AZİM ETMEK VE BAŞARI

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tarih, büyük başarı örnekleri ile doludur.

Tarih, büyük başarı örnekleri ile doludur. Birçok insan vardır ki ulaştıkları başarılar sayesinde adlarını altın harflerle yazmıştır. Bu kişiler sizden bizden üstün varlıklar da değildir. Hepimiz gibi onlar da bir anne babadan doğmuş, ana sütü emmiş, emeklemiş, yürümüş sonra koşabilmiş insanlardır. Yine birçoğu yoksulluk ve imkansızlıklar içinde büyümüştür.    

Ancak bu kişileri biz sıradan insanlardan ayıran bazı yönleri de vardı tabii. Her şeyden önce bu kişiler kendilerine inanıyorlardı. Her zorluğu göze almışlardı, bu yüzden cesurdular. Bıkmadan usanmadan çalışıyorlardı, çalışkandırlar. Biliyorsunuz, ampul Edison tarafından bulunmuştu. Bulmak için o kadar çok emek vermiş o kadar çok deneme yapmıştı ki artık etrafındakilerin dalga konusu olmaya başlamıştı. Ancak o, her başarısız denemesinde bile mutlu olmuş, “Ampul bulamamanın bir yolunu daha buldum.” diyerek diğer denemelerine başlıyor, böylece hedefine bir adım daha yaklaşmış oluyordu. Nihayetinde çalışmalarının karşılığını buldu ve tüm insanlığı hem gerçek hem de mecaz anlamda aydınlığa boğdu.      

Hazır başarıdan bahsetmişken şu hikayeden de bahsetmemek olmaz. Zamanında ayakkabı üretimi yapan iki şirket varmış. Kendi ülkelerinde ayakkabı konusunda en iyi iki şirket. Bu şirketler bir gün falanca ülkeye birkaç elemanlarını göndermişler. Eğer şartlar uygunsa o ülkede de ayakkabı fabrikası açıp kar elde etmeyi düşünmüşler. Birinci şirket elemanlarını göndermiş. Elemanlar ülkeye gitmiş ama bir de ne görsünler? Bu ülkede kimse ayakkabı giymiyor, herkes çıplak ayakla dolaşıyor. Düşünmüşler ve kendi kendilerine ‘’Tüh ya! Bu ülkede ayakkabı fabrikası kurmak çok saçma olur, bu insanların ayakkabının varlığından haberi bile yok.’’ deyip üzgün üzgün kendi ülkelerine dönmüşler.      

Daha sonra ikinci şirket, elemanlarını göndermiş. Bu elemanlar ülkeye ayak basar basmaz insanların ayakkabısız olduğunu görmüşler ve sevinçten ne yapacaklarını şaşırmışlar. ‘’Allah be! Bu ülkede kimsede ayakkabı yok, çok iyi satışlar yapacağız diyerek mutlulukla kendi ülkelerine dönmüşler. Döner dönmez de kısa sürede tüm hazırlıkları yapıp o ülkeye fabrikayı yapmışlar. Ve neredeyse herkese ayakkabı satmışlar. Böylece çok büyük kazançlar elde etmişler.  

Başarı böyle bir şey. Önce inanmanız gerekir. Uğraşmanız gerekir. Aklınızı kullanmanız ve her şeyden önemlisi denemeniz gerekir. İkinci şirket denedi ve hayal edemeyecekleri kadar büyük bir başarı elde etti. Birinci şirket inanmadı, denemedi ve denemediğine de pişman oldu. Bunlar gibi yüzlerce, belki binlerce başarı öyküsü vardır. Düşünün ki etrafınızda ne kadar teknolojik alet varsa her birinin arkasında bir başarı öyküsü yatıyor. Siz de inanarak ve çok çalışarak bu öykülerden birinin sahibi olabilirsiniz.

GÜNÜN SÖZÜ: AZİM