B PLANI YOK

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Kulüplerden Federasyona, Federasyondan Spor Bakanlığı'na oradan da karar mercilerine ulaştırılan "tomografi" sonuçlarına göre hastanın (Türk Futbolu'nun) hemen "entübe" edilmesi gerektiği anlaşılıyor fakat 12 Haziran'da Ülkemizde sürecin ne şekilde seyredeceği de bilinmezliğini koruyor.

Türkiye Futbol Federasyonu ile Kulüpler Birliği Vakfı yaptıkları bir dizi toplantı sonunda Kovid-19 yüzünden yarıda kalan sezonun tamamlanması için bir tasarıyı kamuoyu ile paylaştılar.

Buna göre; 12 Haziran ile 26 Temmuz arasında bulunan yedi takvim haftasında kalan sekiz lig haftası ve 3 üç ZTK maçı ile toplam 75 karşılaşma oynanıp bitirilecek ve UEFA’nın tavsiyesine uygun olarak sezon (NŞA/Normal Şartlar Altında) tescil edilebilecek.

TFF Sağlık Kurulu, bu hafta başında uygulama prosedürüne dair önemli noktaları kulüplerimize iletti. Burada futbolun paydaşlarına ait görev ve sorumluluklar detaylı olarak izah ediliyor. Top toplayıcıdan, federasyon temsilcisine, hakemden, kameramana kadar her bir unsur için dikkat edilmesi gereken birçok husus var bu çalışmada.

Tüm bu planlamanın icra edilebilmesi için Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun onayı gerekiyor. Bakalım Hocalarımız bu işe ne diyecek?

Tüm bu süreci tetikleyen kulüplerimizin tamamen duygusal! beklentileri. Sivas, Kasımpaşa, Göztepe, Gençlerbirliği gibi birkaç tuzu kuru şirket/kulüp dışında kulüplerimizin hepsi batık vaziyette. Yayıncı kuruluştan ve dolayısıyla federasyondan gelen “akar” kesilince kulüplerimizin geri kalanı yoğun bakımdaki korona hastasından beter durumdalar.

Kulüplerden Federasyona, Federasyondan Spor Bakanlığı’na oradan da karar mercilerine ulaştırılan “tomografi” sonuçlarına göre hastanın (Türk Futbolu’nun) hemen “entübe” edilmesi gerektiği anlaşılıyor fakat 12 Haziran’da Ülkemizde sürecin ne şekilde seyredeceği de bilinmezliğini koruyor. Henüz pik seviyeye gelmedik, dolayısıyla plato dönemine de henüz uzağız, platodan sonra azalış trendi var ki en iyi tahminle şu anda o noktadan 6-8 hafta uzaktayız. TFF ve Kulüpler Birliği Vakfı’nın yaptığı A Planı oldukça iyimser.

Seyircisiz bir maçta bile stadyumda neredeyse 200 civarında insan oluyor. Bunun Riva’daki VAR Odası ve onun ekibi var ki orası da teknisyeni, gözlemcisi, AVAR’ı derken 20 kişiden daha bahsediyoruz. Maçlar yayınlanmaya başlayınca insanlar bunu seyretmek isteyecek tabiatıyla. Kafe ve restoranlar kapalı olduğuna göre ne olacak? Herkesin evinde Digitürk yok ki! İnsanlar gizli saklı bir araya gelerek sosyal mesafeden habersiz bu maçları izlerse, takımı gol attığında o nabız ve coşkuyla sarmaş dolaş olursa ne yapacağız? Tam kontrol altına alınmaya başlanmışken Kovid-19’un tam aradığı bulaş ortamını ellerimizle vereceğiz virüslere.

Loris Karius’un başlattığı bir fesih furyası da can sıkan konulardan. Üç Büyükler başta olmak üzere kulüplerimizin nakit sıkıntısı yüzünden uzun zamandır futbolcularına olan edimlerini zamanında yerine getiremedikleri bilinen bir husustu. Sözleşmelerindeki fesih şartlarını kullanacak olsalar 12 Haziran’da pek az yabancı futbolcu ile sahaya çıkabilir kulüplerimiz. Çoğu haklı olarak fesheder gider ve paralarını UEFA’dan çatır-çatır alırlar (Bkz. Skertel)

Bunun için de kalanlara her şeyin yakında yoluna gireceğine dair bir ümit vermek gerekiyor ve Federasyonun A Planı işte bu işe yarayacak en başta. (Hollanda’da Hükümet ve federasyonun uyguladığı B Planı (yani iptal) hesaplarda yer almıyor şu an itibarıyla.)

Önümüzdeki günler birçok şeye gebe ve İbrahim Hakkı Hz.’nin dediği gibi; “görelim Mevla n’eyler, neylerse güzel eyler…”

Güzel bir hafta dileklerimizle.