Vakıf Katılım web

BAYBURTLU YUSUF KAZANDI

Ekin GÜN 01 Nis 2019

Ekin GÜN
Tüm Yazıları
Bu yazıyı yazdığım sıralarda seçimi İstanbul'da Binali Yıldırım, Ankara'da ise Mansur Yavaş önde götürüyordu. Sandıkların henüz yüzde 57'si açılmışken ilk çıkarabileceğimiz sonuçlardan biri HDP'nin Güneydoğu'da Kürt seçmen tarafından çok net bir şekilde cezalandırıldığını söylemek mümkün.

AK Parti’nin Bitlis’i ve Şırnak’ı kazanması kayyum belediyelerinin bölgede hizmet odaklı politikasının sandığa olumlu yansıdığıyla ilgili okunabilir.

Bununla birlikte seçimin en bariz başarısızlıklarından biri İyi Parti desek yanılmamış oluruz. Bu sonuçlardan sonra parti içinde özellikle Koray Aydın ekibi tarafından Meral Akşener’in genel başkanlığı sorgulanacaktır. Ayrıca CHP’nin Türkiye’nin önemli illerinin birkaçında seçimi önde götürmesi Kılıçdaroğlu tarafından başarılı bulunacaktır. Özellikle Mansur Yavaş’ın Ankara’yı kazanması halinde Kılıçdaroğlu bir süre daha genel başkanlık koltuğunu tartışmasız bir şekilde koruyabilir.

Türkiye genelinde Cumhur İttifakına duyulan güven korunmuş durumda. Ekonomik dalgalanmalara ve özellikle seçim yorgunu seçmene rağmen AK Parti dışında bir partinin iktidar alternatifi olduğunu göremiyoruz. Erdoğan’ın seçim döneminde 102 mitinglik inanılmaz performansı AK Parti’yi birkaç şehir dışında üst noktalara taşımış olsa da seçmenin özellikle bazı illerde partiye uyarı yaptığını da söylemek mümkün.

Zira tüm bunlara rağmen HDP’nin terör eksenli siyaseti Kürt seçmen tarafından cezalandırılmış oldu. Bölge insanının şehrine daha fazla hizmet ve devletine olan güvenini daha da sağlamlaştırmak istediği net bir şekilde görülüyor. Ayrıca Millet İttifakının FETÖ ve PKK’ya net bir tavır koyamaması da Türkiye genelinde Cumhur İttifakını egemen kılmış durumda.

Ben bu seçimin kazananını Bayburtlu Yusuf olarak görüyorum. Ülkenin tapusunun kendinde olduğunu zanneden faşizan bir kitlenin tüm aşağılamalarına rağmen ahlakını bozmayan, sükûnetini koruyan, sadece inandığı değerler uğruna çalışan ötekileştirilmişler bu seçimin galibidir. Onların lideri de Erdoğan’dır…