yaptıklarını anlattı. Antalya ilinin AK Parti belediyeciliği için örnek ve önder bir şehir olduğundan bahsetti. Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel’in de katıldığı toplantıda “Akdeniz bölgesinde olan ve AK Parti’de olmayan Adana, Mersin, Hatay gibi büyük illeri AK Parti belediyelerine katma için daha çok çalışmalıyız” dedi. Belediye başkanlarına “Halkın gönlüne girmeli, her eve destek olmalı” ifadeleriyle seslenerek, “Belediye başkanının dürüst, şerefli ve bu ülkenin milli ve manevi değerlerine saygılı en önemlisi şehrine aşık bir insan olması lazım” sözleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da belediye başkanlarına sürekli söylediği ‘tevazu’ çağrısında bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya ile Antalya’da seçime hazırlıkları, belediyeleri ve başkanları konuştuk.

Görevlerinin 4 yılını dolduran belediye başkanları son bir yılda nasıl çalışmalar yapmalılar?

Onbeş yıl belediye başkanlığı yaptım. Bunun için biliyorum ki 4 yıl belediye başkanlığı yapan biri artık son bir yıl kala yapacağı hizmeti yapmıştır. Bundan sonra başka bir projeye başlamanın kazı yapmanın bir anlamı yoktur. Başkanın sahayı toparlaması lazım. İnsanlar sahanın son haline bakıp notlarını eksi ya da artıya çevirebiliyorlar. Yanlış anlaşılmasın belediye başkanlarına hizmeti durdurun demiyoruz AK Parti’de hizmet durmaz, ama sahayı toparlayın diyoruz. Kazılmış bir sokakla seçime gidilmez. Kazdı, kapatamıyor beceriksiz adam diye düşünüyor seçmen.
2019’a giderken ilk seçime biz gireceğiz ve artık bir yıldan az süre kaldı. Son toparlamamızı yapalım. Bizim belediyelerimiz bütçe performansları, yatırım ve personel haracamalarına baktığımızda, diğer partilerin belediyelerinden başarılıyız. Ancak bu bize yetmiyor. Çıtayı yukarıya çıkarmak zorundayız. 50 + 1’i Türkiye’de belediyelerle birlikte yakalamamız gerekiyor. Bunu yakalamanın yolu, meclis üyeleri, belediye başkanları, personelimiz, milletvekillerimiz ve teşkilat olarak bir olacağız, iri ve diri olacağız, daha çok çalışmaya, koşmaya hizmet üretmeye ihtiyacımız var. Bundan çok daha önemlisi gönüllere girmeye çok daha fazla ihtiyacımız var. Hizmet önemli ama yeterli değil.

Yeni istifalar olacak mı belediye başkanları arasında?

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan partiye geri döndüğünde üç önemli başlıktan bahsetti. Hükumete 180 günlük acil eylem planı, ikincisi, metal yorgunluğundan bahsetti. Üçüncüsü belediyelere şehrine ve partiye yük olanlarla yola devam etmeyeceğiz’ dedi. Eylem planı tamamlandı. Belediyeler ile ilgili vatandaşın istediği mesajı alarak, gerekli arkadaşları davet ettik, onlardan fedakarlık yapmalarını istedik. Vatandaşlar bu belediyeler ile yaptığımız değişimden fevkalade memnun kaldı. Metal yorgunluk yerini dirilişe bıraktı. Belediyelerde hükumetle teşkilatla yeniden diriliş başlamıştır. 2019’da bunu 50 + 1’i oy oranı ile taçlandırmak en büyük hedefimiz.

Halk tarafından karne notu verilmeden önce AK Parti olarak siz ne yapıyorsunuz?

