AVRUPA'DA 30 KASIM'I BEKLİYORUZ

Fehmi KETENCİ 22 Kas 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Bir süredir "Başı ağrıyan futbolumuz"a; EURO 2020 Elemelerinde grubundan başarıyla çıkan Ulusal Takımımız ilaç oldu.

      Avrupa Kupaları gruplarında mücadele eden takımlarımızdan Şampiyonlar Ligi’nde çok başarısız bir dönem geçirerek grup sonuna demir atan Galatasaray üçüncü olarak UEFA Avrupa Ligi’ne katılma şansını da zora sokmuş durumda.

      UEFA Avrupa Ligi Grupları’ndan çıkma mücadelesi veren takımlarımızdan sadece Başakşehir’ gruptan çıkma şansını sürdürürken diğer iki takımımız; Beşiktaş ve Trabzonspor gruplarından çıkma şanslarını iyice zora soktular.

      Takımlarımızın Avrupa Kupalarındaki bu durumları futbolumuz için çok iyi olmadı ama, Şenol Güneş yönetimindeki gençleştirilmiş yeni Ulusal Milli Takımımız grubunu ikinci bitirerek 2020 Avrupa Kupası’na gitme şansını yakaldı ve “sıkıntılı” olan futbolumuza ilaç gibi geldi ve yüzümüzü güldürdü.

      UEFA Avrupa Ligi’ndeki takımlarımızın durumlarını kısaca bir kez daha özetletelim;

      Bu Ligde şuana kadar en başarılı takımımız, dört karşılaşma sonrasında topladığı yedi puanla Grubunda Lider durumda olan Başakşehir. Bu grupda bir maç kazanan takım sıralamadaki yerini değiştirebilir ama iyi bir yerde olan Başakşehir, çok önemli bir hata yapmazsa Gruptan çıkma şansını kendi elinde bulunduruyor.

      Bir diğer takımımız Beşiktaş ise; beklenmeyecek şekilde kötü bir performans sergiledi ve sıfır puanla grupun sonuna demirledi. Gruptan çıkma şansı hiç yok gibi.

      Aynı kupada üçüncü takımımız olan Trabzonspor’da da durum farklı değil.. Trabzonspor, grubunda aldığı bir puanla sonuncu durumda lider Basel’in dokuz puan gerisinde. Görünen o ki Trabzonspor’da bu gruptan çıkma şansını neredeyse sıfıra indirdi.

      UEFA Avrupa Liginde görüntümüz böylesine içler acısı durumda. Takımlarımızın bu hale gelmesinin nedenleri iyi irdelenmeli. Ve mutlaka iyiye gidişin yolları bulunmalı. Ligimizdeki durumun bir yansıması olarak görülmesi çok kesin olmasa da önemli bir değerlendirme olabilir ama asıl başka nedenlerin olduğu da bir gerçeğini göz ardı etmeyelim.

      Limizdeki durumun iyi analiz edilmesi ve özellikle sıkınrtı yaratan UEFA FinansalFair play konusu ve takımlarımızın içinde bulundukları finansal darboğazın aşılması konusunda çok daha gerçekçi ve etkin önlemler alınmalıdır.

      Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne direct katılan, Avrupa deneyimlisi olarak gösterilen Galatasaray’da kendisinden beklenmeyen bir durumla karşı karşıya. Galatasaray Sampiyonlar Ligi’ndeki grubunda alabildiği bir puanla sonuncu durumda. Lider PSG’nin 11 puan gerisinde. Ikinci olma şansi neredeyse yok gibi. Asıl önemli olan, bu form durumuyla, kalan karşılaşmalarda üçüncü olarak UEFA Avrupa Ligi’nde oynama şansını da yakalayamayabilir.

      Görünen fotoğrafın kısa ve net çözümü; Avrupa kupalarında durumumuz hIç de iyi iç açıcı olmadığıdır..       

      Biz, yüzakımız olan Ulusal Takımımız’ın durumuna bir göz atalım. Umulandan çok daha başarılı olan Şenol  Şüneş yönetimindeki genç kuşak Ulusal Takımımız, final gruplarındaki rakiplerini bekliyor. Şampiyona’da Türkiye'nin yanı sıra; İngiltere, Çekya, Ukrayna, Portekiz, Almanya, Hollanda, İsviçre, Danimarka, Hırvatistan, Galler, İspanya, İsveç, Polonya, Avusturya, Fransa, Belçika, Rusya, İtalya ve Finlandiya EURO 2020 bileti aldılar. Eleme grubu maçlarını ikinci sırada tamamlayan ay-yıldızlı ekibimiz, EURO 2020 kura çekimine 3. torbadan girecek. Play-off'tan gelecek 4 takım ile birlikte Kuraya 24 takım katılacak.

      İşte; 30 Kasım’da Romanya’nın Başkenti Bükreş’te yapılacak kura çekiminde oluşan torbalar ve Milli Takımımızın muhtemel rakipleri.

1. Torba: Belçika, İtalya, İngiltere, Almanya, Ukrayna, İspanya

2. Torba: Fransa, Polonya, İsviçre, Hırvatistan, Hollanda, Rusya

3. Torba: Portekiz, Danimarka, Türkiye, Avusturya, İsveç, Çekya

4. Torba: Galler Finlandiya ve play-off'tan gelecek 4 takım

      Şenol Güneş yönetimindeki genç kuşak Ulusal takımımıza çok güveniyoruz. Umarım iyi bir kura çekerler. Şansları bol olsun.