BARZANİ VE PKK BİRBİRİNE GİRDİ

Faruk AKTAŞ 19 Nis 2020

Faruk AKTAŞ
Tüm Yazıları
IKYB'de hükümetin Peşmerge Bakanlığı'na bağlı peşmergeler dışında hükümetin büyük ortağı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve hükümetin diğer ortağı KYB'nin ayrıca kendi peşmergeleri de bulunuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 15 Nisan’da Kuzey Irak’ta Kandil yakınlarındaki Zine Werte bölgesine düzenlediği bir operasyonda 4 PKK’lının öldürülmesi sonrası terör örgütü ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) arasında ciddi bir gerilim doğdu.

Edinilen bilgilere göre uzun süreden bu yana eylem kabiliyetini kaybeden PKK, Kandil ile Kuzey Irak’taki yerleşim birimleri arasında bir geçiş noktası olan Erbil’e 120 km uzaklıktaki Rewanduz kasabasına bağlı bu bölgede üs kurma çabası içine girmişti.

Bu bölge, IKYB’nin ikinci büyük ortağı Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) denetiminde olduğu için PKK, KYB ile yaptığı bir anlaşma kapsamında burada üs kurmaya çalışıyordu.

IKYB’de hükümetin Peşmerge Bakanlığı’na bağlı peşmergeler dışında hükümetin büyük ortağı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve hükümetin diğer ortağı KYB’nin ayrıca kendi peşmergeleri de bulunuyor.

IKYB hükümeti geçtiğimiz hafta içinde Peşmerge Bakanlığı’na bağlı bazı güçleri, koronavirüs ile mücadele kapsamında giriş çıkışları kontrol etmek için bu bölgeye de göndermişti.

MESRUR BARZANİ’NİN AÇIKLAMASI

PKK, bu peşmergelerin buradaki üslerini Türkiye’ye ihbar ettikleri ve Kandil’e yönelik bir operasyona önayak oldukları iddiasıyla IKYB’yi özellikle de KDP’yi suçlamaya başladı.

Karşılıklı suçlamalar sertleşince cuma günü IKYB Başbakanı Mesrur Barzani bir açıklama yaparak isim vermeden PKK’yı eleştirdi ve “Kürdistan Bölgesi’nde yasalara aykırı olarak farklı yönetimlerin olmasını kesinlikle kabul etmiyoruz” diyerek PKK’nın kendi bölgelerinde çift başlılığa yol açacak şekilde denetim kurmalarına izin vermeyeceklerini söyledi.

ERBİL MERKEZLİ YAYIN ORGANLARININ PKK YANLISI TAVRI

Erbil merkezli yayın organlarının PKK ile IKYB arasındaki bu çekişme konusundaki tavırları ise dikkat çekici.

Mesrur Barzani’nin açıklaması Erbil merkezli iki büyük yayın organından biri olan IKYB Başkanı Neçirvan Barzani’ye ait Rudaw’ın Türkçe web sayfasında sabah saatlerinde “Mesrur Barzani: Hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz” başlığıyla verildi.

Haberde konunun ne olduğuna, Mesrur Barzani’nin bu açıklamayı neye istinaden yaptığına dair hiçbir bilgi verilmezken PKK’ya dair bir tek ifade de kullanılmadı.

Yani suçlamanın PKK’ya yönelik olması boyutu özellikle gizlendi.

Doğrudan Mesrur Barzani’nin sahibi olduğu Erbil merkezli bir diğer önemli yayın organı Kürdistan 24’ün (K24) tutumu ise daha ilginçti. K24’ün Türkçe sitesinde uzun süre bu haber yer almadı.

Mesrur Barzani’nin açıklamaları kendisine ait bir yayın organının Türkçe web sitesine saat 20.00 sıralarında konuldu.

Burada da “Başbakan: Farklı yönetimleri asla kabul etmeyeceğiz” başlığıyla verilen haberde Rudaw’daki gibi PKK’ya yönelik bir tek ifade yer almadı.