AK Parti belediye başkanlarına her yıl beş yüzü aşkın soru soruyor. Dolayısıyla fatura gibi düşünebiliriz. Vatandaş faturayı kesmeden, biz bir fatura koyuyoruz önlerine ve performanslarını ölçüyoruz. Kurumsal performanslarını ölçerken belediyeyi nasıl yönettikleri, borçları, yatırımları, personeli, seçim vaadleri, halkla ilişkileri nasıl yönettiklerine bakıyoruz.
Belediye başkanlarımızın her yıl kamuoyu nezdindeki itibari nedir, diye araştırma yapıyoruz. Özellikle belediye başkanımızın giyiminden, ulaşılır olma durumuna kadar, vizyonuna ve yöneticilik kabiliyetine kadar her biri hakkında sorular soruyoruz.
İl başkanlıkları marifetiyle belediye başkanımızın partiyle ilişkisi, milletvekilleri ile ilişkisini araştırıyoruz. Dolayısıyla biz 884 belediye başkanımızı her yıl araştırıyoruz. Artıları varsa tebrik ediyoruz, eksilerini gidermesini istiyoruz. Her yıl genel başkanımıza bunu rapor ediyoruz. Dolayısıyla biz beş yıllık karne değil, yıllık karnelerle bu sürece hazırlanıyoruz.

Muhalefet partisinin olduğu belediyelerle ilgili özel bir çalışmanız var mı?

Daha önce bizde olan Kartal, Maltepe, Sarıyer, Beylikdüzü, Silivri gibi belediyeleri biz kaybettik. Buraları kaybetme nedenlerimizin analizini yapıyoruz. Oralarda teşkilat olarak nelere daha dikkat etmemiz gerektiğini belediyelerin eksik bıraktığı konuları tespit ederek bunları kamuoyu ile paylaşarak hem de teşkilatımızın daha güçlü ve motivasyonunu yükseltmeyle ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz.
Türkiye’de bizde olmayan belediyelerin MR’ını çekiyoruz. 2019’a giderken bilimsel olarak çalışıyoruz. Sadece gözleme dayalı hizmetlerin vatandaş tarafından nasıl görüldüğünü bilimsel olarak tespit ediyoruz.

KAMU KAYNAKLARINI SAVURANLAR

Muhalefet partilerinin belediyelerinde de iyi şeyler yapanlar da vardır ama kamu kaynaklarını kullanmada savurganlık yapan, hizmetleri eksik bırakan, hırsızlıkları ve özellikle akraba kayırma gibi partizanlık yaptıkları konular bizim için bilinmesi ve halkla paylaşılması gereken konulardır.
İlk defa size söyleyeyim…
AK Parti’de olmayan belediyeleri muhalefet partilerinde olan 16 vilayetimizin teşkilatlarını genel merkezimize davet ettik, bizim için stratejik olan bu belediyelerle ilgili o ilin milletvekillerini, üç kademe başkanlarımız grup başkan vekillerimiz, il genel meclis başkanlarımız merkez ilçe başkanlarımızı davet edip o illerle ilgili, o belediye ile ilgili anket ve analizlerimizi paylaştık. Şunu söyleyebilirim; muhalefetteki bir belediyedeki milletvekili kendi belediyesinin faaliyet raporundan haberi yoktur ama biz onu takip ediyoruz.

Hangi illeri çağırdınız en son?

Kongreleri biten bütün il teşkilatlarımızı çağırıyoruz. En son Giresun, Mardin, Tekirdağ, Hatay, Yalova illeri ile görüştük. Çünkü bu iller bir puan gibi beş puan gibi küçük puanlarla kaybettiğimiz yerler. Buralarda özel ekip oluşturuyoruz aylık değerlendirmelerle hem trendi takip etmek hem de buraları AK Parti’nin alması için söylem dili, projeleri belediyelerimizin eksiklerini gündeme taşıyarak buraları talep ettiğimizi ifade edeyim. Dolayısıyla biz sadece kendi belediyelerimizi değil Türkiye deki bütün belediyelerin emarını çekiyoruz.

Yeni il başkanları atanıyor.. Neyi baz aldınız seçim yaparken?
Amaç yeni il başkanları ile metal yorgunluğundan yeniden dirilişe geçmekti. Başkanlarla partiye yeni bir heyecan, yeni bir diriliş geldi. Buradan şu sonuç çıkmasın AK Parti’nin eski il başkanları başarısız demek değil… Yüksek bir motivasyona ihtiyaç vardı, bunu gerçekleştirdik. Partimizin oradaki dinamikleri ile kadroları ile milletvekilleri ile yapıldı. Ortak çıkan isimler onların hepsi genel merkeze getirildi. Sayın Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımızın onayı ile atamaları yapıldı. Nisan ayının son haftası İzmir, mayıs ayının ilk haftası İstanbul kongrelerimiz bitmiş olacak.


