ATEŞLE OYNAMAK!

Fehmi KETENCİ 06 Şub 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz günlerde spor konulu yazılarımdan birinde "Fenerbahçe'de neler oluyor?

      Geçtiğimiz günlerde spor konulu yazılarımdan birinde “Fenerbahçe’de neler oluyor? başlığı altında Fenebahçe’deki gidişatı eleştirmiş durumun farkına olup olmadığıyla ilgili Jotge Jesus’u kıyasıya eleştirmiştim. Bu eleştirilerimde Başkan Ali Koç ve Fenerbahçe yönetimiyle ilgili olarak da; “Fenerbahçe takımının transfer konusunda bu kadar acemice davranılan bir dönem daha yaşanmadığını” dile getirmiş ve eleştirmiştim..  

      Takımda işlerin hiç de iyi gitmediğinin takımın son zamanlarda o eski haftalardaki başarılı ivmesini iyice katbettiğinden söz etmiş, taraftarın istediği seviyede olmadıklarını dile getirmiştim. Durumun hiç de iyi gitmediğinin farkında olan ve yoğun kararsızlık yaşayan Jesus’un da bu durumdan rahatsız olduğunu göremediğini söylemek pek fazla iyimserlik olur. Bu durumda bile hala bildiğini okumaya devam ediyor.

      Fenerbahçe’de neler oluyor?

      Yönetim ne düşünüyor bilinmez ama, gidişat hiç de iyi değildi. Takımın son durumundan taraftar oldukça endişeliydi. İşin en düşündüren yanı ise; başarılarından söz ettiğimiz Jorge Jesus de aynı endişeyi yaşıyordu. Ve Başkan Ali Koç ve yönetimi maalesef ki bu kötü gidişatı sadece seyrediyordu. Asıl önemli olanı ise, taraftar da son gelişmelerin farkında, oldukça endişeli ve rahatsızdı.

      Özellikle Dünya Kupası için verilen kırk günlük ara sonrasında o başarılı Fenerbahçe gitmiş yerine puan farkıyla lider olan konumunu kaybetmiş, puan kayıpları konusunda hızla ivme kaybetmeye başlayan bir Fenerbahçe gelmişti. Dünya Kupası arasına puan farkıyla takipçisi Galatasaray’ın önünde lider olan Fenerbahçe, verilen o ara sonrasında yaptığı puan kayıplarıyla şu anki durumuyla, rakibi Galatasary’ın altı puan gerisine düşmüş durumda. Bu puan kayıplarının önemli nedeninde, sahasındaki Galatasaray derbisini 3-0 kaybetmesi ve o mağlubiyetin psikolojik bozukluğundan kurtulabilme konusunda sıkıntı yaşamasıydı. O sorduğumuz “Fenerahçe’de Neler Oluyor?” sorusuna hala yanıt bulunamadığını gösteriyor.

      Fenerbahçe böyle bir formsuzluğu yaşarken, son Adanademirspor deplasmanında yaşanan hakem saçmalığının neden olduğu puan kaybıyla iyice durumunu karmakarışık hale getirmişti.

      Yazıyı yazdığım sırada Fenerbahçe lider Galatsaray’ın altı puan gerisinde ve kalan 15 haftada neler yapacağı konusunda iyice kafa karışıklığı yaşar durumdaydı. Jorge Jesus’un düşen performansının takıma yansımasının yarattığı karmaşanın yanı sıra, son haftalarda yaşanan hakem olumsuzlukları Fenerbahçe’de var olan Jesus olumsuzluğunun üzerindeki iyice tuz biber ekti. Fenerbahçe’nin başında artık hakem sorunlarının yarattığı rahatsızlık da vardı. Bu durum son hafta iyice ortaya çıktı. Adanademirspor karşılaşmasında kötünün ötesinde çok daha berbat hakemler yönetimi, birçok söylentiyi de beraberinde getirdi. Maçın önüne geçen kötü yönetimi ortalıkta dolaşan söylentileri iyice öne çıkardı. Adanademirspor maçı hakemi Ali Palabıyık için sadece kendisini değil futbolumuzdaki hakem sorununun ve bağlı kurumlarından, başta TFF olmak üzere tüm kurumlarını saçma sapan bir ortamın içine sokuverdi. Üstlik çok kötü bir yönetim gösteren MHK’nın başkanı ve yönetiminin tümüyle değiştiği bir dönemde olması, MHK ve hakemlerinin iyice tartışılmasına, tartışılmasının ötesinde Türk hakemlerine güvenin iyice ortadan kalkmasına neden olabilecek duruma getirdi. Bu gelinen durumda, başta Türkiye Futbol Federasyonu, yeni göreve gelen Merkez Hakem Kurulu ve tartışmanın tam göbeğinde olan, başta Süper Lig takımları olmak üzere futbol camiamızı içinden çıkılması çok zor bir duruma getirmiştir.

      Başta; iyice stres yüklü hale getirilen Fenebahçe camiası olmak üzere oluşacak takım  gruplaşmaları nasıl sakinliğe dönüştürülebilecek, hiç belli değil.

      Bunun tüm sorumluluğu Türk hakemliğini bu hale getirenlerin ve bu kötü gidişatı iyi anlayamayıp etkin önlem almayanların üzerinde. Öncelikle hakemler arasında yapılması gerekenler ivedilikle yapılmalıdır. İyice kontrolden çıktıklarını anlamak pek de zor değil. Adanademirspor-Fenerbahçe karşılaşmasını yöneten orta hakemi Ali Palabıyık ve VAR hakemi Koray Gencerler, hakem taktik ve uygulama hatalarını çok ötesine geçen, başta söz konusu isimler olmak üzere ortalıkta adı dolaşan bazı hakemler için gerekenler mutlaka ivedilikle mutlaka yapılmalıdır. Belli ki, geçen dönemden yeni döneme yansıyan veya yansıtılan maksatlı uygulamalar için olması gereken önlemler alınmazsa kalan onbeş karşılaşma hiç de iyi geçmeyebilir.

      Bu işi temizlemede sadece TFF ve MHK’nın çabaları yetmeyebilir. Herkes temiz futbol için elini taşın altına sokmalıdır.

      Tüm takım yöneticileri konuşmalarına çok dikkat etmeliler. Birileri, “Biz bu ligi bitirtmeyiz” diyebilecek gibi saçma sapan bir cesaret gösterisi yapacaklarsa bilmelidirler ki; yaktıkları ateş sadece düştüğü yeri yakmayacak buna neden olup şimdi ellerini ovuşturanlar da bu ateşten nasibini alacaktir.

      O nedenle, kimse ateşle oynamasın!  Hele, hele, Fenerbahçe adını hiç de yabana atmasınlar.