Vakıf Katılım web

​BELEDİYE BAŞKANI CAMDAN BİR ODADA OTURUR

Alican DEĞER 08 Oca 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Herhangi bir Belediye Başkanlığı, mesela Milletvekilliğinden, hatta kimi zaman Bakanlıktan bile önemli bir makam.

Herhangi bir Belediye Başkanlığı, mesela Milletvekilliğinden, hatta kimi zaman Bakanlıktan bile önemli bir makam. Eskinin deyişiyle Şehr-i emin. Milletvekilleri gibi takip edilemez bir yerde Ankara'da değil, kendisine oy veren insanların arasında oturur. Yaptığı her icraat, aldığı her karar anında dikkati çeker. 

Açık açık konuşalım. Belediyelerin önemli bir kısmı özellikle imar konusunda sabıkalıdırlar. Fazladan verilen birazcık fazla emsal veya kod farkı uygulaması anında servet transferlerine yol açar. Kimi bunu ustalıkla yapar, kimileri ise umursamazlıkla. 

Bu işler için mevzuatı bilen "Uzman" kişilere ihtiyaç vardır. Mesela Beşiktaş Belediye'sinde görevden alınan yetkililerden birini özellikle müteahhitler çok iyi tanır. Bu kişinin o derece mevzuata hakim olduğu konuşulur ki, binlerce insanın bakıp göremediği metinlerden bir anda yeni katlar çıkmaya müsait bir açık bulabilirmiş. Artık "Bal tutan parmağını yalar" mı dersiniz, "Gemisini yürüten kaptan"mı, bilmem. Kesin olan şey mahalle arasına kümes yaparken bile karşınızda zabıta bulacağınız yerlerde izin verilenin üzerinde koca koca katların nasıl çıkılabildiği işte bu "Uzmanların" uzmanlık alanıdır. 

Cumhurbaşkanı'ndan Başbakanı'na kadar özellikle İstanbul'un şehirleşmesi üzerine art arda yapılan açıklamaları tesadüf mü zannediyorsunuz? Belli ki bir soruna işaret ediyorlar. 

Belediye Başkanları tamam, o bölgenin tümünden sorumludurlar. Ancak çoğunlukla bir siyasi partiyi de temsil ederler. Ve Türk insanı ufak yöreler hariç, isme değil partiye oy verir yerel seçimlerde. 

Bu yüzden Belediye Başkanları camdan odalarda otururlar. Çöp temizlenmez, anında fark edilir, yol yapılmaz keza. 

Belediye Başkanları ahlaki olarak da kendilerini temiz tutmak zorundadırlar. Özellikle uçkur düşüklüğü konusunda çok ama çok dikkatli olmalıdırlar. Çünkü temelinde bir siyasi partiyi temsil ederler ve yaptıkları şeyler partilerine tahvil edilir. 

Şimdi yerel seçimlere bir yıldan biraz fazla bir zaman var. 2019 Cumhuriyet tarihi içinde özel önemle anlatılacak yıllardan olacak. Böylesi zamanlarda ortalığı toz duman kaplar. Şimdiye kadar pek dikkat edilmeyen şeyler o tozlarla birlikte havalanabilir haberiniz olsun.