Washington, Brüksel, Paris ve Londra dâhil dünyanın birçok yerinde temsilcilikleri olan, Türkiye’de de İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da ofisleri bulunan, Kürtçenin yanı sıra web sitelerinden Türkçe, İngilizce ve Arapça da yayınlar yapan söz konusu yayın organlarının genel olarak şöyle bir yaklaşımı var.

Her iki yayın organı da şimdiye kadar Türkiye ile PKK konulu haberlerde sürekli PKK yanlısı, KDP ve PKK ile ilgili gerilimlerde ise KDP’den yana bir çizgi izliyordu.

Ancak son dönemde o kadar PKK yanlısı bir yaklaşım içine girdiler ki PKK-KDP gerilimlerinde bile PKK aleyhine haber vermekten uzak durmaya çalışır hale geldiler.

KDP: PKK BÜTÜN KÜRTLERE BÜYÜK ZARAR VERDİ

Mesrur Barzani’nin bu açıklamasının ardından PKK’nın çatı yapılanması KCK’dan KDP’ye yönelik çok sert bir açıklama daha geldi. Bu açıklamada “KDP’nin Kürt düşmanı olduğu, Türkiye ile iş birliği yaptığı” şeklinde ifadeler yer aldı.

Gerilim daha da tırmanınca akşam geç saatlerde bu kez KDP tarafından çok sert bir açıklama yapıldı.

PKK aleyhine haber yapmaktan imtina eden her iki yayın organı da uyarılmış olacak ki ikisi de KDP’nin açıklamalarını geniş şekilde ve PKK’ya yönelik suçlamaları kesmeden verdiler.

“PKK’nın sadece Türkiye’deki Kürtler değil tüm Kürtler için büyük bir soruna dönüştüğü, Kürtlerin PKK yüzünden ağır bedeller ödediği” vurgulanan KDP açıklamasında, “PKK, Kürdistan Bölgesi’ne sataşacağına gidip Türkiye ile sorunlarını çözsün” şeklinde ifadeler yer aldı.

PKK: SAVAŞI GÖZE ALIRIZ

KDP’nin açıklamasının ardından PKK’nın ele başlarından Duran Kalkan, gerilimi daha da ileri taşıyarak “Gerekirse savaşırız” açıklaması yaptı.

Aralarındaki soruna neden olan Sine Werte bölgesinden peşmerge güçlerinin çekilmesini isteyen Duran Kalkan, “PKK bunu kabul etmez, buna karşı savaşır, her şeyi göze alır” ifadelerini kullandı.

Yani PKK, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin denetimindeki bir bölgenin kendi denetimlerine bırakılmasını aksi halde IKYB ile savaşacağını açıkladı.

NEDEN BÖYLE OLDU?

Oysa özellikle son iki yıldan bu yana Türkiye’ye karşı PKK’nın etki alanını arttırma çabasına giren ABD’nin girişimleriyle terör örgütü ile KDP arasında ciddi bir yakınlaşma sağlanmıştı.

KDP’nin Suriye kolu niteliğindeki Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile PKK’nın Suriye kolu PYD arasındaki anlaşmazlıklar önemli ölçüde giderilmiş hatta PYD, yaklaşık 5 yıldan bu yana kendi denetimindeki bölgelerde faaliyetlerine izin vermediği ENKS bürolarının açılmasını kabul etti.

Ancak bu koronavirüs salgını sürecinde ABD kendi dertlerine yoğunlaşınca her iki taraf arasındaki anlaşmazlıklar yeniden baş göstermiş oldu.

IKYB’NİN ÖNÜNDEKİ SINAV

IKYB’nin yeni Başbakanı Mesrur Barzani şimdi ciddi bir sınav ile karşı karşıya.

Ya kendi hâkimiyetindeki bir bölgede PKK’nın denetim sağlamasına izin vererek hem yönetiminin sorgulanmasına göz yumup hem de Türkiye ile karşı karşıya gelmeyi göze alacak ya da Türkiye ile terörle mücadele konusunda samimi bir iş birliğine girerek, KDP açıklamasında dile getirildiği gibi hem Türkiye hem Kuzey Irak hem de diğer bölgelerdeki tüm Kürtlerin başına bela olan PKK’nın ortadan kaldırılması çabalarına destek olacak.