ARA GÜLER SERGİSİ NEWYORK'TA 

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen ve nisan ayından beri dünyanın dört bir yanında sanatseverlerle buluşmakta olan Ara Güler Fotoğraf Sergisi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun gerçekleşmekte olduğu New York'ta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

23 Eylül Pazartesi günü, Smithsonian Müzesi içinde bulunan ve New York şehir tarihinde önemli yeri olan Alexander Hamilton Gümrük Evi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleşen açılış töreninde; BM Genel Kurulu için resmi heyette yer alan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve eşi Şule Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve eşi Hasan Pekcan, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, AK Parti Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve eşi Sinem Kılıç, BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve eşi Ayşe Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve eşi Fatmanur Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan ve New York Başkonsolosu Alper Aktaş da hazır bulundu.

Unutulmaz açılış töreni 

New York’ta gerçekleşen görkemli açılış törenine Nobel Ödüllü bilim insanımız Prof. Dr. Aziz Sancar, Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi 2017-2019 dönemi Başkanı John Bailey ve eşi Carol Littleton, DEİK Başkanı Nail Olpak, TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, müzisyen Fahir Atakoğlu, Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, Diana Şahenk, Melkan Tabanlıoğlu, Kibar Holding Başkanı Ali Kibar, Pirelli Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Lale Cander, Redwood Entertainment Başkanı Carol Green ve Başkan Yardımcısı Renee Pappas, Phillips Fotoğrafçılık Başkan Yardımcısı Christopher Mahooney, Criterion Collection’dan Kim Hendrickson, fotoğraf sanatçısı Alexey Titarenko ve eşi Nailya Titarenko katıldılar.

Ara Güler hayranı olan Akademi Başkanı John Bailey açılışta, hoş geldin konuşmasında; “Ara Güler’in bir sözü vardır. Patlamanın üzerine koşan kişi foto muhabirdir, patlamadan kaçan kişi fotoğrafçıdır, der. İşte Ara Güler de kendi öyküsüne doğru koştu, ama bunu yaparken aslında tarihin içinde koştu. Böyle bir adam, böyle bir sanatçıydı. Bu gece onu onurlandırışınızın bir parçası olmaktan gurur duyuyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ara Güler sergisinin açılışı için New York gibi bir kültür şehrinde olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu sergi daha evvel Kyoto, Londra ve Paris’te büyük bir teveccühle karşılanmıştı. Sergiyi bu defa New York’ta siz kıymetli sanatseverlerin ve Amerikalı dostlarımızın beğenisine sunuyoruz. Ara Güler barışa ve kardeşliğe yürekten inanan bir insandı. Onun hatırasını yaşatmak için düzenlenen bu serginin Birleşmiş Milletler Genel Kurul dönemine denk gelmesi de ayrıca büyük bir önem taşıyor.

Kültür ve sanat toplumlar arasındaki ilişkinin geliştirilmesinde evrensel köprü vazifesi görüyor. Bu anlayışla mesleğinde gerçekten anlam yüklü bir dünya markası olan Ara Güler’in eserlerinin dünyanın dört bir yanından New York’a gelen farklı kültür ve milletlere ait geniş kitlelere ulaşmasını özellikle temenni ediyorum.

Geçen yıl aramızdan ayrılan "Master of Leica" unvanına sahip fotoğraf sanatçısı ve foto muhabiri Ara Güler fotoğraf sanatı alanında Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük değerlerden birisidir. Ara Güler, kendini tarihi makinesiyle yazan bir foto muhabiri diye tanımlıyor. Son nefesine kadar da fotoğraf makinesinin deklanşörüne bizim için, tüm insanlık için basmaya devam etmişti.

Evime gelip resimlerimi çektiği zaman çok farklı bir anı bırakmıştı. Özellikle torunlarımla beraber de çektiği resimlerin pozisyonlarını ayarlarken gerçekten farklı bir anıyı unutamıyorum ve o anı tabi ki o fotoğraf karelerinin içerisinde her an bizimle beraber yaşıyor. Büyük sanatçılar vefatlarından sonra da geride bıraktıkları eserleriyle yaşamaya devam ederler.

Büyük usta Ara Güler de objektifiyle tarih yazmış, dünyanın önemli müze ve koleksiyonlarında eserleri yer almış, hayata dair fotoğraflarıyla milyonlarca kişiye ulaşmıştır. Dünyanın en iyi fotoğrafçılarından biri olarak kabul edilen sanatçımız, ‘İstanbul’un gözü’, ‘İstanbul’un son şairi’ gibi isimlerle de anılıyor. Sadece bu mu? Ara Güler aynı zamanda rahmetli, muzipliğiyle de anılan bir isimdi, nüktedandı ve nüktedan olmasının yanında da gerçekten sizleri bulunduğunuz yerde gülüp geçirirdi. Usta fotoğrafçımız arkasında 20. yüzyılın görsel hafızasını bırakmıştır. Sergiyi ziyaret eden dostlarımızın İstanbul ve Türkiye ile ilgili bilgi dağarcığına katkıda bulunmak bizler için büyük bir mutluluk olacaktır.”

2008 yılında yayınladığı Istanbul in Blue albümünün kapağında Ara Güler’in bir İstanbul karesinin yer aldığı, ünlü piyanist ve bestecimiz Fahir Atakoğlu serginin açılış töreninde bir resital vererek aynı albümden bölümler sundu.    

