BAKÜ, ANKARA'YA SES VERDİ "DÜNYA 5'TEN BÜYÜK"

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Artık Türkiye dengeleyici bir güç oldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Benim öz kardeşim Türkiye Cumhurbaşkanı defalarca dediki; ‘Dünya 5’ten büyüktür.’ Kesinlikle haklıdır.” diyerek dünyaya seslendi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in daha önce 2 adet Türk F-16 savaş uçağının Bakü’de olduğunu açıklaması ve bugün de “dışarıdan müdahale olursa F-16’ları göreceklerini” belirtmesi açık ve net mesaj. Gence’ye sivillere füze atanlara karşı Türkiye kardeşini koruyacaktır. Azerbaycan’ın gücünün yetmeyeceği durumlarda karşılarında Türkiye’yi bulurlar. Artık Türkiye dengeleyici bir güç oldu. Bunu 2 süper güce karşı yapıyor.

26 EKİM SICAK BAŞLADI

Ruslar, İdlib’de Feylak uş Şam’ın karargahına ağır bombardıman gerçekleştirmiş. Karabağ’da Ermeniler ağır yenilgi alırken İdlib’de Türkiye’ye yakın muhalifleri bombalayarak mesaj veriyor. Suriye’de ateşkese rağmen Rejim ve Rusya tarafından İdlib ve Halep kuzeyini bombalıyor.

İdlib’deki Rus bombardımanını, Aliyev’in "Bizde F-16'ların olduğunu bize karşı dışarıdan müdahale olursa bizdeki Türk F-16'ları onlar semada görecekler" sözleriyle birlikte okumak gerekiyor. Bir taraftan Azerbaycan işgalci Ermenistan güçlerini ve terör gurupları ile destekçilerini topraklarından çıkarmak için savaşırken; emperyalist devletler (Rusya-Fransa) BM Güvenlik Konseyi'nde kendi askerlerini Dağlık Karabağ bölgesine sözde barış gücü konuşlandırma için tek taraflı karar aldırma girişiminde bulundular. Bakü bunu kabul etmedi. Artık dünya “5’ten büyük” diyen bir Azerbaycan var.

SON SÜREÇTE “TÜRKİYE-AZERBAYCAN” İKİZ KARDEŞ GİBİ

Elbette dünya 5’ten büyük. Bunun yanında Türk Dünyası da 2’den büyük. Azerbaycan’a Ankara kadar yüksek perdeden destek vermeyen bağımsız Türk Devletleri zaman zaman eleştirilse de Türk Konseyi düzeyinde en üst desteği verdiler Azerbaycan’a. “BM kararları doğrultusunda meşru sınırları içinde Karabağ Azerbaycan’dır” dediler. Son dönemde tek millet iki devlet şiarının ötesinde Türkiye ve Ankara zaman zaman tek devlet gibi hareket ederek “ikiz kardeşiz” dediler.

Gelinen noktada artık ateşkesler olmayacak. Azerbaycan alanda oluşturduğu askeri etki ile masada daha da güçlü. Artık kendisini ezmeye çalışan Ermenistan destekçilerine karşı “GARDAŞIYLA” daha güçlü bir Azerbaycan var.