“Mart 2019’a belediyeler olarak en büyük hediyemiz”

İlk hedefimiz kongreleri yapmak, ikinci hedefimiz seçimlerde Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı sistemine büyük bir moral motivasyon sağlayacak bir sonucu elde etmektir.
Cumhurbaşkanımıza Mart 2019’a belediyeler olarak en büyük hediyemiz, 50 +1’in üzerindeki oy olacak.
Ben mahalle temsilciliği yaptım, sonra 4 yıl ilçe başkan yardımcısı, sonra 6 yıl ilçe başkanı.. 15 yıl belediye başkanlığı yaptım. 2011 yılından beri milletvekiliyim. Cumhurbaşkanımız başbakan iken 3 yıla yakın danışmanlığını yaptım. Bu parti bana inanılmaz şeyler sundu. Bu bana gösterilen tevazuya önce müteşekkir olduğumu belirtmek isterim. Siyasetin karar vericilerin, vatandaşlarımızın, milletimizin desteğine şükran borçluyum. Biz bize verilen görevi en güzel şekilde yapmakla mükellefiz.

“Kayyumlarla ilgili ilk somut ölçü 16 Nisan referandumu”

Kayyum atanan iller için özel çalışma yapılıyor mu, durum ne buralarda?
Kayyumlarla ilgili ilk somut ölçü 16 Nisan Referandumu olmuştur. Yaklaşık olarak o bölgelerde oyumuz 1 milyon artmıştır. Daha özel bir şey söyleyeyim size. Iğdır’da 2017’de il genel meclisi hukuki bir sorundan dolayı danıştay tarafından feshedildi. Feshedilmeden önce 11 meclis üyesinin biri AK Partili, 6’si HDP’li, 4’ü MHP’li idi. 4 Haziran 2017’de yeniden seçim yapıldı ve o seçimi bizzat çalışmasında bulundum, özel bir çalışma yaparak, bölgeye has dinamikleri de dikkate alarak, yaptığımız bu seçim çalışmasında 11 meclis üyesinin 7’si AK Partili, 3’ü hdp ve biri MHP’den seçildi. Dolayısıyla bölgedeki seçimin değişiminin somut ölçüsü biri Iğdır biri de referandum sonucudur. Kayyumlar ile yapılan çalışmalarımızdan halk çok memnun.

“Fetö ile mücadelede  bir gözümüz 25 yıl açık yatacağız”

Fetö ile mücadelede belediyelerde durum nasıl.. Bitti diyebilir miyiz?
FETÖ’nün darbe girişimi, 7-25 Aralık, Gezi Parkı gibi Türkiye’nin son beş yılda, 100 yılda yaşadığı bütün sıkıntıların hepsini yaşadık. Türkiye’nin yaşadıkları son beş yıldır bu ülkede sadece FETÖ’cülerin değil, aynı zamanda onun işbirlikçisi olan CHP’lilerin dış güçlerle beraber bir ihanetin hikayesidir. Türkiye büyük bir travma yaşamıştır. Milletine, devletine, insanlığa ihanet eden bir şebeke ile karşı karışayız. Bana göre bir gözümüz 25 yıl açık yatacağız. Çünkü bunun tortuları temizlenmesi lazım. Bitti asla denemez, büyük bir hukuki mücadele millet desteği önemli bir kısmı aşılmıştır. Ama bitti asla diyemeyiz.
Siz 15 yıl belediye başkanlığı yaptınız… Yerel yönetimler ile ilgili kitaplarınız var.. Size göre belediye başkanı nasıl olmalı?
Her eve destek olmalı belediye başkanı… Biz her aileye bir insan öneriyoruz bu insan dürüst, şerefli, emin, bu ülkenin milli ve manevi değerlerine sahip ve saygın toplumu seven ve en önemlisi şehrine aşık insan olması.