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, daha sonra resmi heyetle birlikte sergiyi ziyaret ettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan; önsözünü kendisinin kaleme aldığı sergi özel kitabını imzalayarak, BM Genel Kurulu’na katılan devlet başkanlarına armağan etti.  

Nisanda Londra’da Saatchi Galeri’de, mayısta Paris Polka Galeri’de, haziranda G-20 Zirvesi döneminde Kyoto’da Tofuku-ji Tapınağı’nda gerçekleşen ve büyük ilgiyle karşılanan Ara Güler Fotoğraf Sergisi; 23 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında New York’ta Smithsonian NMAI içindeki Alexander Hamilton U.S. Custom House’da sanatseverleri ağırlayacak.

Ara Güler Fotoğraf Sergisi, New York’tan sonra beşinci durağında Roma’da Trastevere Müzesi’nde ve ardından Mogadişu’da Türk Büyükelçiliği’nde açılacak. Serginin Ana Sponsorluğunu Halkbank ve Ziraat Bankası, Medya Sponsorluğunu Sabah ve Daily Sabah gazeteleri, Resmi Havayolu Sponsorluğunu Türk Hava Yolları üstleniyor.

İBB’DE NELER OLUYOR?

Birkaç gün önce bir öğle vakti telefonum çaldı. Hattın diğer ucunda aziz vatanımızı koruyan, kollayan önemli şahıslardan, adının açıklanmasını istemeyen mert oğlu mert bir yiğit. İBB’de 15 Temmuz Hain Darbe Girişiminde köprünün üstüne çıkmış, tankların üzerine yürüyen bir İBB çalışanın başına gelenleri kısaca anlattıktan sonra, bir gazeteci olarak detaylı bilgi için İmamoğlu yönetimi İBB Mağduru Muharrem Kanbur ile görüştüm.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra gözünü AK Parti’li personeline diken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 Temmuz’un gizli kahramanlarından İSTAÇ A.Ş. Avrupa yakası şefi Muharrem Kanbur’un işine son verdi.

15 TEMMUZ KAHRAMANI MUHARREM KANBUR 

2006’dan bu yana İSTAÇ’ta çalışan Kanbur, 15 Temmuz 2016 gecesi darbe girişimini haber alır almaz talimat vererek önce dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın evine giden yolları askeri araçların geçişini kapatacak şekilde İSTAÇ kamyonları ile kapattı. Daha sonra da havaalanı ve Vatan Caddesi’ndeki yolları kapattırarak darbecilerin helikopterlerinin inmesini ve tankların geçişini durdurdu. Verdiği kritik talimatlarla yüzlerce İSTAÇ aracını yollara çıkararak darbecilerin tanklarının geçişini engelleyen Kanbur, İmamoğlu’nun son kurbanı oldu.

TEK NEDEN AK PARTİ'Lİ OLMAK 

Görüşmemiz sırasında Muharrem Kanbur çarpıcı bilgiler verdi. İSTAÇ A.Ş.’ye atanan genel müdürün kendisine görev yerinin değiştirildiğini söylediğini ifade etti. Kanbur, “Yerim neden değiştirildi, diye sorunca, ‘Senin tweetlerin var’ cevabını aldım. Ben de ‘Reisin izinde giden bir adamım. Bu dün de böyleydi yarın da böyle olacak. Hiçbir zaman da işimizi asla aksatmadık” dedi. Kanbur, İSTAÇ A.Ş.’de 66 kişinin, bine yakın işçinin çalıştığı kendi birimden ise 35 kişinin çıkarıldığını belirtti. İBB Başkanı İmamoğlu daha önceki belediye yönetiminin çalışanlarını tasfiye edeceğine, İstanbul'un sorunlarına eğilse, mesela sel baskınları sırasında vatandaşların mağdur olmaması için neler yapabileceği, ilaçlanmayan caddeler, sokaklar ya da önceki gün yine beşik gibi sallanan şehir için kafasını yorsa.

BAŞROLDE YİNE DEPREM

Türkiye konum olarak birçok fay hattı üzerinde yer alan bir deprem ülkesi… Dolayısıyla biz de, bu doğal afetle ilgili yapılması gerekenleri öğrenmek ve uygulamak zorundayız. Depremin olabileceği önceden öngörülse de nerede, ne zaman ve nasıl olabileceğinden emin olmak oldukça güç. Bu yüzden her an deprem olabileceğini unutmamalı ve bilinçli olmalıyız. İşte uzmanlar tarafından yapılan uyarılara deprem sırasında yapılması gereken davranışlar..

SILA'NIN AÇIKHAVA MARATONU BAŞLIYOR 

Yeni dönem popüler müziğin ozanı diyebileceğimiz, Sezen Aksu'nun müzikalitesi ayarında kaliteli sözler, besteler, müzikler üreten gerçek bir kent ozanı Sıla'nın Harbiye Maratonu başlıyor. 

Geçmişten günümüze kadar olan sevilen şarkılarını seslendirecek olan sevilen Sıla yeni şarkılarına ve birbirinden özel geniş repertuvarıyla müzikseverlerin karşısında olacak. 

Sıla Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Sahnesi Konserleri 

29 Eylül Pazar 

30 Eylül Pazartesi 

4 Ekim Cuma 

5 Ekim Cumartesi 

GÜNÜN SÖZÜ:

Allah’ı görüyormuş gibi ibâdet et. Zira, sen onu görmüyorsun ama, o seni görüyor.

HZ. MUHAMMED (S. A. V)